Με έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των κομμάτων ολοκληρώθηκαν οι εργασίες τις Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την δανειοδότηση κομμάτων και ΜΜΕ. Το πόρισμα της πλειοψηφίας ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπέβαλαν τα δικά τους συμπεράσματα επί του πορίσματος. Υπέρ του πορίσματος τάχθηκαν 12 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, κατά τάχθηκαν 8 βουλευτές από ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ και Χ.Α., ενώ δυο βουλευτές (Ποτάμι και Ε.Κ.) δήλωσαν «παρόντες». Επίσης, αποφασίστηκε να αποσταλεί το πόρισμα στον εισαγγελέα για τα περαιτέρω.

Το ψηφισθέν πόρισμα θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017. Ο Αν. Λοβέρδος (Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠαΣοΚ-ΔΗΜΑΡ) ρώτησε τον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής Αντ. Μπαλωμενάκη αν στο αρχικό πόρισμα της πλειοψηφίας που εστάλη την περασμένη Δευτέρα προστέθηκε εκ των υστέρων συγκεκριμένη αναφορά στον εκδότη του «Πρώτου Θέματος» Θ. Αναστασιάδη. Ο κ. Μπαλωμενάκης τόνισε ότι η προσθήκη υπήρξε πριν την διανομή του τελικού κειμένου της πορισματικής έκθεσης την περασμένη Παρασκευή, οπότε και συνεδρίασε η Εξεταστική Επιτροπή και ως εκ τούτου δεν συντρέχει κάποιος λόγος αντιδράσεων.

«Έτσι δεν παίζουμε καλά. Παίζουμε περίεργα. Κάνουμε κομπίνες», είπε ο κ. Λοβέρδος, επισημαίνοντας ότι «θέμα που δεν καθίσταται επίμαχο, δεν συζητείται ή δεν παρουσιάζεται στην Επιτροπή δεν μπορεί να το καθιστάτε νομικά επίμαχο». «Όλα αυτά τα γραφόμενα είναι απόπειρες εκδίκησης, επιχειρείτε να επενδύσετε με νομικό μανδύα τις πολιτικές σας αντιπαραθέσεις με τρόπο αντικοινοβουλευτικό και αντιθεσμικό», πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος.

«Δεν παρουσιάσαμε λεπτομέρειες για κανένα εκδότη την Παρασκευή. Τόσο πολύ τον ενόχλησε για τον κ. Αναστασιάδη;», διερωτήθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλ. Θεοφύλακτος ενώ η βουλευτής του κόμματος Παναγιώτα Κοζομπόλη σχολίασε ότι «μας προσβάλει όταν μας λένε ότι είμαστε εκτός ηθικής, ειδικά όταν αυτό το λέει ο κ. Λοβέρδος», προσθέτοντας πως «αν ήταν επιμελής θα το είχε δει από την Παρασκευή». Κατά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠαΣοΚ στράφηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπ. Λάππας αναφέροντας ότι «βγήκατε στο κλαρί το Σαββατοκύριακο και μας λέτε ότι δεν υπάρχει διαπλοκή στην Ελλάδα».

Επίθεση κατά Μητσοτάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ

Σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «το πόρισμα της Εξεταστικής της Βουλής θέτει τέλος στην ιδιότυπη ομερτά, σε σχέση με την δανειοδότηση κομμάτων και επιχειρήσεων ΜΜΕ, η οποία έπληξε καίρια την αξιοπιστία τόσο του πολιτικού συστήματος, όσο και των ΜΜΕ». Ενώ απαντώντας στα πυρά της αντιπολίτευσης σημειώνει ότι: «Η συγκεκριμένη εξεταστική δεν έγινε για τα μάτια του κόσμου, δεν ήταν σαν κι αυτές που συγκροτούσε στο παρελθόν η ΝΔ με το ΠαΣοΚ. Έτσι, από το έργο της προέκυψαν στοιχεία για προβληματικά και επισφαλή δάνεια αλλά και στοιχεία που αποτελούν ισχυρές ενδείξεις τέλεσης ποινικών αδικημάτων».

Όπως σημειώνεται «μόνο μετά την έναρξη της εξεταστικής, και εξαιτίας της, άρχισαν, επιτέλους να καταγγέλλονται, μετά από χρόνια απραξίας, τόσο τα δάνεια του ΠαΣοΚ και της ΝΔ, όσο και τα δάνεια μεγάλων ΜΜΕ», ενώ περνώντας στην αντεπίθεση για το πόρισμα της ΝΔ που στοχοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΑΥΓΗ, το γραφείο Τύπου του κυβερνώντος κόμματος τονίζει ότι «ο δανεισμός της οικογένειας Μητσοτάκη για την εφημερίδα “ΚΗΡΥΚΑΣ” Χανίων, ο οποίος ήρθε στο φως από την Εξεταστική, αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, το θράσος του προέδρου της ΝΔ και την ιδιοκτησιακή αντίληψη που έχει για την χώρα». «Πήρε ένα δάνειο το 2005, πλήρωσε μόνο μια δόση, αποδείχθηκε στρατηγικός κακοπληρωτής, και επιπλέον, επί 11 χρόνια και 5 μήνες η δανείστρια τράπεζα δεν έκανε απολύτως τίποτα, και μόνο όταν αποκαλύφθηκε στην Επιτροπή αυτό το δάνειο προχώρησε σε μια -σκανδαλώδη- ρύθμιση. Αυτός ο άνθρωπος κουνάει το δάχτυλο, κάνει κριτική, πετάει λάσπη, προσποιούμενος τον άσπιλο και τον εκσυγχρονιστή». Ενώ προστίθεται ότι «η Εξεταστική αποκάλυψε και τα κόλπα του συνεταίρου του κ. Μητσοτάκη στη λασπολογία, του κομιστή Θ. Αναστασιάδη, με τα “περίεργα” τραπεζικά δάνεια, τις εταιρίες-μπάμπουσκες του Πρώτου Θέματος, εταιρίες που, από ότι αποκαλύφθηκε ήταν και φαντάσματα».