Mε Γιάνη Βαρουφάκη και Πάνο Καμμένο ξεκινάει το αντιπολιτευτικό μενού της ΝΔ και αυτή την εβδομάδα, καθώς το επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προεξοφλούν ότι τα νέα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα για το παράλληλο νόμισμα που ετοίμαζε ο πρώην υπουργός οικονομικών, αλλά και η κάλυψη των κυβερνώντων στον Πάνο Καμμένο για την εμπλοκή του στην υπόθεση «Noor 1», πλήττουν τον Αλέξη Τσίπρα και συνολικά το κυβερνητικό σχήμα.

Παράλληλα, το γαλάζιο στρατόπεδο κρίνει σκόπιμο να συντηρηθούν οι υψηλοί τόνοι της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και για έναν πρόσθετο λόγο: την Παρασκευή συζητείται στη Βουλή η πρόταση της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τον Πάνο Καμμένο. Το στρατηγείο της Πειραιώς εμφανίζεται αποφασισμένο να μην αφήσει ανεκμετάλλευτο κάθε καινούργιο στοιχείο που προκύπτει για το «Βαρουφάκης-γκέιτ»· δηλαδή για την κρίσιμη περίοδο του πρώτου εξαμήνου διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όταν η χώρα κινδύνεψε με έξοδο από το ευρώ. Ετσι, χθες, η ΝΔ εξαπέλυσε εκ νέου επίθεση στην κυβέρνηση μετά τη συνέντευξη Βαρουφάκη (ΣΚΑΪ), στην οποία ο πρώην υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι είχε ενημερώσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για το σχέδιό του από το 2013. Με μία σκληρή ανακοίνωση η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει ότι με τις νέες δηλώσεις Βαρουφάκη επιβεβαιώνεται η «αναγκαιότητα να υπάρξει Εξεταστική Επιτροπή που θα φέρει στο φως όλη την αλήθεια για όσα προετοίμαζε ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του». Και προσθέτει πως μόνο έτσι θα μάθουμε «τι ακριβώς έκαναν, που το πληρώνουμε τόσο ακριβά, για πολλά χρόνια». Ταυτόχρονα, η ΝΔ σχολιάζει με δηκτικό τρόπο ότι το συμπέρασμα που προκύπτει από τα νέα στοιχεία είναι ότι το «plan B» του Βαρουφάκη «ήταν επιλογή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ στο σύνολό της».

«ΥΠΟΠΤΗ ΣΙΩΠΗ». Πυρά στην κυβέρνηση για το θέμα Βαρουφάκη εκτοξεύτηκαν και από το ΠΑΣΟΚ. «Η σιωπή του κ. Τσίπρα και του Μαξίμου εκ των πραγμάτων προκαλεί απορίες. Η δε επίμονη άρνησή τους να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για να διερευνηθούν όλα τα γεγονότα και οι πτυχές αυτής της περιόδου, που κόστισε 100 δισ. στη χώρα, δημιουργεί υποψίες προσπάθειας συγκάλυψης» σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης.

Την ίδια ώρα, η ΝΔ επιμένει να σφυροκοπά για πέμπτη συνεχή εβδομάδα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την εμπλοκή του Πάνου Καμμένου στην ποινική υπόθεση «Noor 1». Η Πειραιώς αξιολογεί την ανάμειξη Καμμένου ως μείζον πολιτικό θέμα καθώς αφορά την αντιθεσμική συμπεριφορά όχι ενός απλού στελέχους της κυβέρνησης, αλλά ενός υπουργού που είναι μάλιστα και ο κυβερνητικός εταίρος του Πρωθυπουργού. Γι’ αυτόν τον λόγο –όπως έχουν υπογραμμίσει πολλές φορές στην αξιωματική αντιπολίτευση –θα αναδεικνύουν την εμπλοκή Καμμένου με κάθε μέσο καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ημέρα-σταθμός αυτής της στρατηγικής θεωρούν ότι είναι η προσεχής Παρασκευή με τη συζήτηση στη Βουλή της γαλάζιας πρότασης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής κατά του Πάνου Καμμένου.

Ο ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ. Στο μεταξύ, το Σαββατοκύριακο ανέβηκαν οι τόνοι ανάμεσα στο Ποτάμι και στους Ανεξάρτητους Ελληνες με αφορμή συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη. Ο Σταύρος Θεοδωράκης, αναφερόμενος στη στάση Καμμένου για την ονομασία των Σκοπίων, σχολίασε πως «είναι ντροπή για τον ΣΥΡΙΖΑ που κάποτε υποστήριζε τη σύνθετη ονομασία. Αλλά αυτά έχουν τα συνεταιριλίκια με τους ακροδεξιούς εθνικιστές. Τελικά τους μοιάζεις». Οι ΑΝΕΛ, μέσω της εκπροσώπου Τύπου, Μανταλένας Παπαδοπούλου, χαρακτήρισαν τον Θεοδωράκη «θαυμαστή του Σημίτη, του Παπαντωνίου και του ΓΑΠ», σχολιάζοντας πως «δεν χρειάζεται να καταβάλλει πολύ κόπο για να μοιάσει σε αυτούς με τους οποίους συναγελάζεται και χαριεντίζεται, τους νεοφιλελεύθερους εθνομηδενιστές και τους ιστορικά αναλφάβητους. Είναι ένας από αυτούς».

Από τη Σεβαστουπόλεως επανήλθαν στο θέμα, αναρωτώμενοι αν οι 144 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «συμφωνούν με τις απόψεις του ακροδεξιού ψεκασμένου κ. Καμμένου για την ονομασία των Σκοπίων», ενώ υπενθύμισαν στον κυβερνητικό εταίρο πως ο Σταύρος Θεοδωράκης ήταν εκείνος που «αποκάλυψε στη Βουλή τους λογαριασμούς Παπαντωνίου». Διαβάζοντας, ωστόσο, την επόμενη ανακοίνωση των ΑΝΕΛ («Πάρα πολύ αργά αντιλήφθηκε ο σπόουκμαν της διαπλοκής τα σκάνδαλα των εξοπλιστικών της περιόδου Σημίτη, τον οποίο θαυμάζει»), και διαπιστώνοντας πως τα δύο κόμματα μιλούν διαφορετική γλώσσα, επέλεξαν να μη δώσουν συνέχεια στο θέμα.