Στα 40 χρόνια της «μοναδικής και ανεπανάληπτης διαδρομής» του Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή αναφέρθηκε στην ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Υπογράμμισε ότι «το φεστιβάλ της ΚΝΕ άντεξε, γιατί αντέχει το ΚΚΕ, αντέχει η νεολαία του. Γιατί πάνω από όλα είναι επίκαιρες και αναγκαίες όσο ποτέ άλλοτε οι ιδέες της κοινωνικής απελευθέρωσης, η κοσμοθεωρία του επιστημονικού κομμουνισμού, η πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού, για τον σοσιαλισμό».

Σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις, ο Δημ. Κουτσούμπας, έκανε λόγο για ένα έργο εκβιασμών, τρομοκρατίας, εμπορίου ψεύτικων ελπίδων και κάλπικης αντιπαράθεσης μεταξύ της συγκυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων για το ποιος είναι ο καλύτερος διαπραγματευτής για το χρέος που αναγνωρίζουν και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, ποιος θέτει και τελικά δεν κάνει πίσω από τις «κόκκινες» γραμμές και ποιος έχει τους καλύτερους συμμάχους στην ΕΕ.

Χαρακτήρισε την όλη αντιπαράθεση ως την άλλη όψη του ιδίου νομίσματος, της ανάγκης που έχει η αστική εξουσία να αναμορφώσει το πολιτικό σκηνικό σε όλο του το φάσμα.

Αναφερόμενος στις εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ, είπε ότι απέναντι στις κυβερνητικές καταγγελίες «για τις υποτιθέμενες μεγάλες παροχές», η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ απαντά ότι «πρόκειται για βασικά μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης» και χαρακτήρισε την αντιπαράθεση κάλπικη διότι κρύβει πως αμφότεροι αποδέχονται τις θυσίες και τη ληστεία εις βάρος των λαϊκών εισοδημάτων στον βωμό των κερδών και της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το πρόβλημα του λαού είναι η οργάνωση της λαϊκής πάλης και αντίστασης, της συμμαχίας, με κεντρικό σύνθημα: «Φτάνει πια! Δεν μπορούμε να ζήσουμε άλλο με ψίχουλα. Υπάρχει άλλος δρόμος εξόδου από την κρίση, ανάπτυξης σε όφελος του λαού».

Ο Δημ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ απευθύνεται με ειλικρίνεια στον λαό, ώστε να ανοίξει η συζήτηση για το άνοιγμα ενός διαφορετικού δρόμου υπέρ του λαού.

Επισήμανε επίσης, ότι η ισχυροποίηση του εργατικού-λαϊκού κινήματος και του ΚΚΕ παντού «αποτελεί την πιο σίγουρη εγγύηση για να αντιμετωπιστεί η ναζιστική Χρυσή Αυγή, αυτά τα τσιράκια του συστήματος, οι θαυμαστές του Χίτλερ, των συνεργατών των ναζί».