Η παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη προχθές στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την επιλογή των διευθυντών σχολικών μονάδων, δεν ήταν τυχαία. Το γαλάζιο στρατηγείο θεωρεί ότι τη στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ βρίσκεται σε πλήρες αδιέξοδο μετά το Eurogroup και η αναξιοπιστία του Αλέξη Τσίπρα παγιώνεται, ο πρόεδρος της ΝΔ πρέπει να βγει δυναμικά στο προσκήνιο. Το τάιμινγκ, σύμφωνα με τα επιτελικά στελέχη της ΝΔ, είναι το κατάλληλο όχι μόνο για να καταδειχθεί η αδυναμία της κυβέρνησης, αλλά και για μια πολυεπίπεδη εξόρμηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με στόχο να παρουσιαστεί το γαλάζιο κυβερνητικό σχέδιο.

«Εμείς θα γυρίσουμε όλη την Ελλάδα. Θα πάμε μέχρι και την τελευταία γωνιά της Ελλάδας για να πείσουμε ότι υπάρχει άλλη πολιτική πρόταση». Η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη πριν από περίπου δέκα ημέρες, κατά την επίσκεψή του σε καφενείο της Καλλιθέας, δίνει το ξεκάθαρο στίγμα του αντιπολιτευτικού σχεδιασμού της ΝΔ. Από τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την έχει επαναλάβει πολλές φορές. Οι περιοδείες που ξεκίνησε ο πρόεδρος της ΝΔ –με πιο εντατικούς ρυθμούς –μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου αποτελούν έναν από τους βασικούς άξονες της τακτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην προσπάθειά της να αναδείξει την υπεροχή του αρχηγού της. Το μήνυμα που επιθυμεί να στείλει η Πειραιώς είναι πως η ηγεσία της βρίσκεται σε εγρήγορση και πάντα σε ετοιμότητα να παρουσιάζει τις θετικές της προτάσεις. Από την Αίγινα, το περασμένο Σάββατο, ο αρχηγός της ΝΔ κατήγγειλε την κυβέρνηση για την επιβολή του 4ου Μνημονίου και τα σκληρά μέτρα που φέρνει, αλλά ταυτόχρονα, συνομιλώντας με πολίτες, τους υπενθύμιζε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει σχέδιο για να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Λίγες ημέρες μετά έκανε το ίδιο και από τη διήμερη περιοδεία του στη Θεσσαλονίκη.

Εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον κυβερνητικό συνασπισμό για το «φιάσκο» του όσον αφορά τη διαπραγμάτευση για το χρέος. Παράλληλα όμως φρόντισε να παρουσιάσει από το βήμα του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος και τους τέσσερις άξονες του γαλάζιου σχεδίου για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

Με δηµοσκοπικό… αέρα

Ποιοτικά δημοσκοπικά ευρήματα που έχει στη διάθεσή της η Πειραιώς δείχνουν πως η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών αποτιμά πολύ αρνητικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ζήτημα του 4ου Μνημονίου.

Μάλιστα, από τις ίδιες μετρήσεις –τονίζουν γαλάζιες πηγές –προκύπτει ότι η εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι μακράν καλύτερη του Αλέξη Τσίπρα. Υπερτερεί τόσο σε δημοτικότητα (34% έναντι 19%) καθώς σε άλλους ποιοτικούς δείκτες που θεωρούνται σημαντικοί, όπως η ικανότητα να κάνει μεταρρυθμίσεις ή να προσελκύσει επενδύσεις.

Την ίδια στιγμή, από άλλα στοιχεία μετρήσεων βγαίνει το συμπέρασμα πως περίπου 7 στους 10 πολίτες (και 6 στους 10 από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ) εκτιμούν πως ακόμα και αν εφαρμοστούν τα αντίμετρα δεν θα ισοσκελίσουν τις απώλειες από τα μέτρα, έναντι 14% που πιστεύουν το αντίθετο. Επίσης, 7 στους 10 θεωρούν ότι το πακέτο μέτρων και αντιμέτρων είναι το 4ο Μνημόνιο. Ολα αυτά δείχνουν –όπως υποστηρίζεται από τη ΝΔ –πως η προσπάθεια της κυβέρνησης να εξωραΐσει τις αποτυχίες της δεν πείθει την κοινωνία. Γι’ αυτό τον λόγο κρίνεται σκόπιμο αυτή την περίοδο να αναδειχθούν ακόμη περισσότερο το κυβερνητικό σχέδιο της ΝΔ και η συγκριτική υπεροχή του αρχηγού της. Το επιτελείο της Πειραιώς επεξεργάζεται τα νέα δημοσκοπικά στοιχεία μετά και τα καινούργια δεδομένα με τις αρνητικές εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για το χρέος. Συνεπώς, βασική στόχευση είναι η ΝΔ να ενισχύσει την απήχησή της στην κοινωνία προκειμένου να έρθει ακόμη πιο κοντά στην αυτοδυναμία όποτε γίνουν εκλογές.

Τα ψέµατα Τσίπρα

Κοινό συμπέρασμα στη ΝΔ είναι πως η αρνητική εξέλιξη στο Eurogroup για το χρέος αποτελεί ακόμη μια απόδειξη πως η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρούν συνεχώς να εξαπατήσουν τον ελληνικό λαό. Οπως εξηγούν, όλο αυτό που παρακολουθήσαμε τις τελευταίες ημέρες, καθώς και η φράση του Πρωθυπουργού «too good to be true» ήταν ακόμη μια απόπειρα των κυβερνώντων να ξεγελάσουν τους πολίτες και να πείσουν τους βουλευτές τους να ψηφίσουν τα σκληρά μέτρα του 4ου Μνημονίου. Υψηλόβαθμα στελέχη του γαλάζιου στρατοπέδου θεωρούν ότι μεγάλη μερίδα των πολιτών έχει καταλάβει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εμφανίζεται συνεχώς αναξιόπιστη. Προσθέτουν όμως ότι αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Γι’ αυτό τον λόγο αναμένεται να πυκνώσουν οι περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη ανά την Ελλάδα και η παρουσία του σε εκδηλώσεις.

Ο γαλάζιος σχεδιασµός

Η οικονομία και οι αποτυχημένες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές αποτελούν προτεραιότητα του γαλάζιου αντιπολιτευτικού σχεδιασμού. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Πειραιώς αφήνει στο περιθώριο τα υπόλοιπα ζητήματα της καθημερινότητας. Το αντίθετο μάλιστα. Η προχθεσινή τρομοκρατική επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο έδωσε την ευκαιρία στην αξιωματική αντιπολίτευση να αναδείξει τα κενά ασφάλειας που υπάρχουν με ευθύνες της κυβέρνησης. Τις πρώτες ώρες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα τα γαλάζια στελέχη περιορίστηκαν στην καταδίκη του. Αλλά γρήγορα πέρασαν στην αυστηρή κριτική. Χθες, για παράδειγμα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας δήλωσε πως τα δύο τελευταία χρονιά η γενική πολιτική κατεύθυνση δεν είναι τέτοια που να ενθαρρύνει την ΕΛ.ΑΣ. να κάνει τη δουλειά της με ζήλο. Πυρά προς την κυβέρνηση εκτόξευσε και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας. «Από μικροκλοπές μέχρι απαγωγές και νεοτρομοκρατία, η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Η κυβέρνηση τι λέει τώρα; Υπάρχει θέμα ασφάλειας στη χώρα;» διερωτήθηκε.

Η εντολή της ηγεσίας της ΝΔ προς όλους τους τομεάρχες του κόμματος είναι να εκτελούν με αυστηρότητα τα αντιπολιτευτικά τους καθήκοντα και να είναι αμείλικτοι, αναδεικνύοντας καθημερινά τις παραλείψεις και τις αδυναμίες της κυβέρνησης. Ετσι χθες, ο τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης έκανε λόγο για χαοτική κατάσταση που επικρατεί στο υπουργείο Εργασίας η οποία δεν έχει προηγούμενο. «Τα τραγελαφικά γεγονότα συνεχίζονται, επιβεβαιώνοντας το απόλυτο μπάχαλο που επικρατεί στον ΕΦΚΑ. Μέσα από δύο κυβερνητικές ανακοινώσεις –η μια του υπουργείου Οικονομικών και η άλλη του υπουργείου Εργασίας –φαίνεται να έχουν χαθεί 150.000.000 ευρώ εισφορών του Δημοσίου προς τον ΕΦΚΑ» σχολίασε, χαρακτηρίζοντας την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ανίκανη και ανεπαρκή.