Θέμα ηγεσίας έθεσε ο ίδιος ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, προαναγγέλλοντας την αποχώρησή του από την προεδρία, σε μία συναισθηματικά φορτισμένη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου κατά την οποία ο Βαγγέλης Βενιζέλος μίλησε για «βαριά ήττα για το ΠAΣOΚ και για εμένα προσωπικά».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι θα οδηγήσει το κόμμα σε συνέδριο τον Μάιο, εγγυώμενος την διαφάνεια και την ομαλότητα των διαδικασιών. «Και εκεί τελειώνει η θητεία μου», είπε εμφανώς συγκινημένος.

Μετά το συνέδριο, όπως είπε, θα κινηθούν οι διαδικασίες για να εκλεγεί η νέα ηγεσία.

«Δεν είμαι ούτε Κουβέλης ούτε Ζίγδης. Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη θα πάνε συντεταγμένα στη νέα πορεία», τόνισε χαρακτηριστικά στη δευτερολογία του, αναφερόμενος στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ και στον πρόεδρο της αλήστου μνήμης ΕΔΗΚ.

«Το συνέδριο θα είναι ανοιχτό και θα συζητηθούν τα πάντα, όχι μόνο το θέμα της ηγεσίας, αλλά το όνομα, τα σύμβολα, η οργάνωση και το πολιτικό στίγμα της παράταξη» είπε.

Νωρίτερα, στην εναρκτήρια ομιλία του είχε πει: «Οι εκλογές ήταν μια βαριά ήττα για το ΠΑΣΟΚ, για την παράταξη, για τη στρατηγική μας και για μένα προσωπικά» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος στην έναρξη της τοποθέτησης του στη συνεδρίαση.

«Δεν εκτιμήθηκε η προσπάθειά μας ή στην καλύτερη περίπτωση, ακόμη κι αν εκτιμήθηκε, θεωρήθηκε ότι ανήκει στο παρελθόν. Ο λαός εκφράστηκε κατά τρόπο σαφή υπέρ μιας άλλης πολιτικής, σαφή αλλά και κατά τρόπο ακραία αντιφατικό. Εκφράστηκε και υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και υπέρ των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπέρ σχημάτων που αντιπροσωπεύουν την απαξίωση της πολιτικής (..) με τη βεβαιότητα όμως ότι το κεκτημένο που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια με μεγάλες θυσίες του ίδιου του λαού και τεράστιο πολιτικό κόστος δικό μας, δεν πρόκειται να θιγεί», σημείωσε.

Ο λαός, πρόσθεσε, εξέφρασε παράλληλα τη δυσφορία του, γιατί υποβλήθηκε στις μεγάλες θυσίες που διαμόρφωσαν αυτό το κεκτημένο που θέλει να διατηρηθεί. Αυτή τη μεγάλη δυσφορία την εξέφρασε κατά τρόπο άνισο, καταλογίζοντάς την πολύ περισσότερο στο ΠΑΣΟΚ, παρά στη Νέα Δημοκρατία που έχει την ιστορική ευθύνη της περιόδου του εκτροχιασμού 2004-2009. Αντίστροφα, όσοι επέμεναν σε μία σοβαρή και υπεύθυνη στάση προτίμησαν παραδόξως τη Νέα Δημοκρατία λόγω της πόλωσης και του εκλογικού συστήματος, αλλά ίσως και λόγω της επιρροής του εκφοβισμού που πολλούς απώθησε, αλλά προφανώς κάποιους είλκυσε. Ακόμη και το Ποτάμι παρά τις εμφανείς αντιφάσεις και προγραμματικές λογοκλοπές πήγε καλύτερα ως υποτίθεται νέο και άφθαρτο. Αντίθετα το ΠΑΣΟΚ κλήθηκε να αντιπαλέψει προεκλογικά με την εσωστρέφεια και τη μιζέρια που προκάλεσε η πρωτοφανής πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου και του συνεργατών του. Τα ποσοστά προφανώς δε θα αθροιζόταν, θα μπορούσαν όμως να πολλαπλασιαστούν.

«Δεν περιμένουμε ούτε προσδοκούμε το αδιέξοδο και πολύ περισσότερο την καταστροφή της χώρας για να ζητήσουμε ρέστα. Δεν είμαστε ούτε μικρόψυχοι, ούτε χαιρέκακοι. Ευχόμαστε το καλύτερο για τη χώρα κι ας το κεφαλαιοποιήσει πολιτικά η νέα κυβέρνηση. Αλλά δεν θα αφήσουμε -όσο εξαρτάται τουλάχιστον από εμάς – να γίνει κάτι χειρότερο. Τώρα για τη νέα κυβέρνηση είναι η περίοδος του μέλιτος και της εύκολης επικοινωνιακής διαχείρισης. Οι θλιβερές νοοτροπίες της περιόδου πριν τη κρίση δυστυχώς όχι μόνο δεν άλλαξαν αλλά επιδεινώθηκαν. Πολλοί γλύφουν τους ισχυρούς της ημέρας. Γλύφουν και περιμένουν. Αυτό αφορά δυστυχώς όχι μόνον εκφραστές συλλογικών και ατομικών συμφερόντων, αλλά ακόμη και θεσμούς πνευματικούς που τους φτύνουν και υποδύονται ότι βρέχει», επισήμανε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε το κυβερνητικό σχήμα «κυβέρνηση αξιακής και πολιτικής τερατογένεσης με τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Με κοινό παρονομαστή το αντιμνημονιακό μένος τώρα που το ζητούμενο είναι η έξοδος από τα μνημόνια, αλλά πρώτη διεκδίκηση της κυβέρνησης είναι η παράταση της παραμονής στο μνημόνιο».

Είπε ακόμα ότι το υπουργικό συμβούλιο δεν είναι μικρό αλλά μεγαλύτερο από το προηγούμενο που είχε 23 υπουργούς ενώ το σημερινό είχε 36.

«Υπάρχουν κάποιες προφανώς ακραίες και προκλητικές επιλογές μέσα στο νέο σύστημα εξουσίας, όχι μόνο στην κυβέρνηση. Επιλογές, αυτοϋπονομευμένες εξ αρχής που αφορούν κορυφαίους θεσμούς με τους οποίους κανείς δεν μπορεί να διακινδυνεύει εκρήξεις ή εκπλήξεις. Άνοιξαν ήδη περιττά διεθνή μέτωπα χωρίς κάτι να δείχνει ότι υπάρχει σχέδιο για το επόμενο και μεθεπόμενο βήμα. Το 2015 δεν το χειρίζεσαι ως κακέκτυπο του 1981», συμπλήρωσε.

Η στάση του ΠΑΣΟΚ θα είναι πάντα ουσιαστική, υπεύθυνη, ειλικρινής, εντεταγμένη στη εθνική στρατηγική που υπηρετούμε, δήλωσε ο κ. Βενιζέλος. Δεν θα συμπράξουμε σε κανένα παλαιοκομματικό παιχνίδι σε σχέση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Άλλο θεσμική συναίνεση, άλλο προσωπικός καιροσκοπισμός και άλλο άγαρμπος εισοδισμός σε άλλους πολιτικούς χώρους.Απαιτείται ουσιαστική συναίνεση, θεσμική διαφάνεια, προσωπική αξιοπρέπεια. Για μας αυτά είναι τα κριτήρια για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σχετικά με τα πρώτα μηνύματα που έστειλε η κυβέρνηση είπε ότι είναι αντιφατικά και πρόσθεσε ότι:

– Κάθε ημέρα που περνάει, τα όρια αντοχής της οικονομίας, δημοσιονομικά, χρηματοδοτικά και χρηματοπιστωτικά, στενεύουν. Με αρνητικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία και την απασχόληση. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο ή αυτοσχεδιασμούς ή για την ανακάλυψη της πυρίτιδας ή επικοινωνιακούς ναρκισσισμούς οι οποίοι βλέπω ότι κυριαρχούν.

– Ανακαλούνται ή αμφισβητούνται όλες οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση, στις ιδιωτικοποιήσεις, στην εκπαίδευση, στις εργασιακές σχέσεις. Οι λεβέντικες προεκλογικές μεγαλοστομίες επαναλαμβάνονται με κεκτημένη ταχύτητα αντιπολίτευσης και όχι υπεύθυνης κυβέρνησης. Τα δημοσιονομικά και χρηματοοικονομικά δεδομένα γίνονται δυσμενέστερα και άρα δυστυχώς η διαπραγμάτευση δυσκολεύει σε σχέση με τα δεδομένα της 29ης Δεκεμβρίου ημέρας διάλυσης της Βουλής.

– Η νέα κυβέρνηση είναι προφανές ότι δεν έχει -ακόμη τουλάχιστον- σαφή στρατηγική. Στέλνει αντιφατικά μηνύματα επικαλούμενη αναρμόδια μηνύματα από το εξωτερικό. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι στην ευρωπαϊκή δημόσια συζήτηση λέγονται πολλά πράγματα, λίγα από σχετικούς και αρμοδίους πολλά από άσχετους και αναρμόδιους. Λίγα είναι αυτά που έχουν σημασία για την πορεία της χώρας και αυτά είναι σαφή και σκληρά. Ας εστιάσουμε επιτέλους την προσοχή μας σε αυτά χωρίς να αυταπατόμεθα.

«Αν μπορούσε να γίνει κάτι άλλο θα το είχαμε κάνει. Μας καταψήφισαν, αλλά δεν πρέπει να μας υποτιμούν», τόνισε.

Ο κ. Βενιζέλος ανήγγειλε ότι το συνέδριο του κόμματος θα γίνει τον Μάιο, συντεταγμένα και με ουσιαστική προετοιμασία. Και έστειλε μήνυμα σε όλους τους ενδιαφερόμενους να διεκδικήσουν την ηγεσία. «Όταν διεξαχθεί το συνέδριο πρέπει να υπάρχει ενδιαφέρον της κοινωνίας να μας ακούσει και να ασχοληθεί ξανά μαζί μας επί της ουσίας. Πρέπει να υπάρχει στοιχειώδες κοινωνικό και εθνικό ακροατήριο επί της ουσίας και όχι γιατί θέλει να δει το θέαμα των τεθλιμμένων συγγενών», υπογράμμισε.

«Βαδίζουμε σε συνέδριο απροκατάληπτο με όλα τα θέματα ανοιχτά. Συμπεριλαμβανομένου φυσικά του θέματος της ηγεσίας. Το προέχον είναι να επινοήσουμε το νέο στίγμα και το νέο ρόλο της παράταξης.

Βαδίζουμε ενωτικά, αλλά όχι ατιμώρητα για αυτούς που έβλαψαν καίρια την παράταξη και τη χώρα.

Θα εγγυηθώ προσωπικά όλες αυτές τις προϋποθέσεις. Δεν θα ανεχθώ προσωπικές στρατηγικές και αποκλίσεις από συλλογικές αποφάσεις. Προέχει να προστατεύσουμε την ατομική και συλλογική μας αξιοπρέπεια. Το μικρό πλέον μέγεθος του ΠΑΣΟΚ απαιτεί πολύ μεγαλύτερο σεβασμό στην ενότητα, την πειθαρχία, τη συλλογικότητα και προσέξτε παρακαλώ την αυτογνωσία όλων μας. Το πραγματικό δίλημμα είναι αν η παράταξη θα προσανατολιστεί προς τη δυναμική του μέλλοντος ή προς τη ρουφήχτρα του παρελθόντος. Η δική μου επιλογή μου είναι η πρώτη. Δεν θα αφήσω να γίνει η δεύτερη», είπε.

«Αυτό», συνέχισε, «αφορά το ιδιαίτερο στίγμα του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με όλους και με όλα. Σε σχέση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Σε σχέση με τη ΝΔ. Σε σχέση με το Ποτάμι. Σε σχέση με τα θλιβερά κατάλοιπα του παρελθόντος. Σε σχέση με μικρόψυχες και αδιέξοδες προσωπικές στρατηγικές που κινούνται στον ευρύτερο χώρο της παράταξης και σιώπησαν επιμόνως προεκλογικά (…) Προέχει όμως η χώρα. Χωρίς να έχει διαμορφωθεί το εθνικό τοπίο, χωρίς να ξέρουμε με σαφήνεια το στίγμα της χώρας, δεν μπορούμε να δώσουμε αξιόπιστα το νέο στίγμα της παράταξης. Αυτό είναι ότι σημαντικότερο έχω να κάνω. Η πιο σημαντική πτυχή της θητείας μου ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Και κυρίως ως ενός προσώπου που επωμίστηκε τεράστιες ευθύνες και θυσίασε την δημοφιλία και την εύκολη και ανέφελη πολιτική του διαδρομή ουχί επί ματαίω. Αλλά στο όνομα μιας διαφορετικής αντίληψης για τη πολιτική και τη σχέση πολιτικής και ιστορίας. Αυτήν θα την υπερασπιστώ έως θανάτου και μετά από αυτόν.

Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν πολλά μέλη της ΚΟ και Πολιτικού Συμβουλιου του ΠΑΣΟΚ

Γεννηματά: Να ξεκαθαρίσει ο Βενιζέλος τις προθέσεις του

Κατά τη συνεδρίαση, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, η Φώφη Γεννηματά ζήτησε από τον κ. Βενιζέλο να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του ως προς την προεδρία του κόμματος, υποστηρίζοντας ότι το ζήτημα της ηγεσίας θα πρέπει να έχει ξεκαθαριστεί πριν από το συνέδριο, σύμφωνα δηλαδή με τις προβλέψεις του καταστατικού, με το σκεπτικό ότι κάθε μέρα που περνάει με αυτή την κατάσταση επιβαρύνεται το κλίμα και συνεπώς δεν μπορεί το κόμμα να πάει στο συνέδριο με το θέμα να βρίσκεται σε εκκρεμότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ανδρέας Λοβέρδος συμφώνησε με το πλαίσιο που έθεσε ο κ. Βενιζέλος ως προς το χρονοδιάγραμμα για τη διεξαγωγή συνεδρίου και υποστήριξε ότι το συνέδριο δεν πρέπει να πάει πέρα από τον Μάιο για δύο βασικούς λόγους. Διότι, όπως είπε, μπορεί να έχουμε γρήγορα πολιτικές εξελίξεις και διότι δεν πρέπει το κόμμα να είναι αδρανές. Ο κ. Λοβέρδος εκτίμησε ότι η χώρα είναι σε κίνδυνο, ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποκτήσει οργανωτική δομή και πως το πρώτιστο είναι το ιδεολογικό στίγμα της παράταξης, το οποίο συμπύκνωσε με τη φράση «»όχι» «συριζοποίηση» και, από την άλλη, απογαλακτισμός από τη ΝΔ».

Γιάννης Μανιάτης: Να ξανακοιταχθούμε με τον λαό στα μάτια

1. Να συζητήσουμε την ήττα που προέκυψε μετά από τη φθορά μιας αναγκαστικής πολιτικής στην οποία υποχρεωθήκαμε να συνεισφέρουμε από το 2010 μέχρι σήμερα. Και έχουμε σήμερα το αποτέλεσμα αυτής της βαριάς ήττας.

2. Θα μπορούσαμε να είμαστε τρίτο κόμμα. Το δικαιούμασταν, το ήθελε η κοινωνία, θα μας το έδινε, εάν δεν είχαμε υποστεί μια τραγική διάσπαση για την οποία σήμερα δεν με ενδιαφέρουν πια ούτε τα κίνητρά της, ούτε το αποτέλεσμά της. Ξέρω μονάχα ένα πράγμα, ότι πρέπει να συνεχίσουμε εμείς που παραμείναμε στο χώρο.

3. Δεν θα χαρίσουμε κανέναν ψηφοφόρο, σε κανέναν. Ούτε στο Ποτάμι, ούτε στο ΚΙΔΗΣΟ, ούτε στο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε στη Ν.Δ. Δεν θέλουμε τεχνητή επανασυγκόληση. Τους θέλουμε πίσω, αλλά τους θέλουμε με ανασύνθεση λόγου, πράξης και ήθους πολιτικού. Με μια νέα σχέση με την πολιτική αλήθεια και την ιστορική συνέπεια.

4. Προφανώς πρέπει να υπερβούμε και τα πρόσωπα και το εκλογικό αποτέλεσμα και να κοιτάξουμε μπροστά βασισμένοι στις αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να γίνουν και οι οποίες πρέπει να είναι πολύ σημαντικές, αλλά και με συνέχεια μιας προσπάθειας που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια.

5. Εγώ είμαι περήφανος που είμαι ΠαΣοΚ από το 1974 μέχρι σήμερα. Συνεχίζω να πιστεύω ότι το ΠαΣοΚ μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τη βάση της νέας Κεντροαριστεράς και δεν θα χαρίσω το ΠαΣοΚ σε κανέναν.

6. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος κράτησε ψηλά τη χώρα. Δεν ξέρω εάν θα βρισκόταν άλλος άνθρωπος να αντέξει όσα υπέστη ο Πρόεδρος.

7. Χρειαζόμαστε ένα συνέδριο πλήρους ανανέωσης, επαναπροσδιορισμού, πολιτικό συνέδριο όπου θα τεθεί ασφαλώς το θέμα της νέας ηγεσίας, το θέμα της ανασυγκρότησης, της νέας οργανωτικής μας δομής. Το συνέδριο του ΠαΣοΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης.

8. Θέλουμε να επαναπροσδιοριστούμε, να ξανακοιταχθούμε με το λαό στα μάτια. Δηλαδή πρώτα θα τους πούμε εάν υπάρχει δημοσιος πλούτος να παραχθεί και πώς θα παραχθεί ο πλούτος και μετά θα κουβεντιάσουμε πώς θα τον μοιράσουμε με κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτό το τραγικό, το ανιστόρητο που γίνεται με το ΣΥΡΙΖΑ αυτές τις τελευταίες μέρες να μοιράζουν υποςχεςεις, να παίζουν εν ου παικτοίς, είναι ιστορικό ατόπημα. Δεν είναι απλώς πολιτικό λάθος. Εμείς πρώτα θα πρέπει ως παράταξη να κουβεντιάσουμε πώς θα γίνουν μεγάλες μεταρρυθμίσεις, πώς θα έρθουν επενδύσεις, πώς θα φτιαχτούν θέσεις εργασίας, χωρίς να γίνουμε ούτε παρακολούθημα του νεοφιλελευθερισμού, ούτε συνιστώσα μιας λαϊκίστικης δημαγωγίας, αλλά θα πούμε πώς η χώρα δεν θα στηρίζεται σε δανεικά. Και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα μιας προοδευτικής παράταξης.

9. Η Ευρώπη είναι αμήχανη. Τραγικά ανεπαρκής η ηγεσία της σήμερα. Όμως έχει το χαρακτηριστικό της δημοκρατίας και της αλληλέγγυας συμπεριφοράς απέναντι στους λαούς. Εμείς πρέπει να γίνουμε μέρος της Ευρώπης που αλλάζει και πρέπει να συμμετάσχουμε σ αυτή τη μεγάλη αλλαγή.

10. Θα πρέπει να εκφράσουμε τη μεταρρυθμιστική κεντροαριστερά. Το δημοκρατικό σοσιαλισμό, σοβαρά έναντι του εκτρώματος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – Καμμένου. Επαναλαμβάνω όμως όχι κοιτώντας πίσω, αλλά κοιτώντας μπροστά.

11. Γιατί ΠΑΣΟΚ; Γιατί Δημοκρατική Παράταξη; Γιατί όχι κάτι άλλο; Γιατί συνεχίζουμε να είμαστε και πρέπει να είμαστε ο καταλύτης του νέου και του καινούργιου τώρα που το καινούργιο ακόμη δεν υπάρχει και το παλιό έχει πεθάνει.

12. Ευχομαι πραγματικά να πετύχει η κυβέρνηση, για το καλό του λαού. Όμως, είμαι πολυ ανήσυχος για το μέλλον της χώρας. Και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα, χωρίς ενδοσκοπήσεις, με γρήγορες και συγκροτημένες διαδικασίες για το συνέδριο, το ΠαΣοΚ και τη Δημοκρατική Παράταξη που πρέπει να φτιάξουμε.

Νίκος Μπίστης – Για ένα νέο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα

1 Η νέα κυβέρνηση αποτελείται από δύο κόμματα και πολλές συνιστώσες με κοινά σημεία τον αντιευρωπαϊσμό , τον λαϊκισμό και τον εθνικισμό. Οι λίγες θετικές εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Το οικονομικό επιτελείο έχει στοιχεία ερασιτεχνισμού, ενώ το δίδυμο στα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας προκαλεί εύλογη ανησυχία.

2 Η χώρα μπαίνει σε μεγάλη περιπέτεια. Το ΠαΣοΚ θα ασκήσει αντιπολίτευση με γνώμονα τα συμφέροντα του λαού και του Έθνους. Και πάλι θα κρατήσει ψηλά την ευθύνη.

3 Το ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη της Δημοκρατικής Παράταξης και περισσότερο από όλους ο Βαγγέλης Βενιζέλος έδωσαν κατά κοινή ομολογία ένα έξοχο εκλογικό αγώνα. Κέρδισαν τον σεβασμό όλων. Το εκλογικό, όμως, αποτέλεσμα είναι κατώτερο των προσδοκιών μας και των αναγκών της παράταξης.

4 Ο πρώτος και εμφανής λόγος για το αποτέλεσμα είναι η πρωτοφανής απόπειρα διάσπασης του κόμματος μεσούσης της εκλογικής μάχης από τον Γιώργο Παπανδρέου. Μας υποχρέωσε να δώσουμε μια μάχη επικράτησης εντός του ΠαΣοΚ, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει το στοιχείο της Δημοκρατικής Παράταξης και της ευρύτερης κεντροαριστεράς. Αναπόφευκτα πολίτες του ενδιάμεσου μεταρρυθμιστικού χώρου απογοητεύτηκα και κάποιοι βρήκαν ανώδυνη διέξοδο προς το Ποτάμι.

5 Το βαθύτερο, όμως, αίτιο είναι η εμμονή σε ένα όχημα που έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της ζωής του. Με ηρωικές προσπάθειες απλώς επιβραδύνουμε τον θάνατο του. Μας το υπέδειξε ο κόσμος της Παράταξης με θετικό τρόπο στις ευρωεκλογές υπερψηφίζοντας την Ελιά, μας το επιβεβαίωσε με αρνητικό τρόπο στις εθνικές εκλογές.

6 Ο τόπος χρειάζεται απεγνωσμένα ένα νέο, ισχυρό Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που στα θεμέλια του θα είναι το σημερινό ΠΑΣΟΚ αλλά και άλλες δυνάμεις του κατακερματισμένου σήμερα χώρου. Ένα νέο κόμμα που θα απευθυνθεί με σύγχρονο προγραμματικό λόγο στην κοινωνία και στην νέα γενιά που πολύ γρήγορα θα συνειδητοποιήσει τα νέα αδιέξοδα στα οποία την οδηγεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι και μόνο έτσι θα εξασφαλιστεί η συνέχεια αλλά κυρίως η τομή. Μεσοβέζικες μεταβατικές λύσεις και απόπειρες νεκρανάστασης η συγκόλλησης στο όνομα του όλου ΠΑΣΟΚ είναι χάσιμο χρόνου.

7 Κατά συνέπεια ένα Συνέδριο αποκλειστικά εντός των τειχών του ΠΑΣΟΚ είναι βέβαιο ότι δεν θα συγκινήσει την κοινωνία. Αναπόφευκτα θα εξελιχθεί σε μάχη αποδυναμωμένων μηχανισμών για την ηγεσία. Τελικά για ένα πουκάμισο αδειανό.