Τηλεφωνική επικοινωνία με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είχε χθες Τετάρτη ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στο επίκεντρο βρέθηκαν όλα τα εκκρεμή ζητήματα που σχετίζονται με την ελληνική οικονομία και τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και ειδικά το θέμα της ρευστότητας.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ Γουίλιαμ Μάρεϊ χαρακτήρισε την Πέμπτη ως «εποικοδομητική» την τηλεφωνική επικοινωνία, Λαγκάρντ – Τσίπρα, στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

Ο Μάρεϊ ερωτήθηκε για το περιεχόμενο της επικοινωνίας και αρκέσθηκε να τονίσει πως έγινε μια «εποικοδομητική συζήτηση» που επικέντρωσε στα επόμενα βήματα ενω επιβεβαίωσε την στήριξη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως τα τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ στην Αθήνα διεξάγουν συζητήσεις για την ανταλλαγή στοιχείων και άφησε να εννοηθεί πως εν συνεχεία θα ακολουθήσει η επεξεργασία των προτάσεων στον Brussels Grroup. «Οι τεχνικές συζητήσεις συνεχίζονται στην Αθήνα και αναμένεται να ακολουθήσουν οι συζητήσεις πολιτικής» τόνισε.

Ερωτηθείς εάν ο έλληνας Πρωθυπουργός ζήτησε από την Κριστίν Λαγκάρντ να καθυστερήσει η καταβολή της επόμενης δόσης προς το ΔΝΤ ο αξιωματούχους του Ταμείου ανέφερε πως δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο. «Η Ελλάδα έχει δημοσίως εκφράσει την βούληση της να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της» επισήμανε ο Μάρεϊ, ο οποίος επιβεβαίωσε πως οι αποπληρωμές του Μαρτίου έγιναν κανονικά.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως όταν μια χώρα δεν αποπληρώνει το ΔΝΤ, τότε σταματά το πρόγραμμα χρηματοδότησης της, ενώ σημείωσε πως το Ταμείο ως δανειστής τελευταίου καταφυγίου έχει προνομιακό καθεστώς.

Κληθείς να σχολιάσει ότι στη συζήτηση Λαγκάρντ – Τσίπρα εξετάστηκε και το θέμα της «λίστας Λαγκάρντ» και της φοροδιαφυγής ο Μάρεϊ είπε πως πάγια θέση του ΔΝΤ είναι πως τα βάρη πρέπει να κατανέμονται δίκαια. «Είμαστε ξεκάθαροι ως ΔΝΤ για την ανάγκη να υπάρξει δίκαιος επιμερισμός του φορολογικού βάρους μεταξύ φορολογουμένων και ειδικά όσον αφορά στη φορολόγηση των πιο εύρωστων στρωμάτων του πληθυσμού» είπε.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα του Bloomberg σύμφωνα με το οποίο στελέχη του ΔΝΤ δήλωσαν σε συναδέλφους τους της ευρωζώνης ότι η Ελλάδα είναι ο πλέον μη συνεργάσιμος πελάτης (unhelpful client) του οργανισμού τα τελευταία 70 χρόνια της ιστορίας του ο Μάρεϊ κράτησε αποστάσεις από αυτό. «Θα θέλαμε να μας ρωτήσουν πριν το δημοσιοποιήσουν. Δεν έγινε μια τέτοια αναφορά και δεν υπάρχει καμία βάση σε αυτό», ανέφερε.

Πάντως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ανέφερε σχετικά με την συνομιλία Τσίπρα- Μέρκελ πως έγινε μια αναλυτική ενημέρωση σχετικά με τα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας.

Ερωτηθείς, ειδικά για το αν συζητήθηκε η λίστα των μεταρρυθμίσεων απάντησε καταφατικά, λέγοντας πως η λίστα είναι αντικείμενο πολιτικής διαπραγμάτευσης.