Το μενού της προσεχούς Τρίτης στη γερμανική καγκελαρία αφήνει αδιάφορο τον Αντώνη Σαμαρά. Στο γεύμα εργασίας με την Ανγκελα Μέρκελ, ωστόσο, αναμένει να δρομολογηθούν εξελίξεις που μπορούν να αναδιατάξουν το κλίμα στο εσωτερικό σκηνικό –αρχής γενομένης από την επικύρωση του χρονοδιαγράμματος αποχώρησης της τρόικας.

Ο Πρωθυπουργός ευελπιστεί ότι τα μηνύματα της συνάντησης στο Βερολίνο θα βρίσκονται στις αποσκευές των εκπροσώπων των δανειστών, οι οποίοι προγραμματίζεται να επιστρέψουν στην Αθήνα μία εβδομάδα αργότερα. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο κινούνται με στόχο αυτός ο χορός να είναι σύντομος και, το κυριότερο, ο τελευταίος, ενώ από την καγκελαρία αναμένουν να πάρει ημερομηνία και η έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη διευθέτηση του χρέους.

ΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ. Το πάουερ πόιντ με τους δείκτες της ελληνικής οικονομίας, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι κερδίζει την προσοχή της καγκελαρίου ετοιμάζεται ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου από τον Σταύρο Παπασταύρου και τον Μιχάλη Πεγκλή, ενώ στον φάκελο της πρωθυπουργικής αποστολής βάζει τις δικές του πινελιές ο Χρύσανθος Λαζαρίδης. Στην πραγματικότητα, όμως, ο Αντώνης Σαμαράς δεν μεταβαίνει αυτή τη φορά στο Βερολίνο για να πείσει τη Μέρκελ για την ελληνική πρόοδο και να διεκδικήσει, σε πολιτικό πλαίσιο, την ταχύτερη αποδέσμευση της επόμενης δόσης. Στη νέα συνάντηση με την καγκελάριο θα επιδιώξει να ξεκαθαρίσει, το συντομότερο, το τοπίο των διαβουλεύσεων με τους δανειστές, ώστε να προχωρήσει στο επόμενο κεφάλαιο και ο κυβερνητικός σχεδιασμός. Την κρισιμότητα του επόμενου πενταμήνου για την ελληνική κυβέρνηση (έως την προεδρική εκλογή), πρέπει να αντιληφθεί σε όλες τις διαστάσεις της και το Βερολίνο. Στη βάση αυτή, ο Πρωθυπουργός θα ανοίξει στο τραπέζι με τη Μέρκελ μια εσωτερική ατζέντα –και το αποτέλεσμα της προσπάθειας πιθανότατα θα διαφανεί στις κοινές δηλώσεις που θα ακολουθήσουν. Με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να περιμένει έως τον Νοέμβριο την επίσημη ανάληψη καθηκόντων στην Κομισιόν, ο Αντώνης Σαμαράς αναγνωρίζει ότι, πλην της Μέρκελ, δεν υπάρχουν αυτή την ώρα άλλοι συνομιλητές στην ευρωπαϊκή σκηνή που μπορούν να επηρεάσουν την πορεία του ελληνικού προγράμματος. Η κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια, ίσως ούτε αρκετές αντοχές, για μια νέα παρατεταμένη διελκυστίνδα με την τρόικα, η οποία θα μπορούσε να φρενάρει και το σχέδιο των περιορισμένων φοροελαφρύνσεων που έχουν εξαγγελθεί ήδη.

Με ένταση, εξάλλου, αποκρούει κάθε ενδεχόμενο παράτασης του δανειακού προγράμματος με επίκληση ενός δημοσιονομικού κενού για την επόμενη διετία, το οποίο η Αθήνα μπορεί πλέον να καλύψει και με περιορισμένης κλίμακας δανεισμό από τις διεθνείς αγορές ομολόγων.