Με ιδιαίτερη ικανοποίηση ολοκλήρωσε το βράδυ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, τις διήμερες επαφές του με την τουρκική ηγεσία, σε ένα ευρύ φάσμα υψηλού επιπέδου και μάλιστα εν μέσω της προεκλογικής περιόδου.

Επιστέγασμα όλων η συνάντησή του με τον tούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, στο προεδρικό μέγαρο στην ‘Αγκυρα, μετά από τη δίωρη συνομιλία που είχε σήμερα, εφ’όλης της ύλης, με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και την ανακοίνωση της κοινής βούλησης των δύο χωρών, για ειρηνικό Αιγαίο και επίλυση του Κυπριακού.

Στο ίδιο θερμό κλίμα εξελίχθηκε και η τρίτη αυτή συνάντηση με τον κ. Ερτογάν, η τελευταία πριν από την αναχώρησή του, το βράδυ της Δευτέρας για την Αττάλεια και τη σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα λάβει χώρα εκεί επί ένα διήμερο.

Επαφή η οποία δεν ήταν στο αρχικό πρόγραμμα του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, αλλά είχε οριστεί χθες, κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου στην Κωνσταντινούπολη.

Η Ελλάδα και η παρούσα κυβέρνηση κατέστησε σαφές, όπως είπε ο κ. Κοτζιάς ενημερώνοντας τους Έλληνες δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει από την Αγκυρα, ότι θέλει να χτίσει γέφυρες εμπιστοσύνης με την Τουρκία, τόσο στο επίπεδο της επίλυσης των προβλημάτων, που υφίστανται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όσο και στο επίπεδο της ευημερίας και της ανάπτυξης των δύο λαών.

Επ΄αυτού ο υπουργός Εξωτερικών είπε στον κ. Ερντογάν μια ινδική παροιμία στην οποία ο Τούρκος πρόεδρος συμφώνησε ότι όταν ο άνθρωπος βρίσκεται μπροστά σε πολλές πέτρες έχει τρία πράγματα να κάνει, ή να πετροβολήσει, ή να υψώσει τείχη, ή να χτίσει γέφυρες, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας επιλέγει την τελευταία επιλογή.

Στην συζήτηση, όπως εξήγησε ο κ. Κοτζιάς, τέθηκε και από τις δύο πλευρές μία σαφήνεια της κοινής διάθεσης για συνεννόηση στην επίλυση των προβλημάτων.

Αναφορά έγινε και για το Κυπριακό, όπου ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέλυσε τη θέση του για μία λύση η οποία θα διασφαλίζει τα συμφέροντα όλων των κοινοτήτων στο νησί και κατά συνέπεια θα είναι μία αυθεντική λύση.

«Οι Τούρκοι μας είπαν όλοι ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία να λυθεί το Κυπριακό, γεγονός που θα έχει θετικές συνέπειες γενικότερα», είπε ο κ. Κοτζιάς.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και για συνεργασία στον τομέα του τουρισμού, για τον οποίο οι Τούρκοι επιθυμούν σημαντική αύξηση των ανταλλαγών και από τον τετραπλασιασμό αυτών τα τελευταία χρόνια να φθάσουν στο δεκαπλάσιο.

Σε αυτό το πλαίσιο θα επανεξεταστούν όλες οι σχετικές συμφωνίες, που έχουν γίνει από μία ειδική επιτροπή.

Παράλληλα, ο κ. Κοτζιάς πρότεινε τη σύσταση μιας τεχνικής επιτροπής, η οποία θα εξετάσει τις δυνατότητες ανάπτυξης των επενδύσεων και της οικονομίας.

Μέσα από αυτή τη τελευταία συνάντηση του κ. Κοτζιά με τον κ. Ερντογάν στην ‘Αγκυρα, προέκυψε και το θέμα της αλληλοϋποστήριξης, σε επίπεδο υποψηφιοτήτων σε διεθνείς οργανισμούς, αλλά και η επιβεβαίωση της βούλησης για κοινή μάχη κατά των εγκληματικών μηχανισμών, που διακινούν τους παράνομους μετανάστες, με τη θέσπιση πολύ αυστηρής νομοθεσίας, από την κοινή συνεργασία των υπουργείων Δικαιοσύνης και Εσωτερικών των δύο χωρών.

Νωρίτερα, την κοινή τους βούληση για «ένα Αιγαίο ειρήνης και συνεργασίας» καθώς, επίσης και για την επίλυση του Κυπριακού, ώστε να μην χαθεί φέτος μια μεγάλη ευκαιρία, εξέφρασαν ο Νίκος Κοτζιάς και ο τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου,σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα.

Μια συνάντηση που διήρκεσε περίπου δύο ώρες και διεξήχθη, όπως είπε ο κ. Κοτζιάς, σε ένα εξαιρετικό κλίμα φιλικής διάθεσης και πρόθεσης να βρεθούν λύσεις σε όλα τα ζητήματα.

Κοινή επιθυμία, δήλωσε ο κ. Κοτζιάς, είναι να λυθούν τα προβλήματα στο Αιγαίο και να πέσουν οι εντάσεις και οι αμφισβητήσεις.

«Βρίσκομαι εδώ σαν φίλος που εργάζεται πάνω από 25 χρόνια για την ανάπτυξη των ελληνοτουρικικών σχέσεων,στη βάση της φιλίας και του διεθνούς δικαίου»,σημείωσε ο κ. Κοτζιάς.

Κατά τη συνάντηση, όπως πρόσθεσε, συμφώνησαν με τον τούρκο ομόλογό του για την επανέναρξη διερευνητικών συζητήσεων, για την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και την προώθηση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης,κυρίως για τη θαλάσσια ασφάλεια.

Σχετικά με το Κυπριακό, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι είναι μια ευκαιρία για εξεύρεση μιας λύσης, που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των δύο κοινοτήτων και τόνισε τη σημασία που έχει να αποκατασταθεί η Κύπρος ως ένα κράτος ανεξάρτητο και κυρίαρχο, με φιλικές σχέσεις προς όλους και χωρίς εγγυήτριες δυνάμεις.

Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση,ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει με κάθε τρόπο τις διαπραγματεύσεις και θα παράσχει κάθε διευκόλυνση για την επίλυση του Κυπριακού.

«Θέλουμε να λυθεί το Κυπριακό, αλλά με τον σωστό τρόπο», είπε και επεσήμανε ότι η εκλογή του κ.Ακιντζί είναι μια καλή ευκαιρία.

Σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι η Ελλάδα πάντα τη στηρίζει.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν, ακόμη, το μείζον ζήτημα της καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης και, στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε να αναπτυχθεί διμερής συνεργασία, σε επίπεδο υπουργείων Δικαιοσύνης και Εξωτερικών και μια πολύ αυστηρή νομοθεσία.

Από την πλευρά του, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε την κοινή βούληση να γίνει το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας, τονίζοντας ότι σήμερα υπάρχουν οι δυνατότητες για μέτρα που θα αποτρέψουν κινδύνους και εντάσεις. Με την νέα κυβέρνηση, είπε, η Τουρκία επιθυμεί να διαμορφώσει τη σχέση της, μέσα σε ένα πλαίσιο θετικής ατζέντας σε όλους τους τομείς.

Αναφερόμενος στη μεγάλη, αμφίδρομη, ανάπτυξη του τουρισμού μεταξύ των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια, ο κ. Τσαβούσογλου υπογράμμισε την ανάγκη αναβάθμισης των θαλάσσιων υποδομών και στην αύξηση των αεροπορικών πτήσεων.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι υπάρχει κοινή πολιτική βούληση για επίλυση του, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στις 15 Μαΐου, στη βάση της Δήλωσης της 11ης Φεβρουαρίου.

Υπάρχει «αποφασιστικότητα μας, ως Ελλάδα και Τουρκία, να ενθαρρύνουμε τις δύο πλευρές στην Κύπρο για λύση», σημείωσε, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνέχισης των διαπραγματεύσεων για εξεύρεση ομοσπονδιακής λύσης δύο ιδρυτικών κρατιδίων (συνιστωσών πολιτειών) στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης της 11ης Φεβρουαρίου των δύο ηγετών. Και χαρακτήρισε το χθεσινό δείπνο Αναστασιάδη – Ακιντζί ως έναν καλό λόγο αισιοδοξίας, τόνισε δε τη σημασία συχνότερων συναντήσεων των δύο ηγετών και των διαπραγματευτών.

Οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν και στην πρόσκληση που απηύθυνε χθες ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου προς τον έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί τη γείτονα, καθώς και στην πρόσκληση του κ. Κοτζιά προς τον ομόλογό του να επισκεφτεί την Αθήνα και ένα από τα ελληνικά νησιά.

«Η αίσθηση που έχω αποκομίσει είναι ότι ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, ο κ. Νταβούτογλου και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, κ. Τσίπρας έχουν αυτό που λέμε «καλή χημεία». Είναι νέοι άνθρωποι με δημιουργική σκέψη, με αντίληψη του διεθνούς περιβάλλοντος και των συμφερόντων των δύο κρατών. Γι’ αυτό με μεγάλη χαρά θα έρθει ο κ. Τσίπρας στην Τουρκία για να συζητήσουν όλα τα ζητήματα που χρειάζονται προώθηση και κατανόηση», είπε ο κ. Κοτζιάς.