Ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Ομόφωνα οι βουλευτές δήλωσαν τη στήριξή τους στον νέο μεταβατικό πρόεδρο Γιάννη Πλακιωτάκη.

«Προχωράμε συντεταγμένα και ενωμένα στην επόμενη ημέρα. Δίνουμε ηχηρή απάντηση ότι η ΝΔ είναι ενωμένη και η ΚΟ εγγυητής της ενότητας της παράταξης», είπε ο ίδιος, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους.

Για την προεδρία της ΚΕΦΕ τόνισαν ότι όλα θα γίνουν με βάση το καταστατικό, δηλαδή θα αναλάβει, αν θελήσει, πρόεδρος ο Γιάννης Τραγάκης.

Βούληση όλων, και των υποψηφίων, ήταν να προχωρήσουν οι διαδικασίες το συντομότερο δυνατό.

Νωρίτερα, το απόγευμα της Τρίτης, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είχε ανακοινώσειτην παραίτησή του από τη θέση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για να εξασφαλιστεί, όπως είπε, η ενότητα του κόμματος.

Μεταβατικός πρόεδρος ανέλαβε ο Γιάννης Πλακιωτάκης, τον οποίο, νωρίτερα, ο κ. Μεϊμαράκης είχε ορίσει αντιπρόεδρο του κόμματος.

«Παραδίδω τη μεταβατική προεδρία στον κ. Πλακιωτάκη για να αποκλιμακώσω την ένταση», είπε, επισημαίνοντας ότι ο Γιάννης Πλακιωτάκης «είχε προταθεί από τον κ. Σαμαρά και ομοφώνως είχε εκλεγεί».

Προσπάθεια να ρίξουν τους τόνους κατέβαλλαν οι υποψήφιοι πρόεδροι της ΝΔ στις ομιλίες τους στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που διεξήχθη χωρίς τη συμμετοχή των Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε τη διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών το αργότερο στις 13 Δεκεμβρίου.

«Οσα συνέβησαν, δείχνουν ότι χρειάζεται επανεκκίνηση, δημιουργική ανανέωση της ΝΔ. Πρέπει να συνεργαστούμε όλοι, με υπευθυνότητα και σοβαρότητα» ανέφερε και πρότεινε κώδικα δεοντολογίας με δύο άρθρα:

1) Δεν προσωποποιούμε τις όποιες διαφορές μας.

2)Δεν αναμειγνύουμε πρώην πρωθυπουργούς και προέδρους του κόμματος.

«Από τώρα ενώνουμε τις δυνάμεις μας με κοινό στόχο την ισχυρή μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, την μαζική προσέλευση των πολιτών στις κάλπες, την ανάκτηση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας στην ΝΔ» συνέχισε χαρακτηρίζοντας τη 13η Δεκεμβρίου ημέρα αναγέννησης, ανάτασης και ενότητας του κόμματος.

Είπε ακόμη ότι «είμαστε σε μία τεταμένη εποχή, σε μια πολύ τεταμένη περιοχή, η χώρα δοκιμάζεται, ένας ανίκανος πρωθυπουργός ζητά συναίνεση, δηλαδή συνενοχή σε έναν αδιέξοδο δρόμο».

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας ζήτησε να διεξαχθούν το συντομότερο δυνατό οι εσωκομματικές εκλογές του κόμματος, ακόμη και στις 6 Δεκεμβρίου.

Επίσης, τόνισε ότι οι τέσσερις υποψήφιοι πρέπει να συναντηθούν το συντομότερο και τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής εθνικής συνδιάσκεψης προκειμένου να αναπτύξουν τις θέσεις τους.

Τέλος, συμφώνησε με την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην υπάρχουν προσωπικές αναφορές του ενός προς τον άλλο υποψήφιο.

O κ. Τζιτζικώστας δεν έθεσε θέμα ανάληψης της προσωρινής προεδρίας του κόμματος από τον Γιάννη Πλακιωτάκη.

Λίγο πριν από της 6 μ.μ., ο γραμματέας της ΝΔ και πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος δήλωσε ότι «κωλύεται να προεδρεύει της ΚΕΦΕ», αναλαμβάνοντας «το μερίδιο των ευθυνών» που του αναλογεί.

Ο κ. Μεϊμαράκης κατήγγειλε ότι σχηματοποιείται στο πρόσωπό του μια επίθεση «πολλές φορές χυδαία και ανήθικη», που, όπως είπε, δεν συνάδει με το νεοδημοκρατικό ύφος και ήθος.

«Οι Νεοδημοκράτες είναι πάρα πολύ στενοχωρημένοι και πληγωμένοι και μόνον αυτούς σκέφτομαι» τόνισε, σημειώνοντας ότι ο ίδιος συνεχίζει κανονικά με την υποψηφιότητά του για πρόεδρος του κόμματος.

Ερωτηθείς από πού εκπορεύονται αυτές οι επιθέσεις που καταγγέλλει, ο κ. Μεϊμαράκης απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας στους δημοσιογράφους: «έχετε όλοι καταλάβει. Εχω τοποθετηθεί, θα τα συζητήσουμε κάποια άλλη στιγμή».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο ίδιος τόνισε πως δεν υπάρχει θέμα διάσπασης, σημειώνοντας πως «αν θέλει κάποιος μεμονωμένα να αποχωρήσει από τη ΝΔ είναι ελεύθερος να το κάνει».

«Μα ήδη έχουν αρχίσει να ακούγονται σενάρια περί δημιουργίας νέου κόμματος» σχολίασαν οι δημοσιογράφοι, για να τους διακόψει ο κ. Μεϊμαράκης: «Από ποιον; Ξέρετε κάτι που δεν ξέρω;».

Από την Κυριακή στη Νέα Δημοκρατία επικρατεί εμφυλιοπολεμικό κλίμα, ωστόσο παρά τους μύδρους που εξαπέλυσαν οι υποψήφιοι για τον ρόλο της ΚΕΦΕ και κυρίως του προέδρου της και γραμματέα του κόμματος, Ανδρέα Παπαμιμίκου, τα ίδια πρόσωπα θα οργανώσουν και τη νέα εκλογική διαδικασία που πιθανότατα θα διεξαχθεί στις 13 και 20 Δεκεμβρίου.