«Αγαπητοίσύντροφοι, το ΚΚ Ινδονησίας συγχαίρει το ΚΚΕ με αφορμή το 20όΣυνέδριό του και ελπίζουμε ότι η συνεχής σας πάλη και θετική δουλειά για τα ιδανικά του σοσιαλισμού θα δικαιωθούν στον 21οαιώνα.Εμείς ενημερώνουμε τώρα ότι έχουμε ιδρύσει διεθνές γραφείο στην Αθήνα.Προσφέρουμε την αλληλεγγύη και στήριξή μας. Με κόκκινους χαιρετισμούς, AdamHartono: Πρώτος Γραμματέας του ΚΚ Ινδονησίας».

Εντάξει, τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα απ’ όλο τον κόσμο που είχαν –μέχρι χθες –απευθύνει χαιρετιστήρια μηνύματα στο ΚΚΕ δεν έχουν τελειωμό. Πάνω από 80 κόμματα χαιρετίζουν με θερμά λόγια τις εργασίες του 20ού Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Και από σήμερα το πρωί όλοι οι δρόμοι οδηγούν στον Περισσό, αφού στις 10.00 ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα παρουσιάσει την εισήγηση της ΚΕ του κόμματος στους συνέδρους και στους εκπροσώπους των ΜΜΕ –μέχρι οι πόρτες να κλείσουν ερμητικά. Να θυμίσουμε πως το συνέδριο του ΚΚΕ που αρχίζει σήμερα ολοκληρώνεται την Κυριακή (2 Απριλίου) με την ψήφιση των θέσεων και την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής αλλά και της Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχουν χαρακτηριστικά ανανέωσης.

ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ. Κάθε Συνέδριο είναι σταθμός για το ιστορικό κόμμα της Αριστεράς, αφού με ευλάβεια η κορυφαία διαδικασία γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια και αποτελεί κορύφωση μιας πλατιάς πολιτικής διαδικασίας για τα στελέχη, τα μέλη, τους οπαδούς του. Η τετράμηνη διαδικασία που προηγήθηκε σε οργανώσεις και μαζικούς χώρους σημείωσε επιτυχία αφού διακινήθηκαν πλατιά οι θέσεις του ΚΚΕ. Και κομματικά –με τις εκλογοαπολογιστικές συνεδριάσεις ανά οργάνωση. Και μαζικά –με τις εκατοντάδες συσκέψεις με οπαδούς και φίλους του κόμματος.

Οι πιο προσεκτικοί παρατηρητές σημειώνουν πως το Συνέδριο, ιδιαίτερα κρίσιμο για την πολιτική συγκυρία, αποτυπώνει μια μεγάλη συσπείρωση πάνω στη στρατηγική του Περισσού. Και μια μεγάλη αυτοπεποίθηση που έχει ως άξονα την ισχυροποίηση του ΚΚΕ, την αταλάντευτη αντικυβερνητική δράση, την προσήλωση βάσει και θέσεων του προγράμματος στον σοσιαλισμό και στον κομμουνισμό. Κάτι που και οι αντίπαλοι του ΚΚΕ αναγνωρίζουν, κάτι που δίνει το χαρακτήρα πρωτοπόρας δύναμης για το ίδιο το κόμμα στον κύκλο των εναπομεινάντων μαρξιστικών – λενινιστικών κομμάτων διεθνώς.

Η «ΔΙΚΑΙΩΣΗ». Μια ιδιαίτερη μεταβλητή που προστέθηκε από το προηγούμενο Συνέδριο του ΚΚΕ (2013) είναι η πρώτη φορά Αριστερά.

Το γεγονός πως προέκυψε κυβέρνηση με κορμό ένα ρεύμα της Αριστεράς στην Ελλάδα διαμορφώνει μια διπλή αντίφαση: αφενός η αμηχανία και το μούδιασμα του κόσμου (ακόμη) κάνουν πιο δύσκολη τη δουλειά του ΚΚΕ στην κατεύθυνση της κινητοποίησης και του απεργιακού ή αγωνιστικού μπαράζ. Αφετέρου, διαμορφώνει ένα πιο ευνοϊκό έδαφος για διείσδυση του ΚΚΕ στο πιο ευρύ κοινό, αφού ο Περισσός νιώθει «δικαιωμένος» με τον μετασχηματισμό και τις πολιτικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ. Παρά την πρόσφατη συνύπαρξη Κουτσούμπα – Τσίπρα στο Μουσείο Νίκου Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα, το πολιτικό χάσμα ήταν εμφανές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ΚΚΕ θα συνεχίζει τη δράση του για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος με άξονα το ΠΑΜΕ. Θα εντείνει την ιδεολογική αντιπαράθεση με όριο και το 2018 που κλείνει τα 100 του χρόνια. Και δεν θα αναζητήσει καμία γέφυρα πολιτικής σύμπραξης με τους υπάρχοντες πολιτικούς συσχετισμούς απ’ τα αριστερά του πολιτικού τόξου.