Με επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης την παρουσίαση της προγραμματικής διακήρυξης της Λαϊκής Ενότητας, το απόγευμα της Τετάρτης.

«Γεννηθήκαμε με αστραπιαία ταχύτητα ως ριζοσπαστική απάντηση στον μνημονιακό συνεταιρισμό του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ και το Ποτάμι» είπε χαρακτηριστικά.

Βασικά σημεία της διακήρυξης είναι η ακύρωση των μνημονίων, ο τερματισμός της λιτότητας, η κατάργηση των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις και η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ακόμη η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, η αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων και των συλλογικών ελευθεριών.

Ο κ. Λαφαζάνης τάχθηκε επίσης υπέρ της εθνικοποίησης των τραπεζών, της κατάργησης του ΤΑΙΠΕΔ και υπέρ του δημοσίου ελέγχου των επιχειρήσεων με στρατηγική σημασία. Υποστήριξε την εισαγωγή εθνικού νομίσματος για την αποκατάσταση της ρευστότητας, την έξοδο από την ευρωζώνη και την υιοθέτηση πολυδιάστατης εσωτερικής πολιτικής.

Τάχθηκε κατ’ αρχήν υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ΕΕ, όμως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την έξοδο από αυτήν στην περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η εφαρμογή του προγράμματος της Λαϊκής Ενότητας.

Κάλεσε, τέλος, σε συστράτευση όλες τις αντιμνημονιακές δυνάμεις, απευθυνόμενος ιδιαίτερα στο ΚΚΕ είπε «ότι θα μπορούσαμε να είμαστε στο ίδιο μετερίζι», ενώ ζήτησε «να σταματήσει ο πόλεμος που δεν βοηθά κανέναν».

Η κατάργηση των μνημονίων και ο τερματισμός της λιτότητα και της φορολεηλασίας είναι στις βασικές προτεραιότητες της Λαϊκής Ενότητας, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, παρουσιάζοντας νωρίτερα το μεσημέρι την προγραμματική διακήρυξη του κόμματός του.

Μεταξύ των μέτρων που περιλαμβάνονται στην διακήρυξη είναι η κατάργηση όλων των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις, των αυξήσεων του ΦΠΑ και η σταδιακή αύξηση του κατώτερου μισθού, ανάλογα με την οικονομική ανάπτυξη.

Στην προγραμματική διακήρυξη της ΛΑΕ, περιλαμβάνονται ακόμη:

Η καθιέρωση αφορολόγητου ορίου 12.000 ευρώ για όλα τα φυσικά πρόσωπα, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και η αντικατάστασή του από άλλα φορολογικά μέτρα που θα αφορούν τη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Η κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ, ο τερματισμός των ιδιωτικοποιήσεων που έχουν ήδη εξαγγελθεί, όπως των αεροδρομίων, των λιμανιών, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του Ελληνικού, καθώς και η αποτροπή της διάλυσης και της συρρίκνωσης της ΔΕΗ.

Η αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών.

Ο δημόσιος έλεγχος των επιχειρήσεων στρατηγικού χαρακτήρα και η δημιουργία προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Η εθνικοποίηση τραπεζών και η εγγύηση των καταθέσεων.

Σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και η αποκατάσταση ισχυρής ρευστότητας στην ελληνική οικονομία.

«Φέρνουμε τη δημοκρατία σε αυτό τον τόπο με το λαό συμμέτοχο» είπε ο επικεφαλής της ΛΑΕ και εκτίμησε, ότι δεν έχουμε δημοκρατία έχουμε μνημονιακή δικτατορία του χρηματιστηριακού κεφαλαίου και του ευρώ. Δεν θα δεχθούμε τυραννικές εντολές. Δε θα γίνουμε εκβιαζόμενοι».

Ο κ. Λαφαζάνης τάχθηκε υπέρ μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής «έξω από τον ευρωατλαντικό κλοιό», ενώ εκτίμησε ότι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η συμφωνία Ελλάδας-Ρωσίας για τον αγωγό φυσικού αερίου. Εξέφρασε όμως τον φόβο ότι η συμφωνία αυτή «μπορεί να μείνει μετέωρη μετά το τρίτο μνημόνιο».

Ο επικεφαλής της ΛΑΕ, τάχθηκε υπέρ της εξόδου από την ευρωζώνη, την οποία θεωρεί ως προϋπόθεση για την εφαρμογή ενός ριζοσπαστικού προγράμματος.

«Είναι αδύνατο εντός ευρώ να εφαρμόσουμε ένα τέτοιο προοδευτικό πρόγραμμα», είπε και πρόσθεσε ότι «το εθνικό νόμισμα δεν είναι φετίχ, αλλά εργαλείο, για να ανοίξουμε προοδευτικό και αναπτυξιακό δρόμο για τη χώρα.

»Θα μας δώσει ευχέρεια για ανεξάρτητη οικονομική πολιτική, θα αυξήσει τις εξαγωγές, θα μειώσει τις εισαγωγές και θα τονώσει τον τουρισμό».

Ωστόσο, προσέθεσε ότι δεν θέτει θέμα εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως στην περίπτωση που η συμμετοχή σε αυτή θέτει εμπόδια στην εφαρμογή του προγράμματος θα απευθυνθεί στον λαό με δημοψήφισμα.