Τεσσεράμισι χρόνια κράτησε ο χωρισμός ΣΥΡΙΖΑ – Δημοκρατικής Αριστεράς. Τα δύο κόμματα κατεβαίνουν στις εθνικές εκλογές με κοινό ψηφοδέλτιο και ονομασία που θα εμπεριέχει τον τίτλο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθούμενο από μια αναφορά τύπου αριστερή συμπαράταξη ή κάτι παρεμφερές.

Η συνεργασία τους δεν θα συνιστά κομματικό συνασπισμό κι έτσι δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα για το μπόνους των 50 εδρών που, σύμφωνα με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, κατευθύνεται στο πρώτο σε ψήφους κόμμα, όχι όμως και σε συνασπισμούς κομμάτων. Το ψηφοδέλτιο άλλωστε θα κατατεθεί από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Οι σχετικές συζητήσεις έχουν γίνει σε ανώτατο επίπεδο, θεωρούνται προχωρημένες και απομένει να ξεπεραστούν εσωτερικά ζητήματα στην Κουμουνδούρου και την Αγίου Κωνσταντίνου που δεν είναι άσχετα με τις αντιδράσεις της μειοψηφίας των δύο κομμάτων.

Στην Κουμουνδούρου έχουν πειστεί ότι η συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ μπορεί να συμβάλει ή ακόμη και να προσφέρει στον ΣΥΡΙΖΑ την πολυπόθητη αυτοδυναμία, ενώ παράλληλα μπορεί να λειτουργήσει συσπειρωτικά και για άλλους πολιτικούς χώρους όπως για παράδειγμα με τους Οικολόγους, με τους οποίους τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση όσο και η Αγίου Κωνσταντίνου έχουν ξεκινήσει εντατικό διάλογο.

Ηδη στον ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζεται το έδαφος για την υποδοχή των γνώριμων συντρόφων της Δημοκρατικής Αριστεράς, οι οποίοι ως γνωστόν αποχώρησαν ως ανανεωτική πτέρυγα από τον τότε Συνασπισμό στο συνέδριο του Ιουνίου του 2010 διαφωνώντας πρωτίστως για τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών. Λίγες ημέρες αργότερα ο Φώτης Κουβέλης ανακοίνωνε την ίδρυση της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται για μια απλή και ανέφελη διαδικασία. Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν στελέχη που ακόμη δεν έχουν ξεπεράσει τον χωρισμό και την απόφαση των τότε ανανεωτών του κόμματος να εγκαταλείψουν το κόμμα αναζητώντας τη δική τους πολιτική τύχη. Δεν είναι όμως αυτός ο μοναδικός λόγος. Η Αριστερή Πλατφόρμα του κόμματος υπό τον Παναγιώτη Λαφαζάνη διατηρεί επιφυλάξεις γενικότερα για τα θέματα των συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ με άλλα κόμματα ή μεμονωμένα άτομα. Εξ αυτού του λόγου και στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας οι του Ρεύματος ζήτησαν η επιλογή των υποψηφίων για τα ψηφοδέλτια να γίνει από τα κομματικά μέλη, πρόταση που απορρίφθηκε την ίδια στιγμή.

Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ η ηγεσία γνωρίζει ότι απαιτούνται ιδιαίτερα λεπτοί χειρισμοί οι οποίοι θα έχουν ως κεντρική μέριμνα να μη διαταραχθούν οι ισορροπίες στα ψηφοδέλτια, κάτι που θα σήμαινε ανταγωνισμούς μεταξύ συριζαίων, δημαριτών και άλλων ανεξάρτητων σε κρίσιμες εκλογικές περιφέρειες.

ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ. Ο Αλέξης Τσίπρας στην προχθεσινή συνεδρίαση του οργάνου ήταν σαφής ως προς τις προθέσεις του λέγοντας μεταξύ άλλων ότι ο δρόμος της αυτοδυναμίας στη Βουλή περνάει και «από τη διεύρυνση των συμμαχιών μας».

Ο Φώτης Κουβέλης πάλι δημοσίως επιμένει ότι η προγραμματική συμφωνία είναι εκείνη που μπορεί να διαμορφώσει θετικά ή αρνητικά την επιλογή για την εκλογική τακτική που θα ακολουθήσει η ΔΗΜΑΡ. Και όταν ρωτάται αν είναι πιθανή μια εκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ή η αυτόνομη κάθοδος της ΔΗΜΑΡ, απαντά: «Είναι όλα ανοικτά».

Τι σημαίνουν πρακτικά όλα αυτά για τη Δημοκρατική Αριστερά; Οτι η εκλογική τακτική της θα πρέπει να περάσει από την Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ αλλά και από Διαρκές Συνέδριο που θα συγκληθεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Μόνο το Διαρκές Συνέδριο θα μπορέσει να ακυρώσει τις πρόσφατες καθαρογραμμένες απόφάσεις του τακτικού συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ στο οποίο αποφασίστηκε η πολιτική και οργανωτική της αυτονομία.