Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται από χθες το βράδυ στο Παρίσι, αφήνοντας στην Αθήνα μια κοινοβουλευτική ομάδα που βρίσκεται σε αναβρασμό, καθώς η βεντάλια των θεμάτων έχει ανοίξει επικίνδυνα. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, το Μαξίμου επιδιώκει να ανακαλύψει επικοινωνιακό αντίδοτο στην εσωστρέφεια, μολονότι αναμένεται ότι θα περάσει αλώβητο τη βάσανο του προϋπολογισμού, ο οποίος παραδοσιακά ισοδυναμεί με ψήφο εμπιστοσύνης και άρα διαφοροποιήσεις δεν χωρούν.

Διόλου τυχαίο θεωρείται έτσι το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός, λίγες ώρες πριν από την αναχώρησή του για τη γαλλική πρωτεύουσα – προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής για την Κλιματική Αλλαγή που συγκαλεί ο πρόεδρος Μακρόν – κάλεσε εκτάκτως στο Μαξίμου τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τα νησιά του Αιγαίου (Πάλλης, Μιχαηλίδης, Σεβαστάκης, Καματερός). Επίσης εκτάκτως, το Σαββατοκύριακο οργανώνεται πρωθυπουργική παρουσία σε αναπτυξιακό συνέδριο Δυτικής Αττικής, το οποίο θα γίνει στην Ελευσίνα και όχι βέβαια στην πληγείσα Μάνδρα, και στοχεύει εν πολλοίς να λειτουργήσει ως επικοινωνιακό αντίβαρο στο προγραμματικό συνέδριο της ΝΔ.
Η χθεσινή σύσκεψη με τους βουλευτές του Αιγαίου επισήμως ελέχθη πως επικεντρώθηκε στο Προσφυγικό, παρόντων και των υπουργών Φλαμπουράρη, Μουζάλα, Βίτσα, Τόσκα και Κοντονή, καθώς το θέμα επίσης καίει τους νησιώτες. Στην πραγματικότητα, όμως, το κύριο αντικείμενο ήταν το ζήτημα του ΦΠΑ και η μνημονιακή υποχρέωση για κατάργηση των μειωμένων συντελεστών από την Πρωτοχρονιά.
Το ζήτημα εκκρεμεί στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και κατά πληροφορίες αυτό ήταν και το μήνυμα του Μαξίμου προς τους βουλευτές, προκειμένου να μεταφερθεί στις τοπικές κοινωνίες και να κατευνάσουν έτσι τις αντιδράσεις στις περιφέρειές τους. Η κυβέρνηση φαίνεται ότι προκρίνει μια σολομώντειο λύση, η οποία θα προβλέπει μεικτό σύστημα με τη διατήρηση χαμηλών συντελεστών στα μεγάλα νησιά (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως κ.τ.λ.) και παροχή αντιμέτρων σε άλλα, όπως π.χ. επιδότηση θαλασσίων μεταφορών ή επιδοματική ενίσχυση των κατοίκων.

ΟΛΑ ΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΛΩΣ… Την ίδια στιγμή που εξελισσόταν αυτή η σύσκεψη στο Μαξίμου, στη Βουλή συνεδρίαζε η Επιτροπή Παρακολούθησης και Ελέγχου του κυβερνητικού έργου. Επισήμως, η αφορμή ήταν η έναρξη της συζήτησης για τον προϋπολογισμό στην Ολομέλεια της Βουλής, ωστόσο η κουβέντα των βουλευτών με το υπουργικό κλιμάκιο κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Κυρίως εάν είναι εφικτοί οι στόχοι που έχουν τεθεί στον προϋπολογισμό για την ανάπτυξη, τα πλεονάσματα και την «καθαρή» έξοδο στις αγορές με το τέλος του προγράμματος το ερχόμενο καλοκαίρι. Απών ήταν, λόγω του ταξιδιού του στις ΗΠΑ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Αντιθέτως, το «παρών» έδωσαν ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου.

Οι υπουργοί, σύμφωνα με πληροφορίες, τόνισαν πως πρόκειται για τον «τελευταίο μνημονιακό προϋπολογισμό» και εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι ο στόχος της «καθαρής» εξόδου είναι εφικτός χωρίς προληπτική πιστωτική γραμμή ή τέταρτο Μνημόνιο. Αναλόγως εφικτούς θεωρούν τους στόχους για την ανάπτυξη και τα πλεονάσματα. Ειδικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι ο στόχος 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα θα επιτευχθεί δίχως τη λήψη πρόσθετων μέτρων. Επισημάνθηκε, ωστόσο, από αρκετούς βουλευτές και έγινε παραδεκτό από τους υπουργούς πως αγκάθι εξακολουθεί να αποτελεί η φοροδιαφυγή, απειλώντας τόσο τους δημοσιονομικούς στόχους όσο και την άσκηση κοινωνικής πολιτικής (π.χ. με επιδόματα που καταλήγουν σε «έχοντες και κατέχοντες»).
Συζήτηση έγινε και για το νομοθετικό πλαίσιο κήρυξης των απεργιών, με την υπουργό Εργασίας να σημειώνει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι το «50%+1» αφορά τα παρόντα μέλη στις γενικές συνελεύσεις και όχι την πλειοψηφία που θα αποφασίζει απεργία – η απόφαση, δηλαδή, θα λαμβάνεται με απλή πλειοψηφία επί των παρόντων.

Για τους πλειστηριασμούς δεν έγινε διεξοδική συζήτηση, ωστόσο επιβεβαιώθηκε η απόφαση να προχωρήσουν οι ηλεκτρονικές εκποιήσεις ακινήτων. Αναλόγως, δεν υπήρξε αναφορά σε πιθανή νομοθετική πρόβλεψη για την προστασία της λαϊκής κατοικίας. Ζήτημα που εξακολουθεί να προβληματίζει μεγάλη μερίδα του ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα την ομάδα των 53, η οποία ετοιμάζει γραπτή παρέμβαση.

ΔΙΠΛΑ ΣΤΗ ΜΑΝΔΡΑ. Το αίτημά της, πάντως, για σύγκληση των κομματικών οργάνων και συγκεκριμένα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι παίρνει αναβολή για… του χρόνου, δεδομένου ότι το Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθεί εκτάκτως αναπτυξιακό συνέδριο της Δυτικής Αττικής παρουσία του Πρωθυπουργού. Η εκδήλωση θα αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για τον Τσίπρα προκειμένου να απαντήσει στην κριτική Μητσοτάκη για εγκατάλειψη των περιοχών που επλήγησαν από τις φονικές πλημμύρες, αλλά και να επικαλύψει επικοινωνιακά το συνέδριο της ΝΔ.

Αποτελεί ταυτόχρονα και μια καλή αφορμή για τον Πρωθυπουργό προκειμένου να παρακάμψει τους εσωκομματικούς σκοπέλους και να αναβάλει τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για το πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου.