Όταν συγκυβερνούν δύο κόμματα που ήταν παραδοσιακοί πολιτικοί εχθροί, θα υπάρχουν εντάσεις, αρκεί να είμαστε συνεπείς σε αυτά που έχουμε δεσμευθεί, δήλωσε την Τετάρτη στονΒΗΜΑ 99,5 ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στον απόηχο της αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει με το ΠΑΣΟΚ με αφορμή την αξιολόγηση.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημείωσε ότι ο νόμος που αφορά στην αξιολόγηση ψηφίστηκε και από τα δύο κυβερνητικά κόμματα πριν από τρεις μήνες και ότι από τη στιγμή που ένας νόμος ψηφίζεται, πρέπει να εφαρμόζεται.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η αξιολόγηση δεν προβλέπει δυσμενείς συνέπειες στους εργαζομένους σε επίπεδο απόλυσης ή διαθεσιμότητας ή μείωσης μισθού.

Για τις απολύσεις εξήγησε ότι ο κύκλος των απολύσεων, που είχε συμφωνηθεί το 2012 και επικαιροποιήθηκε τον Μάιο του 2013 από την τρικομματική κυβέρνηση, κλείνει στο τέλος του 2014.

Ξεκαθάρισε σχετικά με τις αντιδράσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ ότι «φαινόμενα παρανομίας και ανομίας δεν πρόκειται να γίνουν δεκτά επί δικής μου υπουργίας».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του τόνισε:

  • Η μεγάλη προτεραιότητα είναι η φορολογία, εκεί πρέπει να εστιάζει κατά τη γνώμη μου η κυβέρνηση όλη της την ενέργεια. Εν όψει της διαπραγμάτευσης που θα κάνει το Σεπτέμβριο, η μεγάλη έμφαση πρέπει να δοθεί στο μέτωπο της φορολογίας. Δεν μπορούμε να ανοίξουμε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα. Η υπαναχώρηση από ψηφισμένα μέτρα μέχρι στιγμής δεν μας έχει βγει σε καλό.
  • Δεν βλέπω εκλογές. Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να διαμορφώσει μια ετερόκλητη πολιτική συμμαχία, με τη συμμετοχή και της Χρυσής Αυγής, για να μπλοκάρει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, εκτιμώ ότι θα πέσει στο κενό.
  • Είναι μέγιστο θεσμικό ατόπημα για ένα κόμμα να λέει ότι «εγώ θα καταψηφίσω όποιο πρόσωπο και αν προτείνετε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
  • Η οικονομία χρειάζεται πολιτική σταθερότητα, ειδικά σε μία εποχή που δείχνει δειλά σημάδια ανάκαμψης.
Ρήγας: Η συγκατοίκηση έχει προβλήματα

«Η συγκατοίκηση έχει προβλήματα και τα προβλήματα οξύνονται όταν παρατηρούμε συμπεριφορές δογματικές» δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας, τονίζοντας πως «τη διαδικασία της αξιολόγησης δεν μας την επιβάλλει η τρόικα και μπορούμε να τη συζητήσουμε μεταξύ μας».

Έκανε, δε, λόγο για «απαράδεκτη επίθεση» του κ. Μητσοτάκη προς το ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας πως «σ’ αυτές τις συγκρούσεις εμπλέκονται και προσωπικές στοχεύσεις και αγωνίες».

«Το θέμα της αξιολόγησης έχει δημιουργήσει πολλές τριβές, όχι ως διαδικασία, αλλά το 15% που έχει να κάνει με την αρνητική βαθμολόγηση. Από ένα σύστημα που ήταν κοροϊδία, πάμε σε ένα σύστημα με κάποια χαρακτηριστικά, ορισμένα εκ των οποίων είναι αυτά τα ποσοστά των αρίστων, καλών και ‘κακών’ που ενέχουν το στοιχείο της αυθαιρεσίας. Αυτό πρέπει να το παραδεχθούμε» είπε, σημειώνοντας: «Όταν δεν έχεις προσδιορίσει με μεγάλη σοβαρότητα και ακρίβεια τα κριτήρια της αξιολόγησης και τις διαδικασίες, πράγματι αυτό το 15% μπορεί να μην είναι μικρό, αλλά είναι κάπως αυθαίρετο».

Ο κ. Ρήγας επισήμανε ότι πρέπει να επανεξεταστεί το σε ποιες διοικητικές μονάδες εφαρμόζεται ο νόμος. «Γιατί να εφαρμοστεί π.χ. σε επίπεδο τμήματος μιας υπηρεσίας και να μην εφαρμοστεί σε επίπεδο γενικής διεύθυνσης; Δηλαδή, να διευρύνουμε λίγο τον αριθμό των ατόμων πάνω στα οποία εφαρμόζονται αυτά τα ποσοστά. Για τέτοιες αλλαγές μιλάμε και όχι για μη εφαρμογή του νόμου ή της αξιολόγησης στην ουσία της» πρόσθεσε.

«Για ό,τι έχουμε δεσμευτεί εμείς, δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω. Από τη στιγμή που ήταν προαπαιτούμενα, τα δεχθήκαμε. Σε ό,τι, όμως, δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση και προαπαιτούμενο, αλλά ιδεολογική επιλογή του ενός ή του άλλου, υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω συζήτηση. Η αξιολόγηση είναι υποχρέωση, είτε μνημονιακή είτε όχι, που έπρεπε να έχει εφαρμοστεί. Αλλά το σύστημα της αξιολόγησης δεν μας το επιβάλλει καμία τρόικα. Είναι δική μας επιλογή» υπογράμμισε, σημειώνοντας ωστόσο πως «δεν κινδυνεύει η συνοχή της κυβέρνησης» και ότι «η κατάσταση επιβάλλει να λύνονται όλα σε επίπεδο συζητήσεων, έστω και αν είναι σκληρές ή δύσκολες».

«Όμως, θα πρέπει να μαζευτούμε από κάθε πλευρά και δεν χρειάζονται κάθε είδους απόλυτες και σκληρές συγκρούσεις» κατέληξε.