Ως μια «σημαντική επιτυχία για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα» χαιρέτισε ο Φρανσουά Ολάντ, ένας από τους πρώτους ξένους ηγέτες που συνεχάρησαν τον νικητή των εκλογών, την ετυμηγορία της κάλπης στην Ελλάδα βλέποντας σε αυτή και «ένα σημαντικό μήνυμα για την ευρωπαϊκή Αριστερά». «Η Ελλάδα θα γνωρίσει μια περίοδο σταθερότητας με μια ισχυρή πλειοψηφία» δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος από την Ταγγέρη, στο Μαρόκο, όπου πραγματοποιούσε χθες επίσημη επίσκεψη –για να προαναγγείλει κατόπιν ότι θα επισκεφθεί «αναμφίβολα την Αθήνα μέσα στις επόμενες εβδομάδες».

Από τους πρώτους που έδωσαν συγχαρητήρια στον Αλέξη Τσίπρα, υπενθυμίζοντας ωστόσο παράλληλα πως η Ελλάδα οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, ήταν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς: «Μόλις συνεχάρην τον Αλέξη Τσίπρα για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές στην Ελλάδα. Τώρα χρειάζεται να συγκροτηθεί γρήγορα μια σταθερή κυβέρνηση, πρόθυμη να κάνει αυτό που πρέπει» επισήμανε στο twitter. «Ετοιμος να συνεργαστώ με τις ελληνικές Αρχές και να συνεχίσω να συνοδεύω την Ελλάδα στις φιλόδοξες μεταρρυθμιστικές προσπάθειές της» δήλωσε στο δικό του συγχαρητήριο tweet ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ. Μέσω του ίδιου ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης έστειλαν τα μηνύματά τους και δύο πολιτικοί σύμμαχοι του Αλέξη Τσίπρα στην Ευρώπη, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο ηγέτης του Podemos στην Ισπανία και ο Γκρέγκορ Γκίζι, ο πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής του γερμανικού Die Linke.

«Οι Ελληνες λένε ξεκάθαρα ποιον θέλουν για πρωθυπουργό. Συγχαρητήρια, καλή δύναμη φίλε» δήλωσε o Ιγκλέσιας, που θα βρεθεί αντιμέτωπος με την κάλπη τον Δεκέμβριο. «Η νέα εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί σαφή απόρριψη της ευρωπαϊκής πολιτικής της Μέρκελ και του Σόιμπλε» επισήμανε από την πλευρά του ο Γκίζι, καλώντας τη γερμανική κυβέρνηση να επιτρέψει στην Ελλάδα μια δίκαιη νέα αρχή «και να μην αντιμετωπίζει πια τη νέα αριστερή κυβέρνηση με εκβιασμούς». «Η επιτυχία του Τσίπρα θα χαροποιήσει τους Αριστερούς ανά την Ευρώπη» σχολίασε η «Γκάρντιαν» στο live όπου μετέδιδε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις, όπως και πολλά άλλα ξένα μέσα. «Αλλά από την άλλη, το γεγονός ότι υποχρεώθηκε να δεχθεί τρίτο Μνημόνιο δείχνει πως το να αψηφάς τις Βρυξέλλες είναι δύσκολο» πρόσθεσε.

Η ΕΚΚΛΗΣΗ. «Ο ελληνικός λαός αποφάσισε να ανταμείψει το έργο του κ. Τσίπρα» ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το βράδυ ο πρόεδρος της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα, χαρακτηρίζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα νίκη της δημοκρατίας και των ελληνικών φιλευρωπαϊκών προοδευτικών δυνάμεων αλλά και σαφή ήττα για τη Δεξιά. Στην ίδια ανακοίνωση, ο Πιτέλα καλούσε τον Αλέξη Τσίπρα «να κάνει τα απαραίτητα βήματα, σε συνεργασία με Το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, ώστε να σχηματιστεί μια ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση τετραετίας» –αλλά οι εξελίξεις τον διέψευσαν. Εκκληση προς τον Αλέξη Τσίπρα να συνεργαστεί με τα δημοκρατικά κόμματα ευρωπαϊκού προσανατολισμού στην Ελλάδα απηύθυνε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάρτενς Βέμπερ, που τόνισε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί πλήρως τις δεσμεύσεις που ανέλαβε.

Η «ΛΙΜΠΕΡΑΣΙΟΝ». «Στήθος με στήθος στις δημοσκοπήσεις με τον εντυπωσιακό νέο ηγέτη της ελληνικής Δεξιάς, ο πρωταθλητής του αγώνα εναντίον της λιτότητας θα μπορέσει άραγε να διατηρηθεί στην εξουσία μετά τις εκλογές της Κυριακής;» αναρωτιόταν η γαλλική «Λιμπερασιόν» του Σαββατοκύριακου στο πρωτοσέλιδό της, υπό τον τίτλο-λογοπαίγνιο «Τσίπρας ή τίποτα». Τελικά, χρειάστηκαν μόνο δύο ώρες από τη στιγμή που έκλεισαν οι κάλπες ώστε να αποφανθεί η «Γκάρντιαν» ότι «ο Αλέξης Τσίπρας είναι πραγματικά ένα πολιτικό φαινόμενο». «Επειτα από επτά μήνες αναταραχής, υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν, ένα δημοψήφισμα, μια συνθηκολόγηση στις Βρυξέλλες και μια διάσπαση που σήμανε την αποχώρηση του ενός τρίτου των βουλευτών του, επιστρέφει στην πρωθυπουργική κατοικία με μια λαϊκή εντολή ανάλογη με εκείνη του Ιανουαρίου» σημείωσε η βρετανική εφημερίδα. «Φυσικά, πρέπει τώρα να εφαρμόσει τη συμφωνία που υπέγραψε τον Ιούλιο».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει με μεγάλη διαφορά –παρά τη στροφή 180 μοιρών, τη σοβαρή διάσπαση και την αποχή. Ο Τσίπρας ως αρχιτέκτονας πολιτικής στρατηγικής θα μπει πλέον στα ακαδημαϊκά βιβλία» σχολίασε στο twitter ο δημοσιογράφος του Channel 4 Πολ Μέισον. «Δεν μου αρέσει που το λέω ως οικονομικός ρεπόρτερ, αλλά οι ελληνικές εκλογές δείχνουν πως η πολιτική είναι πιο σημαντική από την οικονομία» συνέχισε. Και ένα ακόμα tweet του Μέισον: «Ο Τσίπρας μου είπε ότι «αυτή ήταν μεγαλύτερη νίκη από του Ιανουαρίου» –έθαψε το σχέδιο της «αριστερής παρένθεσης». Κανείς στο αρχηγείο του ΣΥΡΙΖΑ δεν ισχυρίζεται πως καταλαβαίνει το γιατί».

Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ. «Ο Τσίπρας έχει μια τεράστια ευκαιρία αν εφαρμόσει αποφασιστικά το Μνημόνιο: να εξασφαλίσει ανακούφιση χρέους και ποσοτική χαλάρωση, να αρθούν τα capital controls. Η οικονομία θα μπορούσε να μπει ακόμα και σε τροχιά ανάπτυξης του χρόνου» επισήμανε, πάντα στο twitter, ο αρθρογράφος του Reuters Χιούγκο Ντίξον. «Αν όμως αποτύχει, τα πράγματα θα μπορούσε να εκτροχιαστούν πολύ γρήγορα. Είναι πραγματικά στα χέρια του Τσίπρα τώρα. Μπορεί να πάει τα πράγματα όπου τα θέλει. Και αν αποτύχει, δεν υπάρχει κανείς άλλος να κατηγορήσει» συνέχισε. «Ο Τσίπρας είναι εδώ για να μείνει. Το αστείο είναι πως κανείς στην Ευρώπη δεν θα διαμαρτυρηθεί» σχολίασε ο Ιαν Τρέινορ, ο ανταποκριτής της «Γκάρντιαν» στις Βρυξέλλες.

TO ΣΤΟΙΧΗΜΑ. «Ο Τσίπρας κερδίζει το στοίχημά του και επιστρέφει σαρωτικά στην εξουσία» είναι ο τίτλος που επέλεξαν για το σημερινό πρωτοσέλιδό τους οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Για ένα «κερδισμένο στοίχημα» έκανε λόγο και η «Μοντ». «Οι ψηφοφόροι δεν φαίνεται να χρέωσαν στον πρώην πρωθυπουργό το γεγονός ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις που έδινε τον Ιανουάριο να βάλει τέλος στη λιτότητα ούτε τη μεταστροφή του τον Ιούλιο, όταν δέχθηκε να υπογράψει Μνημόνιο με τους πιστωτές της χώρας μία εβδομάδα μετά τη συντριπτική νίκη του Οχι στο δημοψήφισμα» σημείωσε. «Ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε το στοίχημά του, αλλά το υψηλό ποσοστό της αποχής, που ξεπερνάει το 40% σε μια χώρα όπου η ψήφος είναι θεωρητικά υποχρεωτική, αποτελεί σαφή προειδοποίηση προς τη μελλοντική κυβέρνηση».