Τρόικα και κυβέρνηση συζητούν πλέον μαζί και συστηματικά για τη μετά το Μνημόνιο εποχή. Μετά το δείπνο σε κλειστό κύκλο στο Παρίσι στις αρχές του μήνα, όπου συζητήθηκε για πρώτη φορά η έξοδος του ΔΝΤ και το τέλος του Μνημονίου, το θέμα επανήλθε χθες στην πρώτη μέρα της τελευταίας αξιολόγησης αυτού του Μνημονίου από την τρόικα.

Το σίγουρο είναι, όπως ανέφερε ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών μετά τη σύσκεψη, ότι στη μετά Μνημόνιο εποχή «ο έλεγχος δεν θα είναι ο ίδιος».

Το σκηνικό χθες στο υπουργείο Οικονομικών μύριζε αλλαγή σε σχέση με το παρελθόν. Πριν μπουν τα νούμερα στο τραπέζι, ως είθισται την πρώτη μέρα των αξιολογήσεων, συζητήθηκε σε στενό κύκλο η στρατηγική για την έξοδο από το Μνημόνιο. Στο τραπέζι ήταν ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας και ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου, αφενός, και οι Ντέκλαν Κοστέλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ρίσι Γκόγιαλ του ΔΝΤ, αφετέρου.

«Για να κλείσει αυτή η αξιολόγηση, οι τροϊκανοί θέλουν να ξέρουν τι θα γίνει μετά», εξήγησε η ίδια ανώτατη πηγή. Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, άλλωστε, σύμφωνα με τον ίδιον, η κυβέρνηση περιμένει ότι θα ξεκινήσει η διευθέτηση του χρέους.

Ωστόσο, ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αμφισβήτησε χθες ότι θα χρειαστεί μια νέα ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα, προϊδεάζοντας ότι η διαπραγμάτευση των επόμενων μηνών θα περάσει από σαράντα κύματα. Οπως είπε, το χρέος είναι βιώσιμο και το μόνο που χρειάζεται η Ελλάδα είναι να μείνει πιστή στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

Σε κάθε περίπτωση, η ολοκλήρωση αυτής της αξιολόγησης αποτελεί το κλειδί για τις περαιτέρω εξελίξεις. Ετσι, το οικονομικό επιτελείο θέλησε χθες με το καλημέρα να δώσει δείγματα αξιοπιστίας, διαβεβαιώνοντας την τρόικα ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 θα παραμείνει στο 3% του ΑΕΠ, όπως προβλέπει το Μνημόνιο, και δεν θα μειωθεί παρά τα αντίθετα σενάρια που είχαν κυκλοφορήσει.

Ολες οι φοροελαφρύνσεις που έχει υποσχεθεί ο Πρωθυπουργός θα περιληφθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, χωρίς όμως να γίνονται εκπτώσεις ως προς τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, διεμήνυσε χθες το οικονομικό επιτελείο στην τρόικα.

Εν τω μεταξύ, οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων συνέχιζαν να ανεβαίνουν, φτάνοντας χθες στο 6,76%. Το οικονομικό επιτελείο εξέπεμπε καθησυχαστικά μηνύματα εξηγώντας ότι όταν είναι ρηχές οι αγορές, εύκολα ανεβαίνουν τα spreads. Οι μαζικές πωλήσεις που προσπαθεί να κάνει ένα συγκεκριμένο fund είναι η βασική πηγή αυτής της ανόδου, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Ο συνδικαλιστικός νόμος. Με ενισχυμένο οπλοστάσιο στα κρίσιμα θέματα των ομαδικών απολύσεων και του λοκάουτ θα αντιμετωπίσει την τρόικα αύριο ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Στη χτεσινή σύσκεψη στη Γενεύη με τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας, του γενικού διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας Guy Ryder και τις ηγεσίες των ελληνικών οργανώσεων των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΣΕΒ), διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για αλλαγές στο θέμα των ομαδικών απολύσεων και στο καταργημένο δικαίωμα των εργοδοτών για ανταπεργία (λοκάουτ).

Σε ό,τι αφορά τον συνδικαλιστικό νόμο, πηγές του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν ότι συμφωνήθηκε η επανεξέταση των προβλέψεων σχετικά με τη χρηματοδότηση των συνδικάτων και τις συνδικαλιστικές άδειες, όχι όμως για τον τρόπο λήψης αποφάσεων στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Πλεόνασμα 3%

Διατηρεί τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015 η κυβέρνηση θέλοντας να διαμηνύσει στις αγορές και στην τρόικα ότι η έξοδος από το Μνημόνιο δεν συνεπάγεται δημοσιονομικό εκτροχιασμό.