Από την επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα το καλοκαίρι του 2014 στο Αγιον Ορος, τις στενές επαφές του με τον Αρχιεπίσκοπο Ελλάδος Ιερώνυμο μέχρι την τωρινή σπουδή βουλευτών της Κουμουνδούρου ως προς τη σημασία της άφιξης των λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας στη χώρα φαίνεται πως η «πρώτη φορά Αριστερά» δεν αποκηρύσσει το παλαιό κυρίαρχο δόγμα: πατρίς, θρησκεία…

Μπορεί, βέβαια, ο κ. Τσίπρας και η συντριπτική πλειονότητα των προερχόμενων από τον ΣΥΡΙΖΑ κυβερνητικών στελεχών να επέλεξαν τον πολιτικό αντί του θρησκευτικού όρκου κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους, ωστόσο οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών με αφορμή τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας επιβεβαιώνουν ότι το ακροατήριο των πιστών είναι σημαντικό.

Μετά τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η υποδοχή των λειψάνων με τιμές αρχηγού κράτους, αλλά και η επιλογή του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή να συνοδεύσει την Παρασκευή τη μεταφορά τους από την Αγία Βαρβάρα στο Νοσοκομείο Αγιος Σάββας, χθες λάδι στη φωτιά έριξαν και δηλώσεις άλλων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν οι επισημάνσεις του βουλευτή Γιάννη Μιχελογιαννάκη, ο οποίος μάλιστα, παρ’ ότι γιατρός, έφτασε στο σημείο να υποστηρίζει πως το AIDS μεταδίδεται μεν μέσω του σάλιου – πράγμα που επιστημονικά έχει καταρριφθεί και είναι γνωστό ότι δεν συμβαίνει – αλλά όχι μέσω της θείας κοινωνίας! Περιέγραψε μάλιστα περιστατικό που περιλαμβάνει πεποιθήσεις στα όρια του μεταφυσικού, σύμφωνα με το οποίο ο κ. Μιχελογιαννάκης είχε πάει στο Νοσοκομείο Παίδων και μια καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Αθηνών ισχυρίστηκε πως όταν κάποιος κοινωνεί, πιστεύει πως η δύναμη του Θεού θα τον κάνει να μην κολλήσει κάποια μολυσματική ασθένεια. «Είναι το πιο σημαντικό που έχω ακούσει, είναι μία μαρτυρία» ανέφερε ο κ. Μιχελογιαννάκης (στον Σκάι).

Η ΚΑΥΣΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ. Αποστάσεις κράτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και από τις προχθεσινές αιχμές του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος Νίκου Φίλη, ο οποίος αναφέρθηκε σε «εμπόριο λειψάνων» και εξέφρασε σαφώς τη διαφωνία του για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν. Μάλιστα, ο κ. Μιχελογιαννάκης προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, συνδέοντας το θέμα των λειψάνων με την καύση των νεκρών, εμφανιζόμενος και σε αυτή την περίπτωση να μη συντάσσεται με την κυρίαρχη άποψη της Κουμουνδούρου περί καθιέρωσης της δυνατότητας καύσης.

«Στα 20 χρόνια της ενεργού ιατρικής την οποία εκτελώ, τη συμβολή τη θετική των λειψάνων την έχω δει και γι’ αυτό ακριβώς δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση και την καύση των νεκρών, γιατί θέλω να υπάρχουν τα λείψανα. Με την καύση δεν υπάρχουν» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχελογιαννάκης. Προκειμένου, εξάλλου, να δικαιολογήσει τη θέση του ο βουλευτής της Κουμουνδούρου ισχυρίστηκε πως πρέπει να μην επιτραπεί η καύση γιατί διαφορετικά μπορεί να χαθούν τα λείψανα ενός αγίου. «Το ποιος θα γίνει άγιος ποιος το ξέρει;» αναρωτήθηκε.

Στο προσκύνημα των λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας παραβρέθηκε χθες και έτερος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Αμανατίδης. «Εγώ σαν άτομο παραβρέθηκα, είναι δικό μου θέμα» δήλωσε (στον Βήμα 99,5), αλλά πρόσθεσε: «Η πίστη σε πολλά πράγματα βοηθάει πάρα πολύ. Πέρα από τη δύναμη, απαλύνει τον πόνο, ειδικά σε περιπτώσεις με ανθρώπους που έχουν πολλά σοβαρά προβλήματα υγείας».

ΟΙ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ. Το θέμα έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αναγνωρίζοντας το δικαίωμα των πιστών στο προσκύνημα των λειψάνων, ο πρώην υπουργός Εργασίας και βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης διαφώνησε με την επιλογή του κ. Κουρουμπλή. «Δεν είναι ανάγκη να τα συνοδεύει ο υπουργός» είπε (στο Mega). «Η περιφορά λειψάνων δεν είναι σεβασμός» σχολίασε και ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης.

Παρέμβαση του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμου προκάλεσαν στο μεταξύ οι δηλώσεις του κ. Φίλη κατά των διαδικασιών μεταφοράς των λειψάνων και της όλης φιλολογίας που αναπτύσσεται. «Αφήστε μας με την πίστη μας εμάς, ξέρουμε πώς προχωράμε. Αυτά περί απάτες ας τα ελέγξουν, δεν θα βρουν τίποτα. Αφήστε μας στην πίστη μας, ξέρουμε τι κάνουμε» ανέφερε ο κ. Ανθιμος, προσθέτοντας μάλιστα για τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ πως «δεν έτυχε να είναι άρρωστος ποτέ και να ξέρει τι παρηγοριά φέρνει μία εικόνα. Δεν το έχει νιώσει, και μακάρι να μην αρρωστήσει ποτέ».