Ο Πάνος Καμμένος δίνει διπλή μάχη επιβίωσης στις κάλπες της 20ής Σεπτεμβρίου: δεν επιδιώκει να διασφαλίσει μόνο την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αλλά να διασώσει και την κυβερνητική ταυτότητά τους. Το εγχείρημα φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολο όχι μόνο λόγω της δημοσκοπικής πίεσης που δέχονται οι ΑΝΕΛ, αγκομαχώντας στο όριο του 3%, αλλά και επειδή –ακόμη και να επιβιώσουν κοινοβουλευτικά –σε μια διαπραγμάτευση για το νέο κυβερνητικό σχήμα θα εμφανιστούν άοπλοι. Ακριβέστερα, ο ρόλος του κυβερνητικού εταίρου για τον Καμμένο θα εξαρτάται απόλυτα από τις διαθέσεις των άλλων συνομιλητών.

Στη βάση αυτή, είναι κατανοητό γιατί οι ΑΝΕΛ επενδύουν σχεδόν αποκλειστικά σε μια ευρεία επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ και πάνω σε αυτήν την προσδοκία χτίζουν όλον τον προεκλογικό σχεδιασμό τους. Εάν δεν εκπληρωθεί η ευχή για ένα νέο πλειοψηφικό σχήμα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, μόνο ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να παλέψει για την κυβερνητική ταυτότητα του Καμμένου, θέτοντας βέτο στους άλλους κυβερνητικούς εταίρους.

Στον Αγιο Σώστη εκτιμούν ότι η ευρωπαϊκή στροφή των ΑΝΕΛ, μέσω της υπερψήφισης του τρίτου Μνημονίου, αρκεί για τη συμμετοχή τους σε μια ευρύτερη κυβερνητική συμπαράταξη. Αυτό εξηγεί εν πολλοίς και τα συναινετικά μηνύματα που έχει αρχίσει να εκπέμπει ο Πάνος Καμμένος, με φόντο τη θέση της χώρας στην ευρωζώνη. «Ηρθε η ώρα να ενωθούν οι Ελληνες και όλοι μαζί να προχωρήσουμε στο αύριο» διαμηνύει –με το βλέμμα όχι μόνο στο εκλογικό σώμα, αλλά και στα κόμματα που υπερψήφισαν το νέο δανειακό πρόγραμμα.