Το Συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς θα διεξαχθεί 2 με 5 Οκτωβρίου, όπως προέκυψε από την ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Η απόφαση της ΚΕ για διεξαγωγή συνεδρίου τον Οκτώβριο – λίγους μήνες μετά την εκλογική συντριβή της ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές – κάθε άλλο παρά ομόφωνη απόφαση ήταν:

Στην ψηφοφορία που διεξήχθη το Σάββατο και σε σύνολο 108 μελών, υπέρ της διεξαγωγής του Συνεδρίου τον Οκτώβριο τάχτηκαν 63 μέλη, 17 μέλη υπερψήφισαν πρόταση πραγματοποίησής του τον Νοέμβριο, ενώ 24 μέλη υποστήριξαν την πρόταση της Μεταρρυθμιστικής Τάσης για αναβολή του Συνεδρίου. Καταγράφηκαν και 4 λευκά.

Στη συνεδρίαση εγκρίθηκαν τα κείμενα θέσεων, ο κανονισμός προσυνεδριακών διαδικασιών και το σχέδιο καταστατικού του Συνεδρίου.

Στην έναρξη της Κεντρικής Επιτροπής τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Κώστα Κάρη, ιδρυτικού μέλους της Δημοκρατικής Αριστεράς και μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής, που απεβίωσε πρόσφατα.

Την Παρασκευή μέλη της Μεταρρυθμιστικής Τάσης είχαν εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία τους για τη διεξαγωγή συνεδρίου σε τόσο σύντομο διάστημα – με τη ΔΗΜΑΡ άλλωστε, να έχει κάνει συνέδριο μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο.

Τα μέλη της Μεταρρυθμιστικής Τάσης εξέδωσαν την Παρασκευή ανακοίνωση-κάλεσμα προς την ΚΕ που προφανώς δεν εισακούστηκε:

«Μετά το οδυνηρό εκλογικό αποτέλεσμα η ΔΗΜΑΡ βρέθηκε και παραμένει σε πολύ δύσκολη θέση αντιμετωπίζοντας όχι απλώς, όπως ήταν αναμενόμενο, πολιτικά αδιέξοδα αλλά δυστυχώς και μεγάλα υπαρξιακά ερωτήματα.

Όσοι ανήκαμε στην μετασυνεδριακή μειοψηφία αντιμετωπίσαμε από την πρώτη ώρα την μεγάλη ήττα με συναίσθηση ευθύνης και σοβαρότητας, δεν επιζητήσαμε οποιαδήποτε αναγνώριση και δικαίωση των απόψεων που είχαμε διατυπώσει – άλλωστε τι αξία έχει η δικαίωσή μας μέσα στην συντριβή – σταθήκαμε με συντροφική αλληλεγγύη απέναντι στην ηγετική ομάδα παρά την ευθύνη της για τις πολιτικές που οδήγησαν στην κατάρρευση και προσπαθήσαμε να αναζητήσουμε λύσεις.

Η απάντηση της πλειοψηφίας απέναντι σε αυτήν την συνετή και υπεύθυνη στάση, ήταν προκήρυξη άμεσα συνεδρίου τον Σεπτέμβριο χωρίς, κατά γενική ομολογία, να υπάρχουν ούτε οι ελάχιστες προϋποθέσεις συγκρότησής του. Όλοι γνωρίζουμε ότι στην σημερινή του κατάσταση, το κόμμα δεν μπορεί να πραγματοποιήσει αξιόπιστο Συνέδριο.

Θα αποφύγουμε σήμερα οποιαδήποτε κρίση για τους λόγους που ώθησαν την πλειοψηφία σε αυτήν την ακατανόητη επιλογή, για να αποφύγουμε κάθε οξύτητα και αντιπαράθεση. Σκοπός της παρέμβασής μας με την δήλωση αυτή είναι να ζητήσουμε, έστω τώρα την ύστατη ώρα, η Κ.Ε. να αναστείλει την διεξαγωγή του συνεδρίου και να το προσδιορίσει σε απώτερο χρόνο, όταν θα έχουν διαμορφωθεί τα αντικειμενικά δεδομένα της επόμενης περιόδου.

Όταν θα ξέρουμε δηλαδή επισήμως τις περί την Προεδρία της Δημοκρατίας προθέσεις ίσως και προτάσεις όλων των κομμάτων, όταν θα έχουν επίσης διαμορφωθεί προθέσεις αλλά και προτάσεις για τις εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο των δυνάμεων του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, όταν θα έχουμε ευκρινέστερα διαμορφωμένο το πολιτικό κλίμα, όταν τελικώς θα έχουμε πιο καθαρό το ζήτημα ενδεχόμενων πρόωρων εκλογών ή όχι.

Είναι υποχρέωση της πλειοψηφίας να μην οδηγήσει την ΔΗΜΑΡ σε μία προβληματική διαδικασία, με την απουσία ενός σημαντικού τμήματος του κόμματος, και κυρίως χωρίς αποσαφηνισμένους προσανατολισμούς.

Το κόμμα δεν έχει σαφές σχέδιο και δεν θα το αποκτήσει σε Συνέδριο που θα συγκληθεί χωρίς τον αναγκαίο χρόνο για ευρύτερη συζήτηση στις γραμμές του, δηλαδή χωρίς στοιχειώδεις Συνεδριακές προδιαγραφές. Το Συνέδριο είναι ύψιστη κομματική διαδικασία. Ας σταθούμε σοβαροί απέναντί του.

Η ευθύνη της πλειοψηφίας αυτήν την ώρα είναι μεγάλη.

Ας αποφευχθεί η διάπραξη ενός ακόμα λάθους, με τις συνέπειες που θα έχει.

Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε σήμερα τίποτα περισσότερο από αυτήν την έκκληση».