Καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η κυβέρνηση βρισκόταν με το πόδι καρφωμένο στο γκάζι προκειμένου να χαράξει τη γραμμή της ενόψει των σημερινών κρίσιμων συνεδριάσεων στις Βρυξέλλες. Παρά όμως την προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να καταρτίσει ένα ενιαίο σχέδιο για να κλειδώσει η συμφωνία, στο εσωτερικό της κυβέρνησης συνεχίστηκε για ακόμη μία φορά η ανεξέλεγκτη πολυφωνία με δημόσιες παρεμβάσεις κυβερνητικών στελεχών.

Χθες το βράδυ, ο Πάνος Καμμένος δήλωσε μέσω twitter ότι ο χαμηλός ΦΠΑ στα νησιά είναι «αδιαπραγμάτευτος» για το κόμμα του, ενώ λιγότερο από 24 ώρες πριν από τις συζητήσεις σε Eurogroup και Σύνοδο Κορυφής, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης παρενέβη στις εξελίξεις με αρθρογραφία στον ξένο Τύπο, και μάλιστα διπλή. Με άρθρο στη γερμανική εφημερίδα «FAZ», ο Βαρουφάκης φάνηκε για ακόμη μία φορά να βρίσκεται μακριά από την επίσημη ελληνική γραμμή.

Σημείωσε πως ο ίδιος θα αρνηθεί να υπογράψει μια συμφωνία απλά και μόνο για να αποφευχθεί η χρεοκοπία και με την κρίση ωστόσο να αυτοτροφοδοτείται, υποστηρίζοντας πως η στάση των θεσμών έχει τα χαρακτηριστικά του Μαΐου του 2010, οπότε και η τότε κυβέρνηση υπέγραψε το Μνημόνιο με το πιστόλι στον κρόταφο. Συμπλήρωσε μάλιστα πως αν υπάρξει τέτοιο ενδεχόμενο, η απάντηση πρέπει να είναι «όχι, ευχαριστούμε! Δεν εκλεγήκαμε για να κάνουμε τα ίδια». Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών, μέσα από άρθρο του στους «Times» της Ιρλανδίας, επιτέθηκε στον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αναφέρει πως η αποτυχία του Eurogroup της προηγούμενης Πέμπτης οφείλεται αποκλειστικά και μόνο σε εκείνον, καθώς του απαγόρευσε να παρουσιάσει γραπτώς τις ελληνικές προτάσεις, αφήνοντας αιχμές για τον μυστηριώδη –όπως τον χαρακτήρισε –και μη δημοκρατικό τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις στην ευρωζώνη από τεχνοκράτες και όχι από πολιτικούς.

ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΗΣ ΔΡΑΧΜΗΣ. Φωτιές άναψε στην κυβέρνηση και η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη σχετικά με την παραμονή ή όχι της χώρας στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών», υποστήριξε πως η Ελλάδα στα 200 χρόνια που είχε τη δραχμή μεγαλουργούσε, ενώ με το ευρώ δεν σημείωσε ιδιαίτερη πρόοδο. Στη συνέχεια, με διευκρινιστική του δήλωση στον Σκάι, αναδιπλώθηκε από την αρχική του τοποθέτηση, λέγοντας πως τα όσα είπε «είναι μια ιστορική διαπίστωση για το παρελθόν. Δεν είναι καμία προφητεία και καμία επιλογή για το παρόν».