Σύγκλιση καταγράφηκε στη μαραθώνια επταμερή συνάντηση για το ελληνικό ζήτημα που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες μετά το τέλος της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής.

Από τις συζητήσεις, που περιγράφηκαν ως «ειλικρινείς» και διήρκεσαν περίπου 3,5 ώρες, προέκυψε προθυμία σύγκλησης έκτακτου Eurogroup την επόμενη εβδομάδα υπό την προϋπόθεση η Αθήνα να παράσχει σχέδιο προώθησης άμεσων μεταρρυθμίσεων.

Περισσότερο αισιόδοξος δήλωσε μετά τις συνομιλίες ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι η διαδικασία ξαναμπήκε στις ράγες «γιατί με ευθύνη κάποιων είχε εκτροχιαστεί». Η Ελλάδα, συμπλήρωσε, «θα καταθέσει τις δικές της μεταρρυθμίσεις. Είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν έχει υποχρέωση να υλοποιήσει υφεσιακά μέτρα, την 5η αξιολόγηση, το e-mail Χαρδούβελη», τόνισε.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι κατά τη συνάντηση όλες οι πλευρές συμφώνησαν πως δεσμεύονται στις αποφάσεις του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου και να προχωρήσουν με ταχύτερους ρυθμούς και σε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Η Αθήνα, όπως είπε η Ανγκελα Μέρκελ, δεσμεύεται να αποστείλει «λίστα μεταρρυθμίσεων, για τις οποίες θα έχει πλήρη ευθύνη». Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ εξέφρασε την ετοιμότητά του να συγκαλέσει το γρηγορότερο το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών για να αξιολογήσει την κατάσταση.

Εκταμιεύσεις χρημάτων, διευκρίνισε, μπορούν να γίνουν μόνο όταν εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που περιγράφονται στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου.

Στιγμιότυπο από την επταμερή συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής

Η κοινή ανακοίνωση

Σε αυτό το κλίμα ήταν και η κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση:

«Αποδεχόμαστε απόλυτα τη συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015.

»Σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, δεσμευόμαστε να επιταχύνουμε το έργο μας και να το ολοκληρώσουμε το ταχύτερο δυνατόν.

»Στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015, οι ελληνικές αρχές θα έχουν την ευθύνη για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και θα παρουσιάσουν έναν πλήρη κατάλογο συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων τις επόμενες ημέρες.

»Επιβεβαιώσαμε εκ νέου την πρακτική συμφωνία επί της διαδικασίας: Οι συνομιλίες για θέματα πολιτικής λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες. Οι αποστολές για τη συγκέντρωση πληροφοριών λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα.

»Το Eurogroup είναι έτοιμο να συγκληθεί εκ νέου το συντομότερο δυνατόν».

Η νέα συνεδρίαση του Eurogroup «θα γίνει σύντομα», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Ο ίδιος είπε ότι δεν υπήρξε ζωηρή ή έντονη συζήτηση. Οι μεταρρυθμίσεις που θα προτείνει η Ελλάδα θα εξεταστούν σε επίπεδο δαπανών, πρόσθεσε.

Πηγές προσκείμενες στην Επιτροπή ανέφεραν ότι στη συνάντηση έγινε συζήτηση για τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας, κατά την οποία η ελληνική πλευρά διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει ζήτημα ρευστότητας μέχρι τον Απρίλιο.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η επταμερής συνάντηση επιβεβαιώνει την πάγια θέση της Ευρωζώνης ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της.

Ενόχληση φέρεται να εκφράστηκε για τη στάση της Αθήνας απέναντι στα τεχνικά κλιμάκια. Μέχρι τώρα, ανέφεραν κοινοτικές πηγές, τα τεχνικά κλιμάκια δεν μπορούσαν να εργαστούν στην Αθήνα με ασφάλεια και αυτό, πρόσθεταν, πρέπει να αλλάξει.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να χαμηλώσει τους τόνους και εξέφρασε ενόχληση για αντιευρωπαϊκές ρητορικές.

Στο τραπέζι της συνάντησης κάθισαν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ.

Το όγδοο πρόσωπο στο τραπέζι ήταν ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ούβε Κορσέπιους.

Τι προηγήθηκε

Λίγο νωρίτερα, κλείνοντας τη συνέντευξη-εξπρές για την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δεν θέλησαν να κάνουν δηλώσεις για το θέμα της Ελλάδας.

Οι δύο ευρωπαίοι πολιτικοί προέτρεψαν τους δημοσιογράφους να αναμένουν τα αποτελέσματα της «μίνι συνόδου», λέγοντας ότι δεν έχουν τόσο σημασία οι δικές τους προθέσεις, αλλά περισσότερο εκείνες του Αλέξη Τσίπρα, με πρωτοβουλία του οποίου άλλωστε οργανώθηκε η συνάντηση.

Στην επταμερή ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει πολιτική λύση για την Ελλάδα, ωστόσο οι έξι συνομιλητές του (Μέρκελ, Ολάντ, Τουσκ, Γιούνκερ, Ντράγκι και Ντάισελμπλουμ) αναμένεται να παραπέμψουν στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και στη συμφωνία του Eurogroup.

Κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής ο Γ.Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι ελπίζει να προκύψει από την επταμερή συνάντηση για την Ελλάδα «επανεκκίνηση» σε ό,τι αφορά τη διαδικασία που δρομολογήθηκε με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου.

«Απόψε θα κάνουμε μόνο έναν απολογισμό της προόδου που σημειώθηκε, η οποία φαίνεται να είναι μικρή, και ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να κάνουμε το όλο θέμα να κινείται και πάλι», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής.

«Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να συμφωνήσουμε ένα πακέτο το οποίο πρέπει να εφαρμοστεί τους επόμενους τρεις μήνες», πρόσθεσε.

Η παρέμβαση Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής

Είναι αντιφατικό από τη μια να δέχεσαι ότι υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και από την άλλη όταν προσπαθείς να διασώσεις την κοινωνία και ψηφίζεις στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση να σε κατηγορούν για μονομερή ενέργεια, τόνισε ο Αλ.Τσίπρας στην παρέμβασή του στη Σύνοδο της ΕΕ.

Υπάρχει αντίθεση, τόνισε o πρωθυπουργός, ανάμεσα σε πολιτικό επίπεδο, στο οποίο αναζητείται λύση και σε εκπροσώπους θεσμών που σηκώνουν «κόκκινες κάρτες».

Αυτή η αντίθεση πρέπει να αρθεί, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ακόμα, εξήγησε ότι είναι αυτή η αντίθεση που δεν αφήνει τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου να προχωρήσει και είναι αυτός ο λόγος που ζήτησε τη συνάντηση για την οποία δεσμεύθηκε ότι θα ενημερώσει όλο το σώμα την Παρασκευή.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι η αποψινή συνάντηση έχει και χαρακτήρα προκαταρτικής συζήτησης προκειμένου να ανιχνευθούν κοινοί τόποι και διαφωνίες.

Επίσης, συμφώνησε με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος νωρίτερα είχε τονίσει ότι το μεγαλύτερο θέμα σήμερα είναι η Ελλάδα καθώς έχει μεγάλες επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μ.Σουλτς, στην ομιλία του ανάμεσα σε άλλα, τόνισε ότι στην Ελλάδα υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και πρέπει να βρούμε κονδύλια. Είναι πολύ λογικό τόνισε που η Ελλάδα πέρασε μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση.

Χαρακτηριστικό ένα απόσπασμα των δηλώσεών του: «Η κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο προσπαθούν να διασφαλίσουν στέγαση για φτωχούς συνταξιούχους. Δεν βλέπω τι πρόβλημα υπάρχει σε αυτό. Δεν βλέπω τι πρόβλημα υπάρχει με τα σχολικά γεύματα, για παράδειγμα.

» Γνωρίζουμε ότι πολλοί μαθητές στην Ελλάδα προέρχονται από οικογένειες που δεν έχουν τα οικονομικά μέσα για να παράσχουν στα παιδιά τους επαρκή σίτιση και τα σχολικά γεύματα αποτελούν το μόνο πλήρες γεύμα που λαμβάνουν σε καθημερινή βάση και δε βλέπω γιατί αυτό δε θα έπρεπε να εφαρμοστεί. Πρόκειται για απόφαση που υιοθετήθηκε χθες από το ελληνικό Κοινοβούλιο.»

Προσερχόμενος στην Σύνοδο, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η ΕΕ χρειάζεται γενναίες πολιτικές πρωτοβουλίες που να σέβονται και τη δημοκρατία και τις συνθήκες, «ώστε να αφήσουμε πίσω μας την κρίση και να προχωρήσουμε προς την ανάπτυξη».

Αργότερα, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, σε σύντομη συνομιλία που είχε με τον κ. Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου, του είπε ότι «σήμερα πρέπει να υπάρξει λύση».

Τι δήλωσαν οι επίσημοι

Σε δηλώσεις του πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ υποβάθμισε τις προσδοκίες για μια «πολιτική λύση» του ελληνικού ζητήματος στην επταμερή λέγοντας πως «η συνάντηση των έξι με τον Αλέξη Τσίπρα δεν είναι η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας».

«Η συνάντηση της Πέμπτης δεν θα είναι καθοριστική» και «δεν θα ληφθούν αποφάσεις» είπε ο πολωνός αξιωματούχος προσθέτοντας πάντως πως «κανείς δεν θέλει ένα Grexit ή ένα Graccident».

Στο ίδιο μήκος κύματος, η γερμανίδα καγκελάριος και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έσπευσαν το πρωί να χαμηλώσουν τον πήχη των προσδοκιών λέγοντας ότι δεν θα υπάρξει κάποια απόφαση για την Ελλάδα.

Την παραπάνω θέση διατύπωσε και προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, η οποία κάλεσε τους δημοσιογράφους να μην αναμένουν καμία απόφαση για την Ελλάδα σήμερα.

Ο Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται πολιτικές πρωτοβουλίες που σέβονται τη δημοκρατία και τις συνθήκες. «Ώστε να αφήσουμε πίσω μας την κρίση και να οδηγηθούμε προς την ανάπτυξη».

Προσερχόμενος ο βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ εξέφρασε δυσαρέσκεια για τη βραδινή συνάντηση Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ, Τουσκ, Γιούνκερ, Ντράγκι και Ντάισελμπλουμ λέγοντας ότι πρόκειται για «κακή μέθοδο», προσθέτοντας ότι σε αυτή τη συζήτηση για την Ελλάδα θα πρέπει να λαμβάνουν μέρος και μιρκότερα κράτη-μέλη.

Ο φινλανδός πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ εξέφρασε την πλήρη εμπιστοσύνη του στην Γαλλία και την Γερμανία για τον χειρισμό του θέματος της Ελλάδας, στη συνάντηση που θα γίνει στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Νωρίτερα προσερχόμενος στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο ίδιος είπε πως δεν κάνει ψυχοθεραπεία στο ευρώ. Το ευρώ είναι το κοινό μας νόμισμα. Υπάρχουν κοινοί κανόνες που η Ελλάδα πρέπει σεβαστεί».

Νωρίτερα μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο η Ανγκελα Μέρκελ είχε επίσης περιορίσει τις πιθανότητες λήψεις αποφάσεων τόσο στην επταμερή όσο και στη συνάντηση που θα έχει την προσεχή Δευτέρα στο Βερολίνο.

Στην επταμερή ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει τήρηση της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου και απελευθέρωση της ρευστότητας για τη χώρα, τονίζοντας ωστόσο προς τους συνομιλητές του ότι η κυβέρνησή του δεν προτίθεται να προχωρήσει σε εκπτώσεις για ζητήματα που αφορούν την ενίσχυση της κοινωνίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επιβεβαιώσει τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να τηρηθεί η συμφωνία της Ευρωομάδας της 20ής Φεβρουαρίου. Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επιβεβαιώσει τη βούληση της κυβέρνησης να προωθήσει το μεταρρυθμιστικό πακέτο που στάλθηκε με την επιστολή του υπουργού οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη στο Eurogroup και να αποφασιστούν οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιηθούν τον επόμενο μήνα, δηλαδή ως τις 20 Απριλίου.

Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι η ελληνική πλευρά θα ζητήσει την αποσαφήνιση ορισμένων ζητημάτων της απόφασης της Ευρωομάδας, τα οποία θεωρούνται «ομιχλώδη». Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι το ζητούμενο για την ελληνική κυβέρνηση είναι να ξεκαθαριστεί ότι δεν πρόκειται για ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης του προγράμματος. Όπως σχολίαζαν, «δεν μπορούν να μας ζητάνε αυτό που δεν μπόρεσε να κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση».

Εξάλλου, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι στην επταμερή συνάντηση, ο Αλέξης Τσίπρας θα επισημάνει την ανάγκη να βρεθεί άμεση λύση στο χρηματοδοτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα και που σχετίζεται με την ΕΚΤ. Παράλληλα, θα ζητήσει να εξεταστούν οι υπάρχουσες δυνατότητες για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της ταμειακής ρευστότητας του ελληνικού δημοσίου.

Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν, συγκεκριμένα, ότι η ελληνική πλευρά προτείνει την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων, την εκταμίευση των 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα (SMPs) και την άρση της απόφασης της ΕΚΤ να μη δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εχέγγυα.

Τέλος, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, σε σύντομη συνομιλία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου, του είπε ότι «σήμερα πρέπει να υπάρξει λύση».

Για το Μαξίμου το χρηματοδοτικό είναι το κυρίαρχο πρόβλημα, δεδομένου ότι η κυβέρνηση υποχρεούται να καταβάλει με συνέπεια τις οφειλές της χωρίς ωστόσο να εισπράττει από τους δανειστές. Αντιθέτως, όπως αναμένεται να πει, εδώ και πενήντα ημέρες η χώρα δέχεται απειλές που καταπατούν κάθε έννοια δημοκρατίας, εθνικής κυριαρχίας και αλληλεγγύης.

Το στίγμα που έδωσε στη Βουλή κατά την ομιλία του στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση δεν αφήνει περιθώρια ερμηνειών, αφού ξεκαθάρισε ότι «δεν κάνουμε πίσω σε όσα έχουμε εξαγγείλει και κυρίως σε όσα θεωρούμε απαραίτητα ώστε να ανασάνει η κοινωνία και η οικονομία».

Η κυβέρνηση μετά το μπλόκο που επεχείρησαν οι εκπρόσωποι των τεχνικών κλιμακίων στα νομοσχέδια για την ανθρωπιστική κρίση και τις 100 δόσεις στις ληξιπρόθεσμες οφειλές αποφάσισε να εμφανιστεί αμετακίνητη στις επιδιώξεις της με την πεποίθηση ότι κάποιοι παίζουν άσχημα πολιτικά παιχνίδια εις βάρος της χώρας. Κι αυτό διότι εγκαίρως οι εταίροι – δανειστές είχαν ενημερωθεί και για τα δύο νομοσχέδια, ενώ ειδικά αυτό της ανθρωπιστικής κρίσης είχε συμπεριληφθεί και στο πακέτο των επτά μεταρρυθμίσεων που ενέκρινε το τελευταίο Εurogroup.

Το κλίμα για την ελληνική κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα βαρύ καθώς μοιάζει πλέον τεράστιο το χάσμα που έχει επέλθει στις σχέσεις της Αθήνας με τους πιστωτές.

Μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις έστειλε άλλωστε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Ο χρόνος τελειώνει. Κατά συνέπεια θα ήταν καλό η Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τις οποίες συμφώνησε να εκπληρώσει. Τότε θα ρεύσει περισσότερο χρήμα» είπε στο ραδιοφωνικό δίκτυο Deutschlandfunk, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

<