«Μου είναι αδύνατον να δεχθώ τον διορισμό μου εν μέσω των αρνητικών αντιδράσεων από βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ».

Αυτά τα λόγια χρησιμοποίησε η Ελενα Παναρίτη για να αρνηθεί τη θέση της εκπροσώπου της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μετά τις θυελλώδεις αντιδράσεις που προκάλεσε ο διορισμός της, με όλες τις πλευρές στην κυβέρνηση και την Κουμουνδούρου να είναι πλέον ευχαριστημένες με την εξέλιξη αυτή.

Το τριήμερο που μεσολάβησε από την απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη μέχρι τον εξαναγκασμό της στενής του συνεργάτιδας να αποσυρθεί ουσιαστικά από τη θέση, εξελίχθηκε ένα παράλληλο παιχνίδι στο οποίο συμμετείχαν όλες οι ομάδες και οι τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ο στόχος ήταν κοινός και αφορούσε την ανάκληση του διορισμού της Ελενας Παναρίτη. Οι λόγοι μιας τόσο έντονης αντίδρασης ήταν όμως διαφορετικοί για την κάθε πλευρά.

Από το περιβάλλον του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα φάνηκε ξεκάθαρα από την πρώτη στιγμή ότι δεν θεωρούσαν ενδεδειγμένη τη συγκεκριμένη επιλογή. Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς φρόντισε να δώσει από νωρίς το στίγμα της σκέψης του Πρωθυπουργού. Αναπαρήγαγε στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσω κοινωνικής δικτύωσης την ιδιαίτερα αιχμηρή δήλωση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη, που ζητούσε από τον Αλέξη Τσίπρα την επανεξέταση του διορισμού Παναρίτη, τον οποίο και ο ίδιος θεωρούσε λάθος.

ΤΙ ΕΝΟΧΛΗΣΕ. Για το Μέγαρο Μαξίμου, δεν αποτελούσε πρόβλημα τόσο το παρελθόν της Ελενας Παναρίτη ούτε στην Παγκόσμια Τράπεζα ούτε η θητεία της στο ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε δεν ήταν και ο μοναδικός άνθρωπος με παρελθόν σε έναν μεγάλο διεθνή οργανισμό ούτε στο πρώην κυβερνών κόμμα τον οποίο η κυβέρνηση θα εμπιστεύονταν σε θέση ευθύνης. Το πρόβλημα ήταν η ενέργεια του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να προσπαθήσει να επιβάλει στην κυβέρνηση την επιλογή του σε αυτό το πολύ κρίσιμο πόστο.

Το δήλωσε άλλωστε στο «Βήμα» ο γενικός γραμματέας της Κυβέρνησης Σπύρος Σαγιάς. «Είναι το πλέον ακατάλληλο και προβληματικό πρόσωπο που μπορεί να επιλεγεί για αυτή τη θέση. Από την αρχή εξέφρασα την αντίθεσή μου» τόνισε ο κ. Σαγιάς και συμπλήρωσε πως «ο Βαρουφάκης μάς την επέβαλε με το ζόρι».

Λίγο αργότερα ανώτατες πηγές του Μεγάρου Μαξίμου διέψευδαν ότι η κυρία Παναρίτη αποτελούσε προσωπική επιλογή του Γιάνη Βαρουφάκη, υποστηρίζοντας πως την απόφαση έλαβε συνολικά η κυβέρνηση.

Ωστόσο, παρά τη διάψευση που μεταφράστηκε ως στήριξη της κυβέρνησης στο πρόσωπο του Βαρουφάκη, φαίνεται πλέον καθαρά πως στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν το ψαλίδισμα του υπουργού Οικονομικών όσο πλησιάζει η ώρα της συμφωνίας με τους εταίρους.

ΕΚΤΟΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ. Σε διάστημα μικρότερο από έναν μήνα όλες οι βασικές επιλογές του Βαρουφάκη βρέθηκαν εκτός παιχνιδιού. Από τον ανασχηματισμό της ομάδας διαπραγμάτευσης, με την απομάκρυνση των προσώπων που ο ίδιος είχε επιλέξει, μέχρι και το βέτο για τον διορισμό της Παναρίτη. Υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης θεωρούν ότι ο Γιάννης Βαρουφάκης δύσκολα θα παραμείνει στη θέση του μετά την υπογραφή της συμφωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την Κυριακή ο Πρωθυπουργός πήρε την κατάσταση στα χέρια του και σε δίωρη σύσκεψη που είχε με τον υπουργό Οικονομικών του ζήτησε να πιέσει την κυρία Παναρίτη να αρνηθεί τη θέση στο ΔΝΤ.

Την απόφαση Τσίπρα διευκόλυναν και οι έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν από βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ: 43 μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ζήτησαν με επιστολή τους να ανακληθεί ο διορισμός Παναρίτη.

Μάλιστα, σε αυτή την ενέργεια δεν έλαβαν μέρος μόνο βουλευτές της εσωκομματικής μειοψηφίας αλλά και στενότατοι συνεργάτες του Πρωθυπουργού, όπως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Φίλης που χαρακτήρισε πρόκληση τον διορισμό του συγκεκριμένου προσώπου.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ. Την ίδια στιγμή που το Μέγαρο Μαξίμου έθετε σε εφαρμογή το σχέδιό του για ανάκληση του διορισμού της Ελενας Παναρίτη ως εκπροσώπου της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η εσωκομματική μειοψηφία του Παναγιώτη Λαφαζάνη βρήκε την ευκαιρία να αμφισβητήσει ακόμη μία κεντρική επιλογή της πλειοψηφίας.

Βουλευτές της μειοψηφίας πρωτοστάτησαν στη συγκέντρωση των υπογραφών που στρέφονταν κατά της συγκεκριμένης απόφασης. Την ανάκληση της απόφασης του οικονομικού επιτελείου ζήτησε από τη Μόσχα όπου βρισκόταν για επίσκεψη και ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας και υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Τι ακριβώς όμως είχαν στο μυαλό τους τα στελέχη της μειοψηφίας περιέγραψε, με συνέντευξή του στον Βήμα FM, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και στενός συνεργάτης του Παναγιώτη Λαφαζάνη, Θανάσης Πετράκος. «Η κυρία Παναρίτη εκφράζει μια νεοφιλελεύθερη, φιλομνημονιακή πολιτική. Δεν είναι δυνατόν να είναι και να συμμετέχει με κάποιον, οποιονδήποτε τρόπο, σε μια θέση ευθύνης και να εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Προσβάλλει τους ψηφοφόρους, τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μια τέτοια επιλογή» τόνισε ο κ. Πετράκος.

Επέρριψε μάλιστα τις ευθύνες για αυτή την επιλογή σε ολόκληρο το οικονομικό επιτελείο και όχι μόνο στον Γιάνη Βαρουφάκη, τοποθετώντας στο κάδρο τούς Γιάννη Δραγασάκη, Γιώργο Σταθάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Παρόμοια ήταν και όσα δήλωσε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Ρούντι Ρινάλντι, ο οποίος ανέφερε ότι «η συγκεκριμένη περίπτωση προστίθεται στη μακρά αλυσίδα αντίστοιχων επιλογών».

Διαφορετική οπτική, που δεν ήταν αρνητική για την κυρία Παναρίτη αλλά επικριτική για μία σειρά κεντρικών πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος αναρωτήθηκε: «Στην επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και στη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ μπήκαν οι ίδιες αριστερές παράμετροι;».
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Σκληρή κριτική και ειρωνείες

Αντιδράσεις για την επιλογή Παναρίτη ως εκπροσώπου της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν προκλήθηκαν μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Με την υπόθεση Παναρίτη ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε την ανεπανάληπτη ανεπάρκεια και ανικανότητά του. Ούτε γι’ αυτό δεν μπορούν να συμφωνήσουν. Πώς να πάρουν τις πιο δύσκολες και μεγάλες αποφάσεις; Αυτό είναι ο ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραγκούνης.

Ιδιαίτερα ειρωνικό για την κυβερνητική επιλογή ήταν με ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ. «Ενα ακόμη εμβληματικό πρόσωπο του πολιτικού τυχοδιωκτισμού, αφού λάμπρυνετη θέση του βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ στην οποία τη διόρισε ο κ. Γ. Παπανδρέου το 2009 και αφού απέκτησε πλούσια εμπειρία από το πρώτο Μνημόνιο, έρχεται τώρα να βοηθήσει την κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου στη σύναψη και διαχείριση του τρίτου Μνημονίου» ανέφερε η Χαριλάου Τρικούπη.

«Με ποια κριτήρια επελέγη για τη συγκεκριμένη θέση; Είναι δυνατόν να αγνοούσε ο κ. Τσίπρας μια τόσο σοβαρή απόφαση; Σε ποιους καταλόγους ψάχνουν τον νέο εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ; Εκτός από τις καταστάσεις των «δοκιμασμένων στελεχών του Ακη και του Γιώργου» και των «ακροδεξιών ή ακροαριστερών αντιμνημονιακών», έχουν υπόψη τους ότι υπάρχουν εκατοντάδες έλληνες επιστήμονες που διαπρέπουν εδώ και στο εξωτερικό και θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμοι στη χώρα;» υποστήριξε Το Ποτάμι.