«Nα μας πουν τι ακριβώς πάει να γίνει και τι σκοπό έχουν, γι’ αυτά τα χρήματα που δεν τους ανήκουν», δήλωσε στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5 ο Πρόεδρος της Κεντρικής Eνωσης Δήμων, Γιώργος Πατούλης, εκφράζοντας την έντονη δυσφορία του για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία η κυβέρνηση δεσμεύει υποχρεωτικά τα αποθεματικά των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να εξασφαλίσει ρευστότητα.

Ο Γιώργος Πατούλης χαρακτήρισε αυτήν την απόφαση «παράνομη και αντισυνταγματική» και προειδοποίησε την κυβέρνηση πως «εάν δεν μας εξηγήσουν τι ακριβώς θα κάνουν με τα χρήματα των δήμων, είμαστε έτοιμοι για κινητοποιήσεις πρωτόγνωρες για την ελληνική κοινωνία».

Ο ίδιος δε έφτασε στο σημείο να πει πως «αύριο μπορεί να πάρουν και τα αποθεματικά των απλών πολιτών»!

Πιο αναλυτικά, μιλώντας στην εκπομπή των Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Αρη Ραβανού, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ είπε για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου:

«Κανείς δεν μας είχε ενημερώσει. Έγινε μια πρωτοφανής και αιφνιδιαστική κυβερνητική απόφαση που δημιουργεί μεγάλο και έντονο προβληματισμό και ανησυχία για το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Από το ΦΕΚ δεν φαίνεται αν θα είναι μόνο γι’ αυτό το 15νθήμερο ή αν θα είναι για κάθε 15νθήμερο και αντιλαμβάνεστε ότι άλλο πράγμα είναι εάν μπαίνει σε μία διαπραγμάτευση μέσα η κυβέρνηση με τους δανειστές και χρειάζεται να πληρώσει μισθούς και συντάξεις και άλλο πράγμα η αλλαγή του αυτοδιοίκητου μέσα από το οποίο πλέον θα αποδεσμεύει αυτά που χρειάζεται για να λειτουργήσει κάθε Δήμος, από αυτά που θα διαχειρίζεται διαχρονικά η κυβέρνηση. Με αυτή την έννοια είναι εντελώς διαφορετικό και θα είναι διαφορετική και η στάση μας απέναντι σ’ αυτές τις διευκρινίσεις. Πρέπει με σαφήνεια και δημόσια να μας πουν τι πάει να γίνει, πού βρίσκονται αυτά τα χρήματα που δεν τους ανήκουν, τι στόχο θα έχουν και για πότε. Αυτά τα χρήματα θα διατεθούν μέσα από ρέπος, για να γίνει μια ανακύκλωση κέρδους. Αν αυτά χάσουν την αξία τους, σου δίνει τη δυνατότητα να τα διεκδικήσεις με αγωγή από το κράτος. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτά τα χρήματα κανείς δεν ξέρει και ας μας διευκρινίσουν, έστω, πότε θα δοθούν. Ας κρατήσουν και το επιτόκιο, αλλά ας το κάνουν μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες και διαφωτίσεις. Είναι επικίνδυνα, αντισυνταγματικά αυτά για εμάς και θα μας αναγκάσουν πλέον να πάρουμε αποφάσεις πρωτόγνωρες για την ελληνική κοινωνία. Η εισήγησή μας θα γίνει όταν ακούσουμε τον κ. Μάρδα, ο οποίος θα πρέπει να κάνει τις απαραίτητες διευκρινίσεις, για να μπορέσουμε να αποφασίσουμε»