Σε ολικό λίφτινγκ στα καθοδηγητικά όργανα του κόμματος ετοιμάζεται να προβεί η Κουμουνδούρου το Σαββατοκύριακο, καθώς θα συγκληθεί για πρώτη φορά μετά τις εκλογές η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Οι αποφάσεις που θα κληθούν να λάβουν τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, θα αφορούν τον νέο τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του στο πλαίσιο των νέων συνθηκών που προέκυψαν αμέσως μετά τις εκλογές. Ο Πρωθυπουργός εισηγήθηκε ένα μικρότερο και πιο ευέλικτο σχήμα από 11 μέλη, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα δυσλειτουργίας που παρουσιάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Τις επόμενες ώρες αναμένεται να γίνουν διαβουλεύσεις καθώς η Πλατφόρμα 2010 των Μπαλάφα – Παπαδημούλη – Δούρου που πρόσκεινται στην προεδρική πλειοψηφία, θα προτιμούσε ένα μεγαλύτερο σχήμα.

ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΥΝΘΕΣΗ. Η χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ήταν η τελευταία με τη σύνθεση που είχε σχηματιστεί από το ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο του 2013. Ο λόγος είναι η διακηρυγμένη εδώ και καιρό πρόθεση του Τσίπρα για πλήρη διαχωρισμό κόμματος – κυβέρνησης – Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ετσι τα κορυφαία στελέχη του κόμματος που κέρδισαν βουλευτική έδρα ή υπουργοποιήθηκαν θα αφιερωθούν αποκλειστικά στα νέα τους καθήκοντα. Αυτό σημαίνει ότι ο γραμματέας της ΚΕ Δημήτρης Βίτσας, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Κώστας Ησυχος, ο Στάθης Λεουτσάκος, ο Αλέξης Μητρόπουλος, ο Γιάννης Μπαλάφας και η Ελένη Σωτηρίου δεν θα βρίσκονται στο νέο όργανο. Στην κούρσα της διαδοχής του Δημήτρη Βίτσα στη θέση του γραμματέα της ΚΕ, φαίνεται ότι ο Τάσος Κορωνάκης τρέχει μόνος του. Κοινή πεποίθηση στην Κουμουνδούρου αποτελεί το γεγονός πως είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για την κατάλληλη θέση, πιστώνοντάς του την εξαιρετική δουλειά που έγινε σε επίπεδο κόμματος το προηγούμενο διάστημα.

Ρόλο στην επόμενη μέρα θα διεκδικήσουν τόσο η εσωκομματική μειοψηφία της Αριστερής Πλατφόρμας όσο και η Πλατφόρμα 2010. Δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα καταλήξουν σε διαφορετική πρόταση για τη θέση του γραμματέα, με την Πλατφόρμα 2010 να έχει στο μυαλό της τον Παναγιώτη Ρήγα ενώ τη θέση του επικεφαλής του γραφείου Τύπου διεκδικούν ο συνεργάτης του Π. Λαφαζάνη Αλέκος Καλύβης και τα στελέχη του γραφείου Τύπου και της ΚΕ Ράνια Σβίγγου και Χρήστος Στάικος.