Αναβάλλεται μετά τα σοβαρά προβλήματα στο online σύστημα η εκλογκή διαδικασία για την ανάδειξη νέου Προέδρου στη ΝΔ. Ηδη, οι υποψήφιοι πλην του κ.Απ. Τζιτζικώστα αποδίδουν ευθύνες στον πρόεδρο της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ) τον κ.Παπαμιμίκο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι και τα περισσότερα μέλη της ΚΕΦΕ αποδίδουν την ευθύνη για το εκλογικό φιάσκο στον πρόεδρό της, τον κ.Παπαμιμίκο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που είχε ζητήσει νωρίτερα την Κυριακή την αναβολή των εκλογών, κατέθεσε παράλληλα την πρόταση να ορισθεί μεταβατική Πρόεδρος η κ.Μαριέττα Γιαννάκου και να γίνουν εκλογές με εκείνη στο τιμόνι του κόμματος. Για ευθύνες με ονοματεπώνυμο μίλησε ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Η διαδικασία των εσωκομματικων εκλογών δεν ξεκίνησε καν το πρωί της Κυριακής όπως ήταν προγραμματισμένο,καθως το online σύστημα διασύνδεσης των εκλογικών τμημάτων με την κεντρική βάση δεδομένων δεν ανταποκρίθηκε. Ετσι, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή του κόμματος, αποφάσισε τελικά την αναβολή των εκλογών. Αυτό είχαν ζητήσει διαδοχικά οι τρεις εκ των τεσσάρων υποψηφίων (Μειμαράκης, Μητσοτάκης, Γεωργιάδης). Μάλιστα, ο κ.Ευάγγελος Μεϊμαράκης φέρεται να δήλωνε αποφασισμένος σε διαφορετική περίπτωση να αποσύρει την υποψηφιότητά του. Αναμένεται και η τοποθέτηση του κ.Απόστολου Τζιτζικώστα στην κατάσταση που έχει προκύψει, την οποία ήδη ο Αδ. Γεωργάδης χαρακτήρισε ως φιάσκο. Το πρόβλημα στο σύστημα διεξαγωγής των εκλογών διαπιστώθηκε το βράδυ του Σαββάτου.

Τί έχει προηγηθεί

Έως τις 7.30 το πρωί της Κυριακής ήταν όλα στον αέρα, αφού τα τεχνικά προβλήματα είναι πολλά λόγω του ηλεκτρονικού συστήματος, ενώ η εταιρεία διαβεβαίωνε ότι έως τις 8 με 8.30 όλα θα ήταν έτοιμα για να ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία.

Ο φόβος για το ενδεχόμενο κατάρρευσης του ηλεκτρονικού συστήματος της ψηφοφορίας είναι υπαρκτός και εάν γίνει κάτι τέτοιο, όχι μόνο θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στο κύρος της διαδικασίας, αλλά είναι σίγουρο ότι θα αμφισβητηθούν και οι εκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» όλο το βράδυ και έως τα ξημερώματα ήταν σε εξέλιξη συνεδρίαση της ΚΕΦΕ, παρουσία και των εκπροσώπων των τεσσάρων υποψηφίων, ώστε να βρεθεί λύση στο τεχνικό πρόβλημα της εγκατάστασης και λειτουργίας του λογισμικού στους φορητούς υπολογιστές που θα χρησιμοποιηθούν ενώ παράλληλα αναδείχθηκαν και άλλες αδυναμίες, όπως π.χ. έλλειψη φορτιστών για τους υπολογιστές.

Επίσης υπήρξαν ενστάσεις και προβληματισμός για το κατά πόσο έχουν τη δυνατότητα οι χειριστές σε όλα τα εκλογικά τμήματα ανά την επικράτεια να ανταποκριθούν στο δύσκολο έργο της έργο ταυτοποίησης και καταγραφής των εκλογέων.

Μάλιστα ήταν τόσο μεγάλος ο προβληματισμός που κάποιες πλευρές έλεγαν αργά χθες το βράδυ ότι ήταν ανοικτό ακόμα και το ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών, αν και επί της ουσίας δεν είχε γίνει τέτοια συζήτηση.

Η ΚΕΦΕ χθες είχε εκδώσει ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία όλα ήταν έτοιμα για τη διεξαγωγή των εκλογών, αν και το μέλος της Επιτροπής και Διευθυντής του Διαγραμματειακού της ΝΔ Αλέκος Κόκκαλης μίλησε δημόσια για ουσιώδη προβλήματα, καθώς κατά τον ίδιο υπήρχαν ενδείξεις ότι το σύστημα, ο εξοπλισμός και το έμψυχο δυναμικό ίσως να μην είναι επαρκή για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν, ενώ εγκύκλιοι και οδηγίες προς τους εμπλεκόμενους είναι αντικρουόμενες και δυσνόητες.