Να δοθεί χρόνος στη νέα ελληνική κυβέρνηση και να μην υπάρξει τιμωρητική διάθεση από τους ευρωπαίους εταίρους, η οποία θα οδηγήσει σε επώδυνες εξελίξεις για τον ελληνικό λαό, αναμένεται να ζητήσει ο Αντώνης Σαμαράς από τους ηγέτες της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, προεξάρχουσας της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ.

Η σημερινή σύνοδος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στις Βρυξέλλες αποτελεί την πρώτη μετεκλογική συνάντηση του προέδρου της ΝΔ με τον κύκλο των συντηρητικών ηγετών που ουσιαστικά καθόριζαν με τις αποφάσεις τους και την πορεία του ελληνικού προγράμματος όχι μόνο κατά τη δική του πρωθυπουργική θητεία, αλλά καθ’ όλη τη μνημονιακή περίοδο.

Είναι μία παράμετρος στην οποία δίνουν βαρύνουσα σημασία στο επιτελείο της Λεωφόρου Συγγρού, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η ατμόσφαιρα στο ΕΛΚ θα διαμορφώσει, ουσιαστικά, και το κλίμα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα ακολουθήσει στη βελγική πρωτεύουσα.

Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι ο κ. Σαμαράς δεν προσέρχεται στη σημερινή συνάντηση για να δώσει εξετάσεις αξιοπιστίας καθώς για αυτήν κάνουν ειδική μνεία σχεδόν όλοι οι ηγέτες του ΕΛΚ, όπως τόνιζαν με έμφαση. Στη σύνοδο της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς θα επιδιώξει να αμβλύνει τις εντυπώσεις από την «αριστερή στροφή» της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι παρά την κυβερνητική αλλαγή φρουράς ο ελληνικός λαός δεν έχει επιλέξει έναν αντιευρωπαϊκό δρόμο, ούτε έδωσε εντολή για μετωπική σύγκρουση και ρήξη με τους ευρωπαίους εταίρους που θα οδηγούσε τη χώρα στην έξοδο της ευρωζώνης.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ. Οι ίδιες πηγές αναγνώριζαν ότι ο κ. Σαμαράς θα παρέμβει στο ΕΛΚ και με το βλέμμα στο εσωτερικό μέτωπο, καθώς προεξοφλεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει να στοχοποιήσει την αξιωματική αντιπολίτευση στην περίπτωση που θα βρεθεί αντιμέτωπος με ένα χαμηλό βαρομετρικό στη σημερινή πρεμιέρα του στη Σύνοδο Κορυφής.

Το μήνυμα είναι ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν σκοπεύει να δώσει επιχειρήματα στον διάδοχό του και θα υπεραμυνθεί της ανάγκης να δοθεί στη νέα κυβέρνηση «χρόνος και χώρος». Προσθέτουν, ωστόσο, ότι στη συνάντηση του ΕΛΚ θα καταγραφεί η αδυναμία του προέδρου της ΝΔ να υπερασπισθεί το σχέδιο της νέας κυβέρνησης, κυρίως επειδή δεν έχει ακόμη παρουσιάσει συγκεκριμένες θέσεις με τις οποίες θα επιδιώξει μια νέα συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές.

Στη βάση αυτή, ο κ. Σαμαράς θα σταθεί στις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για διασφάλιση των πρωτογενών πλεονασμάτων και για προώθηση των μεταρρυθμίσεων, εκτιμώντας ότι μπορούν να αποτελέσουν την πλατφόρμα για μια συζήτηση που θα αποτρέψει τη ρήξη.

Η γραμμή της Λεωφόρου Συγγρού είναι ότι «η ρήξη θα έχει μόνο χαμένους» και θα διαγράψει τις μεγάλες θυσίες που έχει κάνει την τελευταία πενταετία ο ελληνικός λαός. Ο πρόεδρος της ΝΔ αναγνωρίζει ότι για να βρεθεί ένα νέο σημείο σύγκλισης είναι απαραίτητες οι εκατέρωθεν υποχωρήσεις και θα διαμηνύσει ότι στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανιστεί ανυποχώρητος, τότε θα βρει απέναντι ένα ευρύ ευρωπαϊκό μέτωπο που θα συγκροτηθεί εντός και εκτός της ελληνικής Βουλής.

Με την αναφορά αυτή, θα προϊδεάσει τους εταίρους του στο ΕΛΚ ότι σχεδιάζει να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν το ευρωπαϊκό τόξο στην εγχώρια πολιτική σκηνή, ενισχύοντας και τη δική του εικόνα ως εγγυητή της σταθερότητας και της ελληνικής αξιοπιστίας.

Στο περιθώριο της συνόδου του ΕΛΚ δεν αποκλείεται ο πρώην πρωθυπουργός να έχει κατ’ ιδίαν συνομιλίες με την Ανγκελα Μέρκελ, τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.