«Πυρά» από την αντιπολίτευση για τη μετακίνηση Θάνου στο γραφείο του Πρωθυπουργού

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/07/2017 09:14 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 11/07/2017 15:46 |
«Πυρά» από την αντιπολίτευση για τη μετακίνηση Θάνου στο γραφείο του Πρωθυπουργού

Αντιδράσεις προκαλεί η μετακίνηση της τέως προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου, ως άμισθη προϊσταμένη στη Νομική Υπηρεσία του πρωθυπουργικού γραφείου.

Σε ανακοίνωσή της, η ΝΔ μιλά για «μαύρη σελίδα για τη Δημοκρατία», υποστηρίζοντας ότι «αποδεικνύεται έμπρακτα ότι για αυτήν την κυβέρνηση δεν υφίσταται στην πράξη καμία έννοια διάκρισης των εξουσιών».

Σύμφωνα με την Πειραιώς, «οι κραυγές αγωνίας των δικαστών και των εισαγγελέων δεν συγκινούν την παρέα του Μαξίμου. Στην αγωνία τους να 'εξυπηρετήσουν' και να 'εξυπηρετηθούν' δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα.

Η συνέχιση των παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη δυναμιτίζει το ίδιο το δημοκρατικό Πολίτευμα της χώρας και αγγίζει πια τα όρια της θεσμικής εκτροπής. Η ΝΔ, όλες οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου μαζί με τη συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών, δεν θα τους το επιτρέψουμε. Θα σταθούμε απέναντι στα σκοτεινά τους σχέδια».

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Αδωνις Γεωργιάδης, είχε γράψει στο Twitter: «Αναρωτιέμαι αν υπάρχει παρόμοιο προηγούμενο! Ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου πρέπει να είναι υπερκομματικός, εδώ δεν πέρασε εβδομάδα από τη λήξη της θητείας της…».

Μαξίμου: ΝΔ και Μητσοτάκης ψεύδονται, χυδαιολογούν και σπιλώνουν υπολήψεις

Σε σχόλιό του για τις δηλώσεις της ΝΔ, το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού αναφέρει ότι «η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης, στην προσπάθειά τους να υποστηρίξουν με ακόμα ένα ανόητο επιχείρημα το αφήγημά τους περί δήθεν παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη, ψεύδονται, χυδαιολογούν και σπιλώνουν υπολήψεις.

Τελευταία αφορμή αποτέλεσε η ανάληψη καθηκόντων της ε.τ. Προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου-Χριστοφίλου αμισθί ως Προϊσταμένη του Νομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού, μετά τη συνταξιοδότησή της.

Επειδή ο συντάκτης της ανακοίνωσης της ΝΔ, είτε έχει κοντή μνήμη, είτε όψιμα μπήκε στην πολιτική, υπενθυμίζουμε ότι η ΝΔ δεν είχε κανένα πρόβλημα όταν:

- Ο Χαράλαμπος Αθανασίου παραιτήθηκε από εν ενεργεία αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, προκειμένου να μπει στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της ΝΔ επί Αντώνη Σαμαρά και εν συνεχεία να αναλάβει χρέη υπουργού Δικαιοσύνης.

- Ο πρώην Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Παναγιώτης Πικραμμένος, ως εν ενεργεία δικαστικός λειτουργός την περίοδο 1991-1993 ήταν σύμβουλος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, όπως έχει παραδεχθεί ο ίδιος, και μετά έγινε Πρόεδρος του ΣτΕ! Σήμερα δε, ως συνταξιούχος τέως Πρόεδρος του ΣτΕ, συνεχίζει να παρέχει τις νομικές του γνώσεις στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

- Ο Κωνσταντίνος Μενουδάκος, επίσης ως εν ενεργεία δικαστικός λειτουργός, υπήρξε Νομικός Σύμβουλος της κυβέρνησης Σημίτη.

Σε αυτούς προστίθενται δεκάδες ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, οι οποίοι στο παρελθόν έχουν διατελέσει υπουργοί, νομικοί σύμβουλοι σε υπουργεία και έχουν υπηρετήσει στα νομικά γραφεία της Προεδρίας της Δημοκρατίας, στο γραφείο Πρωθυπουργού και στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης.

Απαιτεί λοιπόν τουλάχιστον θράσος από τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη να εγκαλεί την κυβέρνηση για την ανάληψη καθηκόντων από την πρώην Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του Αρείου Πάγου μετά τη συνταξιοδότησή της, αλλά και σαφή προσβολή προς τα πρόσωπα των δικαστικών λειτουργών που αποφασίζουν κατόπιν της λήξης της θητείας τους να εισφέρουν τις νομικές τους γνώσεις από θέσεις που εκείνοι επιλέγουν» σημειώνει το πρωθυπουργικό Γραφείο.

Τα υπόλοιπα κόμματα

«Η αλαζονεία της εξουσίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποκαλύπτει, χωρίς ντροπή, τις σχέσεις εξάρτησης που είχε η τ. Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κα Θάνου με τον κ. Πρωθυπουργό» υποστήριξε από την πλευρά του ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Δικαιοσύνης στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Οπως είπε, «σήμερα αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι η θεσμική και αντισυνταγματική εκτροπή που επιχειρήθηκε στον χώρο της Δικαιοσύνης, δυόμιση χρόνια τώρα, είχε εντολέα και εκτελεστικό όργανο. Αποκτά και επίσημη έδρα στο Μαξίμου με την διορισμένη πλέον κα Θάνου στον ρόλο της άμισθης συμβούλου, γιατί το καθεστώς φαίνεται πως συνεχίζει να έχει ανάγκη τις υπηρεσίες της. Η υπονόμευση των θεσμών  από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ γίνεται κάθε μέρα και περισσότερο επικίνδυνη για τη Δημοκρατία».

«Η μετακίνηση της κυρίας Θάνου από τη θέση της Προέδρου του Αρείου Πάγου στη θέση της προϊσταμένης του νομικού γραφείου του κ. Τσίπρα εντείνει τις ανησυχίες μας για το πού οδηγείται η χώρα» ανέφερε με τη σειρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού σχολίασε ότι «για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν έχουν κανένα όριο αυτοσυγκράτησης και αδιαφορούν εντελώς για αυτό που αποτελεί θεμέλιο μιας δημοκρατικής πολιτείας, δηλαδή την διάκριση των εξουσιών.

Το Ποτάμι αισθάνεται απόλυτα δικαιωμένο για το γεγονός ότι αντιμετώπισε εδώ και καιρό την κ. Θάνου όχι ως ανώτατη δικαστικό αλλά ως όργανο της κυβέρνησης. Είναι θλιβερό ότι υπάρχουν δικαστές - ευτυχώς λίγοι ελπίζουμε - που είναι έτοιμοι να δώσουν γη και ύδωρ στην εκτελεστική εξουσία κυνηγώντας θέσεις, αδιαφορώντας για το κακό που προκαλούν στην δικαιοσύνη και τα αρνητικά μηνύματα που εκπέμπουν στην κοινωνία».

Μέσω ΣΚΑΙ, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, χαρακτήρισε εσφαλμένη την απόφαση: «Η Δικαιοσύνη δεν αρκεί να είναι, αλλά και να φαίνεται ανεξάρτητη» δήλωσε.

«Οχι» στην άμεση μεταπήδηση δικαστών και εισαγγελέων στην εκτελεστική εξουσία

Μιλώντας στον ίδιο σταθμό, ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορος Σεβαστίδης τόνισε ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί παλαιότερη πρότασή του που προέβλεπε την επιβολή απαγόρευσης σε δικαστικούς λειτουργούς να αναλαμβάνουν παρόμοια αξιώματα πριν το πέρας τριών ετών από την συνταξιοδότησή τους. 
 
Πρόταση απαγόρευσης της αθέμιτης μεταπήδησης δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών στην εκτελεστική εξουσία, με σκοπό την κατοχύρωση της διάκρισης των εξουσιών κατέθεσαν και δύο πρώην γενικοί γραμματείς του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι Μαρίνος Σκανδάμης και Γιάννης Ιωαννίδης.

Οπως αναφέρουν, «η κατάληψη της θέσης της προϊσταμένης του Νομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού από την έως πριν δέκα μέρες πρόεδρο του Αρείου Πάγου αναδεικνύει απροκάλυπτα μια αθέμιτη πολιτική ταύτιση, που ανεξάρτητα από τα πρόσωπα, κλονίζει το ίδιο το Κράτος Δικαίου και τη θεμελιώδη Αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών.

Βεβαίως, αυτή η θλιβερή κατάσταση των ιδιαίτερων σχέσεων κυβερνήσεων με δικαστικούς λειτουργούς, αν και πρώτη φορά συντελείται σε τόσο υψηλό επίπεδο και με τόσο προκλητικό τρόπο, δεν είναι πρωτόγνωρη, αλλά αποτελεί μια οικεία πρακτική της εκτελεστικής εξουσίας, την οποία τα κόμματα ως αντιπολίτευση στηλιτεύουν, αλλά ως κυβέρνηση με πάθος ευνοούν.

Δηλαδή, ο εναγκαλισμός της εκτελεστικής εξουσίας με τη δικαστική είναι ένα διαχρονικά επαναλαμβανόμενο win - win παίγνιο, όπου δικαστικοί λειτουργοί μετά τη συνταξιοδότησή τους μεταπηδούν σε διάφορες θέσεις της εκτελεστικής εξουσίας.

Αν και η πρακτική αυτή σε πολλές περιπτώσεις δεν εκκινούσε από πολιτικές ιδιοτέλειες, αλλά από την ανάγκη των κυβερνήσεων να δίδουν κύρος στους θεσμούς τοποθετώντας ως επικεφαλής τους δικαστικούς λειτουργούς, είναι προφανές ότι εκτροχιάστηκε, παράγοντας όλο και περισσότερες προσδοκίες σε κάποιους από το δικαστικό σώμα ότι μπορούν να αξιοποιηθούν μετά τη συνταξιοδότησή τους και φυσικά, όλο και μεγαλύτερη χρήση εκ μέρους των κυβερνήσεων εύκολων υποσχέσεων σε δικαστικούς λειτουργούς για μελλοντική κυβερνητική αξιοποίησή τους, με αντάλλαγμα την ευαρέσκειά τους. Αυτή η κατάσταση υπονομεύει το κύρος και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Αν θέλουμε λοιπόν να θωρακίσουμε το κράτος δικαίου από τέτοια φαινόμενα που τρομάζουν τους πολίτες για την ασφάλεια των δικαιωμάτων τους, πρέπει να θεσμοθετήσουμε ένα βέβαιο χρονικό όριο μετά τη συνταξιοδότηση δικαστικών λειτουργών, λ.χ. πενταετία, εντός του οποίου θα απαγορεύεται η μεταπήδησή τους σε θέσεις της εκτελεστικής εξουσίας. Μια τέτοια θεσμική εγγύηση του Κράτους Δικαίου μπορεί και πρέπει να περιληφθεί και στην επόμενη Συνταγματική Αναθεώρηση» υπογραμμίζουν ο Γιάννης Ιωαννίδης, πρώην γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και ο Μαρίνος Σκανδάμης, πρώην γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής.


12
wolf
12/07/2017 09:37
Γιαννης κερναει , Γιαννης πινει ! Ολες οι Δημοσιες θεσεις αναδιανεμονται μεταξυ των δικαστων και των πολιτικων ! Εκτελεστικη και Δικαστικη εξουσια σε αγαστη συνεργασια για το δημοσιο χρημα ! Και ο συνταξιουχος των 200 Ευρω ? Ο ανεργος? Υπαρχουν ποταμια και θαλασσες να πανε να πνιγουν!!
ΧΥΖ
11/07/2017 19:30
Εγω το βρησκω ανιθηκο απο την πλευρα της κυριας Θανου στα 67 της χρονια να κραταει θεση που μπορει να χρειαζεται καποιος νεωτερος, την στιγμη που εχει κανει την περιουσια της και δεν εχει χρηματικη αναγκη (υποθετω). Σε καθε αλλη εποχη θα ελεγα, αστην δεν εχει τι να κανει ας δουλεψει. Με τετοιες συνθηκες οπως σημερα ομως ειναι απλα ανηθικο.
Ιωάννης
11/07/2017 18:42
Κακώς ασχολούμαστε με μια μέτρια νομικό (κατά τη γνώμη μου) που την βοήθησε η συγκυρία να γίνει Πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Η ειρημένη κυρία θέλει να "ακούγεται" το όνομα της! Ας την χαίρονται εκείνοι/ες που την προήγαγαν και την ανέδειξαν. Το "έργο" της δεν μπόρεσα να το βρω σε καμιά βάση βιβλιογραφικών δεδομένων. Το εν γένει βιογραφικό της είναι από μέτριο μέχρι κάτω του μετρίου. Ας την κάνουν Προϊσταμένη του νομικού γραφείου του νυν πρωθυπουργού κ.Τσίπρα κι ας την βάλουν στο "ψηφοδέλτιο επικρατείας" κατά τα γνωστά. Ας την προσφωνούν "αξιότιμη". Αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να την δεχόμαστε και αποδεχόμαστε σαν αξιοσέβαστη. Κατά την άποψη μου πρόκειται για άλλο ένα "πρόσωπο που μπήκε στο Δημόσιο Τομέα" και κατάφερα να αναρριχηθεί με στήριγμα πολιτικές/κομματικές "εξουσίες". Σιγά τον πολυέλαιο μη πέσει και σπάσει. Πολύ ασχοληθήκαμε...
Ιωάννης
11/07/2017 21:14
διόρθωση : "και κατάφερε"
dias
11/07/2017 18:17
Όλοι λάθος κάνετε.Ο Τσίπρας δεν την πήρε την Θάνου για τις νομικές της γνώσεις αλλά για καθαρά ψυχολογικούς λόγους .Ξέρεις τι είναι να μπαίνεις κάθε πρωί στο γραφείο σου και να αντικρίζεις αυτή την ομορφιά; Πως να μην πάει μετά η μέρα σου καλά!!!
ΑΜΝ
11/07/2017 14:23
Η θΆΝΟΥ ΑΠΟ ΝΔ ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΣΥΡΙΖΑ? ΕΙΝΑΙ Ν ΑΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΝΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΕΚΛΑΣ... ΠΗΡΕ ΣΥΝΤΑΞΗ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΦΤΑΝΕΙ... ΝΕΌΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΞΙΩΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ Σ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΙΚΗ ΧΩΡΑ????? ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΡΙΖΩΜΕΝΕΣ ΓΛΑΣΤΡΕΣ!!!!!!
μητσος
11/07/2017 12:59
Γεγονός: Ο πρώην πρόεδρος του ΣΤΕ συνταξιοδοτηθείς, τον Ιούνιο 2015 πήρε την ίδια η αναλογη θέση (προισταμενος νομικού γραφείου) του Προέδρου της Δημοκρατίας, κάτι που είχε ανακοινωθεί από αρχές Μαρτίου 2015. Προηγουμένως ήταν πρόεδρος σε υπόθεση εισαχθείσα Οκτώβριο 2014 και εκδικασθείσα Ιανουάριο 2015 ! στην οποία διάδικος ήταν ο νύν Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η δέ απόφαση αυτή (υπέρ της πλευράς που εκπροσωπούσε ο νυν ΠτΔ) έκρινε ότι ο πολίτης χάνει το έννομο συμφέρον αν σε διαγωνισμό δεν καταθέσει δικαιολογητικά που ΔΕΝ ζητάει ο νόμος, ΔΕΝ ζητάει η προκύρηξη, ΔΕΝ ζήτησε κανείς, δέν τα ζητάνε ΠΟΥΘΕΝΑ στον κόσμο γιατί είναι σαν να ζητάς γιά πρόσληψη σαν δικαστικός απολυτήριο δημοτικού! Παρατήρηση: Η κα Θάνου, κατά τη θητεία της, ποιές ακριβώς αποφάσεις έβγαλε που ήταν "υπέρ" και ποιές που ήταν "κατά "της κυβέρνησης; Γιά κάθε δικαστικό μπορείς να κάνεις κριτική αν βγάλει μιά μη ευνοική απόφαση. Το θέμα είναι αν είναι σωστή και τεκμηριωμένη. Απότι θυμάμαι η τελευταία απόφαση Ολομέλειας ΑΠ που προήδρευε ήταν υπέρ μνημονιακής πράξης Υπουργικού συμβουλίου που έλεγε οτι μιά επιχείρηση μπορεί να απολύσει ακόμα και αν έχει προσλάβει κάποιον με όρο συμβολαίου μονιμότητα! Και μετά εχεις τον Σοιμπλε να σου λέει ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται!
Ποτάμι μηδέν πόιντς
11/07/2017 09:33
Μα η κυβέρνηση ψηφίστηκε από τον λαό για να τελειώνουμε οριστικά με το παλιό Σταύρο. Τι να κάνουμε τώρα.
Vagelis
11/07/2017 10:54
Και απο τον λαο θα παει εκει απο οπου ηρθε, ποσους μηνες εχουμε ακομα μεχρι τις επομενες εκλογες? Και ασε που με αυτα που κανουν η δηθεν αριστεροι θα δωσουν αυτοδιναμια στην ΝΔ (προσωπικα αν ειχα αυτοδυναμία θα τους κυνηγήσω στα δικαστήρια τον Συριζα και τους βουλευτες του). Και οσο για το ''παλιο'' δες τι κρατος θελουν στον Συριζα.
Κουκούλης
11/07/2017 12:22
Ψυχραιμία 2 χρονάκια έχουμε μπροστά μας. Προς το παρών και τους φόρους σου θα πληρώσεις, και η χώρα θα νοικοκυρευτεί και θα πεις και ένα τραγούδι.
ΧΥΖ
11/07/2017 19:25
Τι μανια εχουν οι Συριζεοι με τα "θα πεις και ενα τραγουδι", "θα το κανεις το θες δεν το θες", "θα παιζουμε νταουλια και οι αγορες θα χωρευουν"? Τι ειναι αυτο, μαγκια, Πολακια? Ελεος, πια.
bruidsjonker
11/07/2017 14:51
Δύο χρονάκια πράγματι στην καλύτερη , πολλά χρονάκια μετά κάποιοι στη μπουζού ........