Δεύτερο «όχι» από τους δικαστές, που ομόφωνα δεν σφράγισαν ούτε χθες το εξιτήριό της από τη φυλακή, άκουσαν η 29χρονη Ηριάννα και ο 33χρονος συγκατηγορούμενός της Περικλής, οι οποίοι εκτίουν την πρωτόδικη καταδίκη τους για συμμετοχή στην οργάνωση των Πυρήνων της Φωτιάς.

Η κατηγορούμενη προσπάθησε –μάταια όπως αποδείχθηκε από το αποτέλεσμα –να πείσει τους δικαστές του Πενταμελούς Εφετείου να της δώσουν την ευκαιρία να βγει από τη φυλακή για να συνεχίσει την πορεία της στον πανεπιστημιακό χώρο, που διεκόπη μετά την καταδίκη της για αξιόποινη πράξη που ουδέποτε αποδέχθηκε. Το ίδιο αίτημα για αναστολή εκτέλεσης της δική του ποινής είχε υποβάλει και ο 33χρονος Περικλής Μ. επικαλούμενος λόγους υγείας, αλλά και αυτό προσέκρουσε στην απορριπτική απόφαση του δικαστηρίου. Η απαγγελία της ετυμηγορίας των δικαστικών λειτουργών, που ήταν σύμφωνη με την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο συγκεντρωμένο πλήθος των αλληλέγγυων, που από νωρίς χθες το πρωί είχαν συγκεντρωθεί στο Εφετείο της Αθήνας για να συμπαρασταθούν στους δύο κατηγορούμενους.

Ο εισαγγελικός λειτουργός, αποτιμώντας όσα διατυπώθηκαν στο δικαστήριο, εισηγήθηκε να απορριφθεί η αίτηση αναστολής των κατηγορουμένων καθώς κατά την κρίση του δεν αποδείχθηκε ότι τίθεται ζήτημα ανεπανόρθωτης βλάβης –είτε στο επίπεδο των σπουδών για την Ηριάννα είτε λόγω των προβλημάτων υγείας για τον Περικλή –που να δικαιολογεί την αποφυλάκισή τους.

Τι δήλωσε ο συνήγορος. «Το τραύμα στο κράτος δικαίου δεν επουλώθηκε. Η Ηριάννα παραμένει στη φυλακή. Συνεχίζουμε την προσπάθεια μας με το ίδιο σθένος και την ίδια πεποίθηση ότι στο τέλος η δικαιοσύνη θα θριαμβεύσει και η Ηριάννα θα αποδοθεί ελεύθερη στην κοινωνία. Η απόφαση η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) κλείνει οριστικά την πόρτα στην Ηριάννα για να επιστρέψει στο πανεπιστήμιο, για να επιστρέψει στην αληθινή ζωή. Ο χρόνος κατά τον οποίο θα παραμείνει στη φυλακή δημιουργεί κατ’ απόλυτο τρόπο αποκλεισμό από κάθε πανεπιστημιακή και ακαδημαϊκή προοπτική γι’ αυτή τη νέα επιστήμονα», δήλωσε μετά την απορριπτική απόφαση ο συνήγορος υπεράσπισης της 29χρονης Θεόδωρος Μαντάς.

Λίγη ώρα πιο πριν η Ηριάννα, η οποία οδηγήθηκε στο δικαστήριο με τη συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, απευθυνόμενη προς τους δικαστές που έκριναν το αίτημά της να βγει από τη φυλακή επισήμανε πως «έγινα ξαφνικά επικίνδυνη την 1η Ιούνη. Νωρίτερα, δύο φορές είχαν αρθεί οι περιοριστικοί όροι για να μεταβώ στο εξωτερικό για εργασία». Και πρόσθεσε : «Χάνω ένα – ένα όσα είχα καταφέρει τα προηγούμενα χρόνια. Με έκριναν ένοχη με μοναδικό επιχείρημα μία συνάντηση φίλων του συντρόφου μου στο σπίτι του. Ο σύντροφός μου αθωώθηκε και εγώ βρίσκομαι στη φυλακή εδώ και πέντε μήνες. Είπαν ότι έχω σχέση με όπλα μέσω ενός DNA που αμφισβητείται από την επιστημονική κοινότητα από το 2013. Πίστευα πραγματικά, και γι’ αυτό πήγαινα με καλή πίστη στο πρωτόδικο δικαστήριο, πως η αμφιβολία λειτουργεί υπέρ του κατηγορουμένου. Πέντε μήνες μετά την ενοχή μου και βρίσκομαι να ξυπνάω κάθε πρωί με το βάρος της αθωότητάς μου… Οσα έχτιζα εννέα χρόνια καταστρέφονται».

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΚΚΕ. Εντονες κομματικές αντιδράσεις από τα αριστερά του πολιτικού χάρτη καταγράφηκαν και για τη νέα απορριπτική απόφαση για τις αιτήσεις αποφυλάκισης της Ηριάννας και του Περικλή. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η απόφαση –όπως ανέφερε η Κουμουνδούρου –«βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με το κοινό περί δικαίου αίσθημα και πλήττει κατάφωρα την εμπιστοσύνη των πολιτών στον θεσμό της Δικαιοσύνης». To δε ΚΚΕ επιρρίπτει και πολιτικές ευθύνες σημειώνοντας πως «τεράστιες ευθύνες έχει η κυβέρνηση που διατηρεί άθικτο και εμπλουτίζει συνεχώς το κατασταλτικό νομοθετικό πλαίσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων, πάνω στο οποίο στηρίζονται τέτοιες αυταρχικές αποφάσεις».

ΔΗΛΩΣΗ ΚΟΝΤΟΝΗ

«Αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία»

Αυτοσυγκράτηση συστήνει ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής με δήλωσή του λίγη ώρα μετά την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου για την απόρριψη της αναστολής της ποινής της 29χρονης Ηριαννας και του συγκατηγορούμενού της Περικλή. Αναφέρει: «Δεν χρειάζεται να επαναλάβω όσα είχα δηλώσει κατά την έκδοση της πρώτης απόφασης περί της αναστολής εκτέλεσης της ποινής των δύο πρωτοδίκως καταδικασθέντων. Οσα είχα αναφέρει ισχύουν. Το δικαστήριο που εξέδωσε τη σημερινή απόφαση φέρει και το βάρος της ευθύνης της κρίσης του.

Καλώ σε αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία τους πάντες αυτές τις ώρες».