Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται από το πρωί ζυμώσεις και εσωκομματικές διεργασίες για την εκλογή νέας ηγεσίας στη Ν.Δ., ενώ στην κούρσα της διαδοχής του Αντώνη Σαμαρά εμφανίζονται έτοιμα να πουν και στελέχη από το χώρο της Αυτοδιοίκησης. Η κατάρτιση της λίστας των υποψηφίων προεξοφλείται βέβαιο ότι θα εξαρτηθεί και από το χρόνο έναρξης των σχετικών διαδικασιών που -εκ του Καταστικού- οδηγούν σε εκλογή αρχηγού από τη γαλάζια βάση.

Ο νέος αντιπρόεδρος της Ν..Δ,. και εκτελών από χθες το βράδυ καθήκοντα προσωρινού προέδρου, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, εμφανίζεται να προεκρίνει την εκκίνηση της εσωκομματικής διαδιακασίας μετά το καλοκαίρι, με βασικό επιχείρημα ότι αυτή την ώρα για την ελληνική κοινωνία προέχει η εθνική προσπάθεια για συμφωνία με ευρωπαίους εταίρους και δανειστές. Αρκετά στελέχη, ωστόσο, ανάμεσα στα οποία φέρεται ότι συγκαταλέγεται και η Ντόρα Μπακογιάννη, εκτιμούν ότι το κόμμα δεν πρέπει να δείχνει ακέφαλο σε μια κρίσιμη συγκυρία και γι΄ αυτό το λόγο η διαδικασία εκλογής αρχηγού θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ακόμη κι εντός του Ιουλίου. Επίσης θεωρούν ότι δεν χρειάζεται να προηγηθεί της εκλογής ένα έκτακτο Συνέδριο.

Η Ντόρα Μπακογιάννη είναι προφανές ότι εξετάζει να διεκδικήσει εκ νέου την κομματική ηγεσία, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι οι τελικές αποφάσεις της θα εξαρτηθούν και από τις αποφάσεις που θα λάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς σχεδόν όλοι στη Ν.Δ. χαρακτηρίζουν απίθανη μια αδεφλοκτόνο μάχη στις γαλάζιες κάλπες. Ο Νίκος Δένδιας διευρύνει από χθες το βράδυ τις επαφές του στο εσωκομματικό πεδίο, ιδίως με την πτέρυγα των καραμανλικών, και ετοιμάζεται τις αμέσως επόμενες ημέρες να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του. Στην κούρσα της διαδοχής εξετάζει να μπει και ο Μάκης Βορίδης, ενώ την πρόθεσή τους να εμπλακούν στη εσωκομματική μάχη εκδηλώνουν ο περιφερειάρχης Πελοπονήσσου, Πέτρος Τατούλης, και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης.

Πάντως, με δεδομένη την εκτίμηση πολλών στο γαλάζιο στρατόπεδο ότι το κόμμα πρέπει να αναζητήσει την διάδοχη κατάσταση σε στελέχη της γενιάς του Αλέξη Τσίπρα, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ζυγίσουν μια δική τους υποψηφιότητα και νεώτεροι βουλευτές, όπως η ΄Ολγα Κεφαλογιάννη και Βασίλης Κικίλιας ή άλλα αυτοδιοικητικά στελέχη, όπως ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο πρώην προδρος της ΟΝΝΕΔ, δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου. Σε μια μετάθεση του χρόνου έναρξης της σχετικής διαδικασίας, εξάλλου, δεν αποκλείεται παρών στην αναμέτρηση να δηλώσει και ο προσωρινός επικεφαλής του κόμματος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.