Ο Σόιμπλε μπήκε αισιόδοξος στο χθεσινό Eurogroup. Δεν βλέπει κίνδυνο για νέα ευρωκρίση, αντίθετα, όλες οι χώρες – μέλη είναι ξανά σε πορεία ανάπτυξης, είπε φτάνοντας στις Βρυξέλλες, με την ελπίδα ότι και στο ζήτημα της Ελλάδας «σύντομα θα φτάσουμε σε ένα καλό τέλος».

Το οριστικό τέλος αργεί ακόμα. Αλλά με το χθεσινό αποτέλεσμα στο Eurogroup μπορεί να είναι ικανοποιημένος για τρεις λόγους:

Απομακρύνεται ο κίνδυνος να φτάσει στη θερμή φάση του προεκλογικού αγώνα στη Γερμανία με ανοιχτό το ελληνικό ζήτημα.

Παραμένει το ΔΝΤ στη βάρκα του ελληνικού προγράμματος και σύμφωνα με τη γερμανική ανάγνωση και χρηματοδοτικά. Θα γκρινιάξουν σίγουρα κάποιοι που θα βρουν το ποσό συμμετοχής του μικρό, αλλά συμβολικά ο Σόιμπλε πετυχαίνει αυτό που υποσχέθηκε στην Μπούντεσταγκ.

Η ελάφρυνση χρέους δεν είναι τώρα στο τραπέζι. Παραπέμπεται για το τέλος του προγράμματος το 2018.

ΔΕΝ ΒΙΑΖΕΤΑΙ. Ο Σόιμπλε δεν βιάζεται. Εχει χρόνο μέχρι το καλοκαίρι για να περιμένει τον συμβιβασμό του Τσίπρα στις λεπτομέρειες που θα διαπραγματεύεται το επόμενο διάστημα με τα κλιμάκια των θεσμών. «Ο Σόιμπλε δεν απειλεί, αλλά περιγράφει τη θέση στην οποία θα βρεθεί η Ελλάδα χωρίς το πρόγραμμα», εξηγούσε στα «ΝΕΑ» πηγή του υπουργείου Οικονομικών. Με τη χθεσινή συμφωνία ο κίνδυνος απομακρύνθηκε αλλά δεν αποσοβήθηκε.