Μια επιστροφή στις λαϊκές συνοικίες του Λεκανοπεδίου με αφετηρία τις γειτονιές της Β’ Πειραιά επιχείρησε χθες η ΝΔ με το πρώτο προσυνέδριό της στη Νίκαια. Στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αυτή την επιλογή ήταν να επανασυνδεθεί με την κοινωνία, με τις λαϊκές και εργατικές περιοχές που στο παρελθόν τής χάρισαν υψηλά ποσοστά.

Πιο εμφατικά δεν θα μπορούσε να επισημάνει αυτή τη στόχευση ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ξεκινάμε από τη Νίκαια διότι θέλουμε να σηματοδοτήσουμε ότι η ΝΔ είναι ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα. Ενδιαφερόμαστε για τους ασθενέστερους. Είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για την ανεργία και την εργασία» ανέφερε κλείνοντας τις εργασίες του προσυνεδρίου που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα κοινωνικών εκδηλώσεων στο κέντρο της Νίκαιας. Αυτή πάντως δεν ήταν η μόνη αναφορά που αναδεικνύει την προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να στραφεί στην κοινωνία και να επαναπροσεγγίσει τα λαϊκά στρώματα. Το τελευταίο διάστημα η ΝΔ δέχεται συνεχώς πυρά όχι μόνο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη πως είναι το κόμμα που υποστηρίζει τους επιχειρηματίες και θεωρεί τις κοινωνικές ανισότητες φυσιολογικό φαινόμενο. Ετσι, ήταν ολοφάνερη η στόχευση –από την προσφυγούπολη της Κοκκινιάς, με τα μεγάλα προβλήματα ανεργίας –να καταδειχθεί ότι αγκαλιάζει όλα τα κοινωνικά στρώματα. Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε για παράδειγμα πως «δεν είμαστε υπέρ των επιχειρηματιών που εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους ή που τους φεσώνουν κι αυτό είναι που επιβεβαιώνει ότι είμαστε λαϊκό κόμμα». Αλλά και ο τομεάρχης Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννης Βρούτσης, προτού επικεντρωθεί στα εργασιακά, διεμήνυσε ότι η ΝΔ από το 1974 είχε στον πυρήνα της τη λέξη «άνθρωπος». «Επιδίωξή της», είπε, «ήταν να στηρίξει τον άνεργο, τον συνταξιούχο, να δημιουργήσει δουλειές. Στην πορεία όμως, τη λέξη «άνθρωπος» την οικειοποιήθηκε η Αριστερά…».

Και από τη Νίκαια ο αρχηγός της ΝΔ υποστήριξε ότι για να επιστρέψει η χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά, απαιτούνται επενδύσεις που θα φέρουν με τη σειρά τους νέες θέσεις εργασίας. «ΝΔ σημαίνει νέες δουλειές. Δουλειές. Δουλειές…» τόνισε με έμφαση και δεσμεύτηκε εκ νέου για μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις και τη δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για επενδύσεις.

ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ. Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε χθες στο προσκλητήριο που έχει απευθύνει η ΝΔ σε όσους είναι άξιοι και μπορούν να προσφέρουν ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης. «Ξεφύγαμε από τα κλισέ των κομματικών εκδηλώσεων» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στις τρεις ενότητες που αφορούσαν την εργασία και την ανεργία συμμετείχαν άνθρωποι της αγοράς, επιχειρηματίες startups, εργατολόγοι, επιστήμονες. Ολοι οι παραπάνω μάλιστα δεν εκφώνησαν απλώς ομιλίες, αλλά έκαναν διάλογο με το κοινό, καθώς υπήρχε η δυνατότητα ερωτήσεων και μέσα από την αίθουσα και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σημειώνεται ότι περίπου 18.000 πολίτες απάντησαν στο ερωτηματολόγιο για το 1ο προσυνέδριο που αφορούσε τα εργασιακά θέματα. Και όλες, όπως ανέφερε ο πρόδρος της ΝΔ, θα ληφθούν υπόψη από το κόμμα. Η συντριπτική πλειονότητα (79,7%) αναγνωρίζει τον σημαντικό ρόλο των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και θεωρούν ως τη βασικότερη απειλή για τις θέσεις εργασίας την υψηλή φορολογία.

Βασική επιδίωξη του προσυνεδρίου, άλλωστε, ήταν να γίνει διάλογος εργοδοτών και εργαζομένων. Σημείο στο οποίο στάθηκε ιδιαίτερα ο Κωστής Χατζηδάκης, κάνοντας αναφορά στο ολλανδικό μοντέλο. «Δεν μπορούν να υπάρξουν εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις, έτσι δεν μπορούν να υπάρξουν επιχειρήσεις με εργαζομένους στα κεραμίδια» ανέφερε και πρόσθεσε: «Γι’ αυτό τον λόγο μιλάμε για την υιοθέτηση του ολλανδικού μοντέλου κοινωνικού διαλόγου, σύμφωνα με το οποίο εργοδότες, εργαζόμενοι και –όπου χρειάζεται –η κυβέρνηση, υπό συνθήκες ουσιαστικού διαλόγου, θα καταλήγουν σε συναινετικές λύσεις για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την αύξηση της απασχόλησης…».