Τα πρώτα μέτρα μιας εν δυνάμει συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών βρίσκονται ήδη στα σκαριά.

Θορυβημένη από την έντονη αντίδραση των δανειστών στο Eurogroup της Ρίγας, η κυβέρνηση έκανε χθες όσα δεν είχε κάνει επί δύο μήνες μετά τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου. Ανακοίνωσε την κατάθεση νομοσχεδίου – σκούπας, που θα θεσμοθετεί ένα σημαντικό τμήμα των προβλεπομένων στη συμφωνία αυτή. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, μετά τη σύσκεψη της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης που συνεδρίασε ενόψει του Βrussels Group, τα άρθρα του νομοσχεδίου θα αφορούν τα εξής: δημοσιονομικά ζητήματα, φορολογική διοίκηση, δημοπρασίες τηλεοπτικών συχνοτήτων, φορολόγηση τηλεοπτικών διαφημίσεων, μεταρρύθμιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, διοικητικές μεταρρυθμίσεις κ.ά. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είπε χθες ότι το νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί ίσως και απόψε, δεν θα περιλαμβάνει μέτρα για το Ασφαλιστικό και την αύξηση του ΦΠΑ, ούτε μέτρα για τα κόκκινα δάνεια.

Ωστόσο, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζονται και πιο δύσκολα μέτρα, τα οποία θα εμφανιστούν τις επόμενες μέρες. Σε πρώτο πλάνο έρχεται το Ασφαλιστικό, με επίκεντρο τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Επίσης, σύμφωνα με πηγή, εξετάζεται η αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, όπως προέβλεπε το e-mail Χαρδούβελη. Αλλες πληροφορίες κάνουν αναφορά στην επιβολή φόρου πολυτελείας για τη διαμονή και για άλλες δαπάνες πάνω από ένα ύψος σε πολύ τουριστικά νησιά. Συζητείται επίσης η περικοπή των υψηλών επικουρικών συντάξεων. Για τις ιδιωτικοποιήσεις η κυβέρνηση φέρεται διατεθειμένη να δεχθεί να πηγαίνει μέρος των εσόδων στην αποπληρωμή του χρέους και το υπόλοιπο υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων. Σύμφωνα, εξάλλου, με χθεσινό δημοσίευμα της «Μπιλντ», η οποία επικαλείται πηγές στην Αθήνα, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να κάνει υποχωρήσεις σε ό,τι αφορά τον βασικό μισθό και τα εργασιακά.

Κυβερνητικές πηγές δείχνουν να έχουν πάρει μηνύματα ότι χωρίς και αυτά τα πιο δύσκολα μέτρα δεν πρόκειται να υπάρξει καμία εκταμίευση από τους δανειστές. Επίσης, ανησυχία υπάρχει για το τι θα πράξει ο πρόεδρος της EKT Μάριο Ντράγκι, ο οποίος προειδοποίησε την περασμένη Παρασκευή ότι ίσως αυξήσει το κούρεμα των ενεχύρων των ελληνικών τραπεζών, περιορίζοντας τη ρευστότητά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές εκτιμούν ότι για να επιτευχθεί ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος ακόμη και 1,5% του ΑΕΠ θα απαιτηθούν μέτρα 3 δισ. ευρώ. Ωστόσο, πηγές στην Αθήνα υποστηρίζουν ότι αρκούν μέτρα περίπου 1,5 δισ. ευρώ, γιατί ήδη ο προϋπολογισμός προβλέπεται να κλείσει –χωρίς κανένα μέτρο –με πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ.

ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ. «Η συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθεί τις πρώτες μέρες του Μαΐου, γιατί όχι και στο τέλος Απριλίου» είπε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, που συμμετείχε χθες στην πρώτη συνεδρίαση της νεοσύστατης «πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης».