Δύο ξεκάθαρα μηνύματα προς την Ευρώπη και την Τουρκία έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικώντου Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, στην οποία παραβρέθηκε και ο έλληνας επίτροπος Δ.Αβραμόπουλος.

Ο κ. Παυλόπουλος είπε πρώτον, πως η χώρα μας θα προστατεύσει τα σύνορά της που είναι και σύνορα της ΕΕ, με βασικό μέλημα τον άνθρωπο, και δεύτερον τόνισε πως η χώρα μας θα συνεργαστεί με την Τουρκία στην προσπάθεια προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων, και αναχαίτισης του μεταναστευτικού ρεύματος, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι αυτά τα σύνορα καθορίζονται κυριάρχως από τα κράτη-μέλη, και δεν θα υπάρξουν υποχωρήσεις.

«Θέλω να διευκρινίσω πως σε ό,τι αφορά τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων, που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα, τα σύνορα αυτά, τα σύνορα της Ευρώπης, καθορίζονται κυριάρχως από τα κράτη-μέλη.

» Και σε αυτό τον τομέα όποια συνεργασία υπάρξει με γειτονικά κράτη, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα υπάρξουν υποχωρήσεις από πλευράς Ελλάδας και από πλευράς άλλων κρατών της ΕΕ ως προς τον τρόπο χάραξης των συνόρων και τον τρόπο διαφύλαξης των συνόρων.

» Αυτή η στάση της Ελλάδας δεν είναι μία στάση που αφορά την Ελλάδα μόνον. Προστατεύοντας τα σύνορά της η Ελλάδα, προστατεύει τα ευρωπαϊκά σύνορα» είπε ο κ.Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος επισήμανε ακόμη ότι η αλληλεγγύη αποτελεί μια από τις βασικότερες αρχές που διέπουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ενώ πρόσθεσε την ανάγκη μετατροπής της Frontex «σε μια πραγματική ευρωπαϊκή δύναμη».

Τέλος, χαρακτήρισε βήμα με εμβληματική σημασία την πρόσφατη μετεγκατάσταση των πρώτων προσφύγων από την Ιταλία στη Σουηδία.

Ο κ. Άσελμπορν, ο οποίος είχε προηγουμένως διευρυμένη σύσκεψη με τους αρμόδιους υπουργούς στο Μαξίμου, είπε ότι σε 8 ημέρες θα λειτουργήσει το κέντρο υποδοχής (hot spot) στη Λέσβο και συνολικά θα εγκατασταθούν 5 τέτοια κέντρα στην Ελλάδα.

Είναι πολύ σημαντικό για να προχωρήσει η διαδικασία της μετεγκατάστασης, είπε ο Λουξεμβούργιος υπουργός, να λειτουργήσουν τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης για να ξέρουμε ποιος χτυπάει την πόρτα της Ευρώπης.

Αναφερόμενος στη σύσκεψη που προηγήθηκε στο Μαξίμου, ο κ. Ασελμπορν είπε ότι ήταν πολύ δυναμική, έφυγα πιο αισιόδοξος και λάβαμε το μήνυμα: Η ΕΕ δεν θέλει να ασκήσει επιτροπεία στην Ελλάδα, θέλει να βοηθήσει γιατί η λύση του προβλήματος δεν θα είναι εθνική άλλά ευρωπαϊκή

Τόσο ο κ. Άσελμπορν όσο και ο Πρόεδρος τόνισαν την ανάγκη αλληλεγγύης στην Ευρώπη και ο λουξεμβούργιος υπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι η προσφυγική κρίση ή θα λυθεί ή θα πλήξει βαριά την ΕΕ.

Προέβλεψε δε ότι το προσφυγικό και μεταναστευτικό κλίμα θα κρατήσει μια δεκαετία.