Το τρομοκρατικό χτύπημα στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη είχε στόχο τη δημοκρατική ομαλότητα και ήρθε να διαψεύσει με τον πλέον ηχηρό τρόπο τις πρωθυπουργικές διαβεβαιώσεις, λίγα 24ωρα νωρίτερα από το βήμα της Βουλής, για την περιφρούρηση της έννομης τάξης, ιδίως στην περιοχή των Εξαρχείων. Η πρώτη αντίδραση της Φώφης Γεννηματά δεν απείχε πολύ από μια κραυγή αγωνίας: «Ώς εδώ! Αυτή η κατάσταση πρέπει να τερματιστεί. Αυτό το άβατο πρέπει να σπάσει». Η έκρηξη άλλων υποψηφίων του κεντροαριστερού χώρου, όπως του Σταύρου Θεοδωράκη που ζήτησε την απομάκρυνση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, αναδείκνυε τις πολιτικές προεκτάσεις μιας επίθεσης που η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός, εμφανώς βραχυκυκλωμένοι, καταδίκασαν ως «προβοκατόρικη ενέργεια».

Σχεδόν αναγκαστικά το δολοφονικό χτύπημα κατά της διμοιρίας των ΜΑΤ έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ συνδέθηκε με το ντιμπέιτ των υποψηφίων για την ηγεσία της δημοκρατικής παράταξης, που την ίδια ώρα βρίσκονταν καθ’ οδόν προς το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Οι δράστες της επίθεσης επιζητούσαν θύματα, ήθελαν νεκρό αστυνομικό, στέλνοντας ένα ακόμη μήνυμα μίσους. Στόχευσαν τον παρατηρητή της διμοιρίας των ΜΑΤ, εναντίον του οποίου άνοιξαν πυρ. Ο παρατηρητής σώθηκε από τύχη, καθώς μία από τις σφαίρες πέρασε σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου από το σημείο όπου βρισκόταν. Την τελευταία στιγμή πρόλαβε και ξάπλωσε στο πεζοδρόμιο, στην προσπάθειά του να καλυφθεί.

Την ώρα της τρομοκρατικής επίθεσης, δέκα λεπτά πριν από τις 8 χθες το βράδυ, στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ βρίσκονταν τουλάχιστον 30 στελέχη και εργαζόμενοι στην κομματική έδρα της Χαριλάου Τρικούπη, έχοντας επικεντρωθεί στις τελευταίες λεπτομέρειες για το ντιμπέιτ. Λίγο αργότερα αναμένονταν και άλλα στελέχη, αφού η βραδιά ξέφευγε από την καθημερινή ρουτίνα στα κομματικά γραφεία. Δεν ήταν η πρώτη επίθεση στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και, όπως φρόντιζαν να επισημάνουν προς την κυβέρνηση υποψήφιοι και κομματικοί παράγοντες, δεν θα είναι και η τελευταία –όσο τα κυβερνητικά αντανακλαστικά είναι ανύπαρκτα.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. Τα στοιχεία που είχε συλλέξει έως τις μεταμεσονύκτιες ώρες η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία συγκλίνουν στην εξής εικόνα: ο δράστης που πυροβόλησε ήταν ένας και προσέγγισε τον στόχο πεζός. Ο ένοπλος κουκουλοφόρος, ο οποίος φορούσε μαύρα ρούχα, προσέγγισε τον παρατηρητή της διμοιρίας των ΜΑΤ από τη γωνία των οδών Ανδρέα Μεταξά και Ζωοδόχου Πηγής, σε απόσταση λιγότερη των είκοσι μέτρων από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Από τους κάλυκες που βρέθηκαν προκύπτει ότι πυροβόλησε τουλάχιστον τρεις φορές με όπλο μεγάλου διαμετρήματος, κατά πάσα πιθανότητα πιστόλι Τοκάρεφ, ενώ υπάρχουν μαρτυρίες ακόμα και για Καλάσνικοφ. Μία από τις βολίδες καρφώθηκε σε κολόνα φωτισμού, μία άλλη σε ένα δέντρο και η τρίτη σε κολόνα καταστήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχαν έντονοι φόβοι και ανησυχία στα επιτελεία της Αντιτρομοκρατικής για ένα εντυπωσιακό χτύπημα, το οποίο θα αποτελούσε αντίποινα για τις εξελίξεις στο μέτωπο της τρομοκρατίας. Αλλωστε, τον τελευταίο καιρό η ατμόσφαιρα στον ευρύτερο χώρο αντιεξουσιαστών – αναρχικών ήταν ηλεκτρισμένη, δημιουργώντας έκρυθμες καταστάσεις και στην περιοχή των Εξαρχείων.

Τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ άλλες δύο φορές στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξαν στόχος ένοπλης τρομοκρατικής επίθεσης. Παραμονές ευρωεκλογών, στις 25 Μαΐου 2014, οι δράστες είχαν γαζώσει με Καλάσνικοφ τα γραφεία χωρίς να υπάρξουν θύματα. Η επόμενη επίθεση έγινε στις 10 Ιανουαρίου 2017, ήταν αιματηρή και είχε ξανά στόχο τη διμοιρία των ΜΑΤ που φυλάσσει τα γραφεία. Από τα πυρά είχαν τραυματιστεί δύο αστυνομικοί. Πίσω από τις δύο επιθέσεις βρισκόταν η οργάνωση Επαναστατική Αυτοάμυνα. Η ίδια οργάνωση είχε κάνει επίθεση στις 31 Ιανουαρίου 2016 εναντίον της πρεσβείας του Μεξικού, ενώ πριν από έναν χρόνο, παραμονές της επίσκεψης του τότε προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, είχε επιτεθεί με χειροβομβίδα στη γαλλική πρεσβεία, απέναντι από το Κοινοβούλιο, τραυματίζοντας τον φρουρό.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ. «Δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε δεχτεί επίθεση. Εχω ενημερώσει εδώ και έναν χρόνο τον Πρωθυπουργό. Εχω διαμαρτυρηθεί πολλές φορές στον αρμόδιο υπουργό. Εμείς δεν πρόκειται να φύγουμε από τα γραφεία μας» διαμήνυσε η Φώφη Γεννηματά, η οποία μετά την επίθεση είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «οι σφαίρες στο ΠΑΣΟΚ είναι επίθεση κατά της δημοκρατίας» και πως «ο κ. Τσίπρας οφείλει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες του».

«Δεν μπορεί να υπάρξει καμία ανοχή. Ζητώ την άμεση απομάκρυνση του κ. Τόσκα. Ο άνθρωπος είναι επικίνδυνα ανίκανος» δήλωσε με αφορμή την επίθεση ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης συνέδεσε το τρομοκρατικό χτύπημα με την «κορυφαία δημοκρατική διαδικασία για τη μεγάλη προοδευτική παράταξη» και έκανε λόγο για ενέργειες που «έρχονται ως συνέχεια των καθημερινών επιθέσεων με βόμβες μολότοφ και προκαλούν το δημοκρατικό αίσθημα κάθε πολίτη».

Το χτύπημα στη Χαριλάου Τρικούπη καταδίκασε το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, το οποίο έκανε λόγο για προβοκατόρικη επίθεση, προσθέτοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας «έδωσε εντολή για άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης». Λόγω της επίθεσης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας επέστρεψαν εσπευσμένα χθες το βράδυ από την Κρήτη, όπου βρίσκονταν για εκδήλωση της Αστυνομίας. «Γίνονται όλες οι αναγκαίες ενέργειες για να εντοπιστούν τόσο οι δράστες όσο και όποιοι πιθανόν κρύβονται από πίσω. Δεν θα ανεχτούμε από κανέναν να θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων της Αστυνομίας και των απλών πολιτών» ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός.

Την επίθεση στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ καταδίκασαν ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η ΔΗΜΑΡ.

Απαντώντας στις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, το πρωθυπουργικό γραφείο έκανε λόγο αργά χθες το βράδυ για «προσπάθεια να αξιοποιηθεί για μικροκομματικά οφέλη και φθηνή αντιπολίτευση μία εγκληματική και προβοκατόρικη ενέργεια» και συνέστησε «περισσότερη αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα», καταλήγοντας πως «απέναντι στους εχθρούς της Δημοκρατίας και της ομαλότητας δεν χωράνε παιχνίδια εντυπώσεων».