«Δεν υπάρχει κανένα τεχνικό θέμα για το αν θα επιτευχθεί μία έντιμη και αμοιβαία επωφελής συμφωνία με τους εταίρους. Υπάρχει μόνο ζήτημα πολιτικής βούλησης» δήλωσε την Παρασκευή, στη Βουλή, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

«Τις τελευταίες μέρες έχει γίνει σε όλους φανερό πως η κυβέρνηση κάνει ό,τι πρέπε γα να πετύχει έντιμη και αμοιβαία επωφελή συμφωνία με τους εταίρους» ανέφερε ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της «Ώρας του Πρωθυπουργού».

«Κάποιοι είναι έτοιμοι να μας κατηγορήσουν, πως για να το πετύχουμε αυτό έχουμε πάει και πίσω απ’ τις γραμμές της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει. Θέλω, όμως, να σας διαβεβαιώσω:

Όπως πολιτική βούληση έβαλε τη χώρα στην ΕΟΚ το 1980 επί Κωνσταντίνου Καραμανλή, με αντίθετη τότε την άποψη της Κομισιόν, όπως πολιτική βούληση έβαλε τη χώρα στην ΟΝΕ και στην ευρωζώνη το 2000 με τον κ. Σημίτη, όταν η χώρα δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις, έτσι ζήτημα πολιτικής βούλησης είναι και τώρα, αν η Ευρώπη θα ανεχθεί τη Δημοκρατία στη χώρα που γεννήθηκε.

Και θέλω να σας διαβεβαιώσω, όλους και όλες: Είμαι βέβαιος πως όλοι αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα να επιδείξουν πολιτική βούληση και να προστατεύσουν τη Δημοκρατία ως υπέρτατη αξία στο κοινό μας σπίτι, την Ευρώπη. Αλλιώς, ο αδικημένος και πληγωμένος θα είναι η ίδια η Ευρώπη» πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός και προειδοποίησε: «Η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει λιγότερη Δημοκρατία – και το έγκλημα, η δολοφονία της Δημοκρατίας στον τόπο που γεννήθηκε, δεν θα έχει σιγαστήρα. Κανείς δεν θα βάλει σιγαστήρα αν κάποιοι το επιχειρήσουν».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος για την τελική έκβαση της διαπραγμάτευσης. «Είμαι αισιόδοξος πως θα υπάρξει αίσιο τέλος και με τη στήριξη του λαού μας θα καταφέρουμε να κλείσουμε τη συμφωνία και να βγούμε από την κρίση που επεδίωξαν κάποιοι που θέλησαν να πλουτίσουν στις πλάτες του ελληνικού λαού, ακόμα και μέσα στην κρίση» είπε χαρακτηριστικά.

Κάλεσα στα κόμματα να ταυτιστούν με τις κόκκινες γραμμές του λαούς

«Δεν κάνουμε πολιτική βάσει των δημοσκοπήσεων» είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στον πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη την Παρασκευή στο πλαίσιο της «Ωρας του Πρωθυπουργού», στη Βουλή, για να προσθέσει ότι δεν υπήρξε κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και μετά με τόσο μεγάλα ποσοστά αποδοχής από το λαό.

Κάλεσε τον Σταύρο Θεοδωράκη να αποκοπεί από τον σκληρό πυρήνα του χθες διαφορετικά όπως είπε ο Πρωθυπουργός θα σας πάρει μαζί του.

Απαντώντας στις αιτιάσεις του Σταύρου Θεοδωράκη για απουσία διαλόγου εν όψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων είπε «δεν φοβηθήκαμε το διάλογο, δεν υπήρξε άλλη κυβέρνηση να το έπραξε αυτό. Μέσα σε τρεις μήνες έχω έρθει στην Βουλή περισσότερο από ότι ο κ. Σαμαράς τα τρία χρόνια.

Συνέχισε λέγοντας ότι ο ίδιος ήρθε και ενημέρωσε τη Βουλή για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, ενώ αναφέρθηκε και στην τρίωρη τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα.

«Είμαι στη διάθεσή σας όποτε θέλετε για να σας ενημερώσει» είπε ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Σταύρο Θεοδωράκη τονίζοντας ότι αν θέλετε να ταυτιστείτε με τους άλλους δύο μνημονιακούς των κ. Σαμαρά και Βενιζέλο υπάρχουν προσφορότεροι τρόποι να το κάνετε, δεν είναι ανάγκη να ταλαιπωρούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ελπίζω ότι δεν θα το κάνετε»..

Κάλεσε τον Σταύρο Θοεδωράκη να ταυτιστεί με την εθνική προσπάθεια της χώρας εν όψει των διαπραγματεύσεων και με τις «κόκκινες γραμμές» που χτίζει η κυβέρνηση απέναντι στο ασφαλιστικό και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Τσίπρας για Στουρνάρα

«Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, θα κριθεί απ’ την ικανότητά του να φέρει σε πέρας τη σωστή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Έχει μεγάλη ευθύνη -και γι’ αυτήν του την ευθύνη θα κριθεί» ανέφερε, στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕλ Νίκου Νικολόπουλου, με τη οποία ζητούσε από τον Πρωθυπουργό να διευκρινίσει τις προθέσεις του απέναντι στους «ολιγάρχες» των μέσων ενημέρωσης και γενικότερα τη διαπλοκή πολιτικής, ενημέρωσης και οικονομικών συμφερόντων.

«Πώς ανέχεστε να λειτουργούν οι ίδιοι μηχανισμοί διαπλοκής, με την ελίτ αυτή να συνεχίζει ισχυρή και αμετακίνητη το «θεάρεστο» έργο της;». «Πώς παρέμενε μέχρι σήμερα επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η κ. Σακελλαρίου που ενέκρινε τα θαλασσοδάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, αν και παραπέμπεται μαζί με άλλους σαράντα; Γιατί δεν ζητάτε και την παραίτηση του κ. Στουρνάρα, ο οποίος την ημέρα της αποκάλυψης του σκανδάλου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου είχε παρέμβει στο έργο της Δικαιοσύνης, λέγοντας πως «στηρίζουμε την κ. Σακελλαρίου». Γιατί δεν ενημερώνετε τον κ. Ντράγκι για τον πλημμελή έλεγχο του κ. Στουρνάρα στα θαλασσοδάνεια των ΜΜΕ;» ρώτησε μεταξύ άλλων ο κ. Νικολόπουλος.

«Απέναντι στους ανθρώπους που ασκούν, τούτες τις κρίσιμες ώρες, ένα πολύ σημαντικό έργο με ευθύνη, δεν ερχόμαστε με διάθεση να κρίνουμε το έργο τους με βάση το αν συγκρουστήκαμε στο παρελθόν ή όχι, ή αν έχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά απαιτούμε να είναι συνεπείς στο έργο που έχουν αναλάβει» απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας, διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση δεν διέπεται από διαθέσεις ρεβανσισμού.

«Ο διοικητής της ΤτΕ θα κριθεί απ’ την ικανότητά του να φέρει σε πέρας τη σωστή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Έχει μεγάλη ευθύνη -και για την ευθύνη αυτή θα κριθεί» συνέχισε ο πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας ωστόσο πως και για τις υποθέσεις του παρελθόντος «δεν θα κρύψουμε τίποτα». «Η Εξεταστική Επιτροπή για το Μνημόνιο, θα φωτίσει όλες τις πτυχές του, και όπου υπάρχουν ενδείξεις γα μη πολιτικές ευθύνες, πιστεύω πως η Επιτροπή δεν θα διστάσει να φέρει το θέμα στην Ολομέλεια».

Τσίπρας: «Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κλείσει τον κύκλοδιαπλοκής μεταξύ Τραπεζών, πολιτικού συστήματος και ΜΜΕ»

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κλείσει τον κύκλο της διαπλοκής μεταξύ Τραπεζών, πολιτικού συστήματος και ΜΜΕ ανέφερε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προαναγγέλλοντας ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Απαντώντας στην Βουλή στην Ώρα του Πρωθυπουργού σε ερώτηση του βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου είπε ο Πρωθυπουργός: «Δεν θα μιλήσω με όρους πολιτικής, θα απαντήσω με όρους δημόσιου συμφέροντος. Θεωρώ αδιανόητο για μία κυβέρνηση να συνδέει τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου με το περιεχόμενο των καναλιών, αυτό δεν θα συμβεί. Αν το πλαίσιο λειτουργίας των ΜΜΕ δεν είναι διαφανές και ρυθμίζεται σε συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, τότε εκεί είναι που μπορεί να δημιουργηθεί μία ομερτά και μία σχέση διαπλοκής. Μία παρασκηνιακή συναλλαγή που θα εξασφαλίσει στήριξη σε μία κυβέρνηση με αντάλλαγμα οικονομικές διευκολύνσεις. Το τρίγωνο της αμαρτίας είχε κορυφές το σάπιο πολιτικό σύστημα, τα ΜΜΕ και τις τράπεζες. Οι τράπεζες σταμάτησαν να δανειοδοτούν υγιείς επιχειρηματίες και συνέχιζαν να χρηματοδοτούν ΜΜΕ. Εμείς έχουμε αποφασίσει να κλείσουμε τον κύκλο της διαπλοκής, χωρίς να μας νοιάζει ποιον υποστηρίζει πολιτικά κάθε κανάλι. Αυτό δεν έχει να κάνει με το ποιόν υποστηρίζει ο καθένας. Αν ένα κανάλι είναι υγιές, αν είναι νόμιμο, δεν έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με τις τράπεζες και με το κράτος, δεν έχει λόγο να αυτολογοκρίνεται. Ο τρόπος που κάποιοι απέκτησαν συχνότητες έναντι κάποιων άλλων, θυμίζει τον τρόπο που παραδόθηκαν στα ανατολικά κράτη περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου σε ολιγάρχες. Από τότε έχουν αλλάξει 8 κυβερνήσεις. Όλες ανεξαιρέτως υπόσχονταν ρύθμιση του τοπίου που έπρεπε να ξεκινούν από το αυτονόητο από την προκήρυξη διαγωνισμού για την χρήση των συχνοτήτων αλλά καμία δεν το έπραξε. Αυτοί που απέκτησαν ως ολιγάρχες το δικαίωμα χρήσης των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων είχαν αρκετή δύναμη να μπορούν να επιβάλλουν στις εκάστοτε κυβερνήσεις να μην γίνει τίποτε. Παράδειγμα ο βασικός μέτοχος, απεδείχθη ότι αυτοί οι άνθρωποι είχαν μεγαλύτερη δύναμη από τις κυβερνήσεις, που μπορεί να είχαν την πρόθεση αλλά δεν είχαν την αντοχή να φτάσουν μέχρι το τέλος. Όταν ανοίγεις μια κόντρα πρέπει να είσαι αποφασισμένος να φτάσεις μέχρι το τέλος, αλλιώς καλύτερα να μην την ανοίξεις καθόλου». Πρώτο βήμα για την ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου είναι η διενέργεια ενός διαφανούς και αδιάβλητου διαγωνισμού για την χρήση των συχνοτήτων.