Καθαρό μήνυμα προς τους βουλευτές του κόμματος έστειλε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, την Πέμπτη, από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, στο Σινέ Κεραμεικός, τονίζοντας ότι «η πρώτη αριστερή κυβέρνηση, είτε στηρίζεται από αριστερούς βουλευτές, είτε πέφτει γιατί δεν θεωρείται αριστερή».

Πρότεινε τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου του κόμματος τον Σεπτέμβριο καλώντας το μέλη της ΚΕ να καθορίσουν σήμερα τις λεπτομέρειες και το χρονοδιάγραμμα.

Στην περίπτωση που κάποιοι επιθυμούν να ληφθούν άμεσα αποφάσεις, τότε πρότεινε τη διεξαγωγή εσωκομματικού δημοψηφίσματος την Κυριακή ώστε ο καθένας να τοποθετηθεί στο ερώτημα εάν είναιπλαστός ή όχι ο εκβιασμός.

Ο Πρωθυπουργός μίλησε με σκληρή γλώσσα για τους διαφωνούντες βουλευτές κατά τις δύο ψηφοφορίες στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα μέτρα καλώντας να σταματήσει«αυτός ο παραλογισμός του ιδιότυπου δυϊσμού στην κοινοβουλευτική ομάδα», προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν λιγότεροι και περισσότεροι αριστεροί, λιγότεροι και περισσότεροι επαναστάτες».

Αρκετές φορές στην ομιλία του κάλεσε τα στελέχη του κόμματος να μιλήσουν καθαρά και έντιμα, ζητώντας να αφήσουν τιςλαθροχειρίες κατά μέρος και «ας κοιταχτούμε στα μάτια», όπως είπε.

«Η κυβέρνηση είχε να επιλέξει ανάμεσα στον συμβιβασμό ή την άτακτη χρεοκοπία»

«ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνηση βρίσκονται σε ένα σημείο καμπής», είπε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας την Πέμπτη τιςεργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, στο Σινέ Κεραμεικός.

«Αναγκαστήκαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις, και αυτές τις αποφάσεις τις θέτουμε στην κρίση της ελληνικής κοινωνίας και της ΚΕ του κόμματος».

Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είχε να επιλέξει ανάμεσα στον συμβιβασμό ή την άτακτη χρεοκοπία.

Κάλεσε όλα τα στελέχη του κόμματος πουν την άποψη του καθαρά και έντιμα. «Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι υπήρχε και τρίτη επιλογή της επιλογής εξόδου από το ευρώ. Οφείλω να πω ότι όλα τα μέλη πρέπει να πούμε καθαρά την άποψή μας, τη γνώμη μας. Η έξοδο από το ευρώ θα σήμαινε ραγδαία υποτίμηση, σκληρή λιτότητα και προσφυγή εκ νέου στο ΔΝΤ για τη στήριξη του νομίσματος. Όποιος αυτό δεν το παραδέχεται είτε εθελοτυφλεί είτε κρύβει την αλήθεια», είπε χαρακτηριστικά.

«Ουσιαστικά εξαναγκαστήκαμε να υποχωρήσουμε και να συμβιβαστούμε σε ένα υφεσιακό πρόγραμμα», είπε και πρόσθεσε:«εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο, φτάσαμε στο όριο της ρήξης».

Επιλέξαμε το δρόμο ενός δύσκολου συμβιβασμού γιατί δεν υπήρχε και δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική. Αυτό το πλαίσιο συμφωνίας μετά από σκληρή μάχη καταφέραμε να φέρουμε.

«Εγώ ο ίδιος είπα πριν το δημοψήφισμα ότι ζητάω εντολή για σκληρή διαπραγμάτευση για να φέρω συμφωνία σε 48 ώρες. Ας αφήσουμε τις λαθροχειρίες κατά μέρος και ας κοιταχτούμε στα μάτια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος σε όσα κέρδισε η κυβέρνηση, είπε, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να αισθανόμαστε περήφανοι που δημιουργήσαμε τις πρώτες ρωγμές στη νεοφιλελεύθερη ηγεμονία στην Ευρώπη, όπως και τις προϋποθέσεις για να υπάρξει αμφισβήτηση του μοντέλου οργάνωσης και λειτουργίας της ευρωζώνης.

Πρόσθεσε ότι το στρατηγικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι αν υπάρχει χώρος για μια αριστερή κυβέρνηση στη νεοφιλελεύθερη Ευρώπη. «Πρέπει να απαντήσουμε, πιστεύω θετικά» σημείωσε, εκτιμώντας ότι «δεν μπορούμε να δραπετεύσουμε, πρέπει να παλέψουμε για να αλλάξουμε του συσχετισμούς».

«Η μάχη θα είναι σκληρή και διαρκής», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Επισήμανε ότι η διαπραγμάτευση είναι ακόμη ανοιχτή και τρέχει και αναφέρθηκε στα ανοιχτά μέτωπα για το θέμα της αγροτικής φορολόγησης, τη ρήτρα του μηδενικού ελλείμματος, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Στο κρίσιμο ερώτημα που οφείλουμε να απαντήσουμε είναι πως αντιδράμε στα δύσκολα; με ποιο σχέδιο με ποια προοπτική, είπε απευθυνόμενος στα μέλη της ΚΕ του κόμματος.

Πρότεινε τη διεξαγωγή ενός έκτακτου συνεδρίου τον Σεπτέμβριο, τονίζοντας ότι πρέπει να αποφασιστεί σήμερα το χρονοδιάγραμμα αυτού του συνεδρίου.

Επίσης πρότεινε εσωκομματικό δημοψήφισμα την ερχόμενη Κυριακή, ώστε ο καθένας να τοποθετηθεί στο ερώτημα εάν είναιπλαστός ή όχι ο εκβιασμός.

«Η κυβέρνηση είτε στηρίζεται από αριστερούς βουλευτές, είτε πέφτει επειδή έπαψε να είναι αριστερή»

«Προτείνω όποια και εάν είναι η απόφαση των μελών μας να συμφωνήσουμε σε ένα πράγμα: Να συμφωνήσουμε ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Να σταματήσει αυτός ο παραλογισμός του ιδιότυπου δυϊσμού στην κοινουβουλευτική μας ομάδα δεν υπάρχουν λιγότεροι και περισσότεροι αριστεροί, λιγότεροι και περισσότεροι επαναστάτες», είπε

Να μοιραστούμε την πολιτική ευθύνη εγκρίνοντας πρόταση για ένα συνέδριο λύνοντας τις υπαρκτές διαφορές μας μέσα από τον διάλογο και τη συζήτηση, αλλά ενωμένοι, με κοινή φωνή στο κοινοβούλιο.

Κανένας δεν διεκδικεί το αλάθητο.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι στην πολιτική πολλές φορές δεν μπορείς να τα έχεις όλα. «Η πρώτη αριστερή κυβερνήση μετά τον παγκόσμιο πόλεμο είτε στηρίζεται από αριστερούς βουλευτές είτε πέφτει από αριστερούς βουλευτές επειδή θεωρούν ότι έπαψε να είναι αριστερή», διεμήνυσε.