Η λέξη – κλειδί για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι «οξυγόνο». Οχι μόνο για τη ΝΔ, αλλά πρωτίστως για την ελληνική κοινωνία. Και με αυτό το σύνθημα αναμένει το 10ο τακτικό Εθνικό Συνέδριο του κόμματος στο τέλος της εβδομάδας (22-24 Απριλίου), στο Metropolitan Expo, στην περιοχή του αεροδρομίου των Σπάτων, να σηματοδοτήσει τη γαλάζια επανεκκίνηση και την επισφράγιση της ταυτότητας της ΝΔ ως της κυρίαρχης ευρωπαϊκής δύναμης στη χώρα.

Το μήνυμα που εκπέμπει ο τρίτος όροφος της Λεωφόρου Συγγρού είναι πως το Συνέδριο δεν καλείται απλώς να επικυρώσει δομικές αλλαγές στο καταστατικό και τις δομές του κόμματος, αλλά ταυτόχρονα να γίνει το όχημα για να διαμορφώσει η ΝΔ μια νέα κοινωνική πλειοψηφία απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο πήχης που έχει θέσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι το 38% που υπέδειξε τον ευρωπαϊκό δρόμο στο δημοψήφισμα του περασμένου Ιουλίου –και υπό συνθήκες θα μπορούσε να στραφεί για την πολιτική εκπροσώπησή του στη ΝΔ, ανεξάρτητα από τις πολιτικές ρίζες ή την πολιτική διαδρομή του καθενός.

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ. Στη βάση αυτή, άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνει πρόσκληση συνεργασίας στο Ποτάμι ενώ επισημαίνει και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του ΠΑΣΟΚ. Η ανοικτή πρόσκληση στον Σταύρο Θεοδωράκη δεν είναι ασύνδετη και με το ενδεχόμενο ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων μπροστά σε μια νέα ρήξη, προσχεδιασμένη ή μη, της κυβέρνησης Τσίπρα με τους ευρωπαίους εταίρους και δανειστές. Σε μια επανάληψη όσων διαδραματίστηκαν το καλοκαίρι του 2015, το ευρωπαϊκό τόξο δεν πρέπει να εμφανιστεί ανοργάνωτο, αντιθέτως οφείλει να κινηθεί με κεντρική εκπροσώπηση και ηγεσία –και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει πανέτοιμος για τον ρόλο του καθοδηγητή.

Για το γαλάζιο άνοιγμα στην κοινωνία ωστόσο, ο πρόεδρος της ΝΔ γνωρίζει καλά ότι το κόμμα δεν μπορεί να λειτουργεί ως εμπόδιο.

Η προσπάθεια, μέσω των κυοφορούμενων καταστατικών αλλαγών, να κινηθεί λειτουργικά η ΝΔ σε ευρωπαϊκές ράγες, με την υιοθέτηση εσωτερικών διαδικασιών που ακολουθούν αρκετά δυτικοευρωπαϊκά κόμματα, θα συνδυαστεί και με την αξιολόγηση του κομματικού προσωπικού σε όλα τα επίπεδα, όπως προαναγγέλλουν στενοί συνεργάτες του. Μάλιστα το φιάσκο στο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, με την αποτυχία να διενεργηθούν εκλογές για τη νέα Κεντρική Επιτροπή της οργάνωσης, έχει προκαλέσει την οργή του προεδρικού επιτελείου –και δεν αποκλείονται άμεσες αποφάσεις που θα έχουν ως στόχο να απαλλαγεί από «πάτρωνες» η κομματική νεολαία.

Η εσωστρέφεια και ο εγκλωβισμός σε έναν κομματικό μικρόκοσμο, πάντως, δεν αποτελούν επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το σύνθημα του 10ου τακτικού Συνεδρίου –«Οξυγόνο για την Ελλάδα μας» –απευθύνεται σχεδόν αποκλειστικά στην ελληνική κοινωνία, η οποία «θέλει να ξεφύγει από την ασφυξία και να τολμήσει και πάλι να ονειρευτεί», όπως ο ίδιος σχολίασε χθες, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά ότι η επιστροφή της ελπίδας αποτελεί κρίσιμο πολιτικό στοίχημα για τη ΝΔ, σημαντικότερο ίσως και από μια ταχεία ανάκτηση της αξιοπιστίας της.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ. Στη βάση αυτή, από το βήμα του επικείμενου Συνεδρίου αναμένεται να παρουσιάσει τους βασικούς άξονες ενός κυβερνητικού προγράμματος για έξοδο της χώρας από την κρίση, το οποίο θα ακολουθεί το τρίπτυχο «μείωση φορολογίας – επενδύσεις – μεταρρυθμίσεις», ενώ για τη νέα εικόνα της ΝΔ θα προτείνει σειρά αλλαγών, μεταξύ των οποίων η θέσπιση προεδρικής θητείας και ο διαχωρισμός κράτους – κόμματος.

Ειδικότερα, η προεδρική θητεία αναμένεται να είναι πενταετής και θα παρατείνεται μόνο στην περίπτωση που το κόμμα βρίσκεται στην κυβέρνηση και ο αρχηγός του είναι πρωθυπουργός. Με τη σχετική καταστατική αλλαγή προβλέπεται δε ότι προεδρική θητεία που έχει παραταθεί πέραν της πενταετίας, λόγω πρωθυπουργίας, θα λήγει αυτοδικαίως έπειτα από εκλογική ήττα και θα προκηρύσσονται άμεσα οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη αρχηγού.

Επιπλέον, το νέο καταστατικό της ΝΔ θα προβλέπει:

– Ασυμβίβαστο για κομματικές και κυβερνητικές θέσεις, με έμφαση σε εκείνες που συνδέονται με τη διαχείριση κρατικού χρήματος.

– Απαγόρευση δανεισμού του κόμματος από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

– Συγκρότηση ψηφοδελτίων με συμμετοχή και των τοπικών κοινωνιών, μέσα από τη δημιουργία εθνικού μητρώου υποψήφιων βουλευτών.

– Διεξαγωγή διαδικτυακών δημοψηφισμάτων ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με στόχο να καταγράφεται η θέση των μελών για τρέχοντα πολιτικά ή κομματικά ζητήματα.

– Δραστική μείωση των μελών της γαλάζιας Πολιτικής Επιτροπής σε 200 (100 αιρετά και 100 λόγω ιδιότητας) από τα περίπου 550 που αριθμεί σήμερα.

– Διεξαγωγή Συνεδρίου σε ετήσια βάση (αντί τριετίας) με μείωση του αριθμού των συνέδρων σε 2.000 (από 5.000).