Μετά τον αντιπολιτευτικό καύσωνα που επεφύλασσε η ΝΔ για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, το στρατόπεδο της Πειραιώς ετοιμάζεται τώρα πυρετωδώς για τη γαλάζια φθινοπωρινή καταιγίδα που θα έχει στόχο και πάλι τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο σχεδιασμός του Κυριάκου Μητσοτάκη και του επιτελείου του έχει δύο άξονες: βασική επιδίωξη είναι από τη μία, με την παρουσία του αρχηγού της ΝΔ στη ΔΕΘ, να γίνει ακόμη πιο εμφανές το κοντράστ των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του στην πρωθυπουργία και τη διαχείριση βασικών κοινωνικών προβλημάτων έναντι του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και να παρουσιαστεί το τεκμηριωμένο σχέδιό του για την έξοδο της χώρας από την κρίση και τα Μνημόνια. Παράλληλα όμως η αξιωματική αντιπολίτευση είναι έτοιμη για νέα σφοδρή επίθεση στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα, με τη βασική προτεραιότητα να δίνεται στην ιστορία Καμμένου, καθώς στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή το αίτημα σύστασης Εξεταστικής για τον υπουργό Εθνικής Αμυνας.

Κύριο μέλημα του γαλάζιου επιτελείου είναι με την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ να γίνει ακόμη περισσότερο αντιληπτό από τους πολίτες πως ο αρχηγός της ΝΔ υπερέχει απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα σε πρωθυπουργικές και ηγετικές ικανότητες. Αλλά και να καταδειχθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε αντίθεση με τον σημερινό Πρωθυπουργό δεν υπόσχεται αλόγιστα, αλλά διατυπώνει τεκμηριωμένες προτάσεις.

«Εξαφανισμένος ο Πρωθυπουργός»

Οι τελευταίες εξελίξεις με τις φωτιές στη χώρα και τον «άφαντο Πρωθυπουργό» –όπως επισημαίνουν στη ΝΔ –είναι ενδεικτική αυτού του κοντράστ μεταξύ των δύο αρχηγών, το οποίο επιθυμούν να υπερτονίσουν και στη ΔΕΘ. «Η διαχείριση που έχει κάνει αυτές τις μέρες ο Τσίπρας είναι χαρακτηριστική της τραγικής αδυναμίας του να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του Πρωθυπουργού» σχολιάζουν δηκτικά πηγές της Πειραιώς. Οπως προσθέτουν, ο Πρωθυπουργός της χώρας ήταν εξαφανισμένος την ώρα των μεγάλων καταστροφών, ενώ οι πολίτες θα έπρεπε να γνωρίζουν πού βρίσκεται. Και σαν να μην έφτανε αυτό, εν τη απουσία του, υπουργοί του άφηναν υπονοούμενα για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών με απώτερο σκοπό την αποσταθεροποίηση της χώρας, λένε στη ΝΔ. Αποκορύφωμα –σημειώνουν οι ίδιες πηγές –ήταν ότι ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε κατόπιν εορτής, δηλαδή μετά το τέλος της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική, «σαν σκηνοθέτης ταινίας πάνω στο ελικόπτερο… Ολο αυτό το σκηνικό είναι ενδεικτικό των μεγάλων διαφορών που υπάρχουν ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα, έναν Πρωθυπουργό δημαγωγό, επιπόλαιο και επικίνδυνο για την ασφάλεια των πολιτών».

Σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης –όπως υπογραμμίζεται από το γαλάζιο επιτελείο –επισκέφθηκε πληγείσες περιοχές από τις φωτιές, όπως τη Μάνη και έδωσε εντολή στα στελέχη της ΝΔ να βρεθούν κοντά στους πολίτες της Ανατολικής Αττικής. Μάλιστα δεν περιορίστηκε σε στείρα κριτική προς την κυβέρνηση και απόδοση ευθυνών, αλλά «μέσα στην εβδομάδα κατέθεσε συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις για μία συνολική πολιτική αντιπυρικής προστασίας. Προτάσεις που είχε διατυπώσει και στο παρελθόν και τώρα τις επανέφερε». Ακριβώς σε αυτό το κοντράστ και στην ανάδειξη των θετικών χαρακτηριστικών του Κυριάκου Μητσοτάκη θα επικεντρωθεί και η παρουσία της ΝΔ στη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης. «Κι αυτό διότι αυτό το κοντράστ δεν είναι άλλωστε κάτι προσωρινό ή επιφανειακό, αλλά συνολικό και μόνιμο» σημειώνεται. Βάρος δηλαδή θα δοθεί στα χαρακτηριστικά του Κυριάκου Μητσοτάκη που τον κάνουν να ξεχωρίζει και να υπερέχει έναντι του βασικού αντιπάλου του: στον μετρημένο λόγο του, στην επαφή του με τους πολίτες –που είναι συνεχής με τις περιοδείες του ανά την Ελλάδα –αλλά και στις ηγετικές του ικανότητες.

Οραμα για τη χώρα

Ο πρόεδρος της ΝΔ είναι προγραμματισμένο να βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για την καθιερωμένη ομιλία στους παραγωγικούς φορείς, αλλά και τη συνέντευξη Τύπου το διήμερο 16-17 Σεπτεμβρίου. Ηδη, στο γαλάζιο επιτελείο έχουν ξεκινήσει μία σειρά από επεξεργασίες τόσο για την παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και για τη συνολική παρουσία του κόμματος στη ΔΕΘ. Κατά την παραμονή του στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης –όπως επισημαίνεται από την Πειραιώς –αναμένεται να περιγράψει το δικό του όραμα για τη χώρα και θα επικεντρωθεί στον τρόπο με τον οποίο η ΝΔ και ο ίδιος θα βγάλουν την Ελλάδα από την κρίση και τα Μνημόνια. «Διότι οι πολίτες δεν πρέπει να ξεχνούν ότι ο Τσίπρας έχει δεσμεύσει τη χώρα στα Μνημόνια έως το 2022». Βασική στόχευση θα είναι να παρουσιαστεί το ρεαλιστικό σχέδιό του εξόδου από την κρίση και να εξηγήσει πώς θα μπουν ξανά μπροστά οι μηχανές της οικονομίας προκειμένου έτσι να επιστρέψει η ανάπτυξη στη χώρα αλλά και η αισιοδοξία στους πολίτες.

Αναφορές πρόκειται να κάνει βέβαια και σε θέματα στα οποία επιθυμεί η ΝΔ να δώσει μεγάλο βάρος όταν γίνει κυβέρνηση. Δεν αποκλείεται δηλαδή να μιλήσει για τις πρόσφατες αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση και να περιγράψει παράλληλα αυτά που θεωρεί προτεραιότητα για τον τομέα της Παιδείας.

Πολυπληθέστερη, μεγαλύτερη σε διάρκεια και ακόμη πιο οργανωμένη σε σχέση με πέρυσι αναμένεται να είναι η παρουσία της ΝΔ στη φετινή ΔΕΘ. Η κινητοποίηση είναι μεγάλη –σημειώνουν υψηλόβαθμα στελέχη -, έχει ξεκινήσει από τον Ιούλιο και ο στόχος είναι για περίπου δύο εβδομάδες βουλευτές, τομεάρχες και στελέχη να είναι άπαντες παρόντες στη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές. «Θα είμαστε όλοι στον δρόμο» λένε χαρακτηριστικά. Το βασικό πλάνο είναι να μεταδοθεί στους πολίτες το σχέδιο της ΝΔ για την έξοδο από την κρίση αλλά και οι προτάσεις της σε βασικούς τομείς της κοινωνίας.

Φουλ επίθεση για Καμμένο

Η φθινοπωρινή ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη –παράλληλα με τις ετοιμασίες για τη ΔΕΘ –περιλαμβάνει και έναν νέο γύρο σκληρής αντιπολίτευσης για την υπόθεση Καμμένου. Η ΝΔ είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τη σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την εμπλοκή του Πάνου Καμμένου στην ιστορία με το ναρκόπλοιο «Noor 1». Η συζήτηση στη Βουλή για την Εξεταστική που έχει ζητήσει η ΝΔ για το θέμα Καμμένου αναμένεται να γίνει στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου και στην Πειραιώς προετοιμάζονται για μία νέα μάχη των αρχηγών στην εθνική αντιπροσωπεία. Στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν ότι υπάρχει μείζον θέμα και γι’ αυτό είναι επιβεβλημένο η ΝΔ να ασκήσει τη μέγιστη πίεση στην κυβέρνηση. «Δεν πρόκειται να συγχωρηθεί ότι ο υπουργός Αμυνας της χώρας έχει κάνει αυτά που έχει κάνει. Συνομιλούσε με έναν ισοβίτη ναρκέμπορο. Ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να πάει στη Βουλή και να απολογηθεί για όλα αυτά και για τον υπουργό του» τονίζεται από το επιτελείο της ΝΔ.

Στο μεταξύ, κυρίαρχη εκτίμηση στην Πειραιώς είναι ότι η ήδη βαριά ατμόσφαιρα για τους πολίτες θα επιβαρυνθεί κι άλλο το φθινόπωρο λόγω των δόσεων του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν και συνακόλουθα η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να κινηθεί σε ένα πεδίο με εξαιρετικά αρνητικό κλίμα για εκείνη. Υπενθυμίζουν δε ότι οι κυβερνητικές αποτυχίες και αστοχίες είναι συνεχείς, όπως στον τομέα των πυρκαγιών, της οικονομίας, αλλά και στη Δικαιοσύνη με τις παρεμβάσεις υπουργών και στελεχών της συμπολίτευσης. Γι’ αυτόν τον λόγο θεωρούν απαραίτητο η ΝΔ να εξακολουθήσει να βρίσκεται σε φουλ αντιπολιτευτικούς ρυθμούς «καθώς η κυβέρνηση είναι απολύτως αναποτελεσματική, είναι και ηθικά απαξιωμένη και έχει χάσει την επαφή με την κοινωνία».