Το αργότερο στις 3 Ιουλίου αναμένεται να ανακοινωθούν οι βαθμοί των συμμετεχόντων στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, ενώ οι βάσεις αναμένεται να δημοσιοποιηθούν το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου. Ωστόσο, θα υπάρξει ειδική μέριμνα προκειμένου να εξαλειφθούν οι όποιες δυσλειτουργίες παρουσιάστηκαν φέτος, πρώτη χρονιά εφαρμογής της Τράπεζας Θεμάτων, όπως προανήγγειλε χθες ο υφυπουργός Παιδείας Αλέξανδρος Δερμετζόπουλος.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη δυσκολία των θεμάτων που προέρχονταν από την Τράπεζα και για πληροφορίες που δείχνουν μεγάλη αποτυχία των μαθητών ειδικά στην Αλγεβρα, ο υφυπουργός σημείωσε ότι προς το παρόν, προτού συγκεντρωθούν τα πανελλαδικά στοιχεία, δεν έχει ληφθεί απόφαση για κάποια νέα βαθμολογική οδηγία. Πάντως είπε ότι τα θέματα ήταν από την ύλη που διδάχθηκαν οι μαθητές. Για το ίδιο θέμα ο κ. Δερμετζόπουλος πρόσθεσε ότι από τον Σεπτέμβριο η Τράπεζα θα είναι πλήρης και για τη Β’ Λυκείου. Σε ό,τι αφορά το νέο σχολικό έτος, ο κ. Δερμετζόπουλος ανέφερε ότι ήδη το 90% των σχολικών βιβλίων έχει πάει στις διευθύνσεις νομών και κατά την εκτίμησή του τέλος Αυγούστου θα έχουν φτάσει όλα.

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξη Τύπου χθες μαζί με τους υφυπουργούς επιβεβαίωσε τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» ότι περισσότεροι φοιτητές θα έχουν στο εξής δικαίωμα μετεγγραφής στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: το υπουργείο Παιδείας μελετάει την επέκταση χρήσης του δικαιώματος αυτού σε παιδιά οικογενειών με σοβαρά οικονομικά προβλήματα ή με γονείς ανέργους και απόρους.

Ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι θα προστεθούν για τις μετεγγραφές διευρυμένα οικονομικά κριτήρια και η εφαρμογή τους θα γίνει από το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015. «Λέμε ότι στα ήδη υπάρχοντα ευνοϊκά κριτήρια πρέπει να προστεθεί και ένα άνετο οικονομικό. Θα αυξηθεί δηλαδή ο αριθμός των δυνάμενων να ζητήσουν μετεγγραφή». Τις επόμενες ημέρες, πρόσθεσε, η ηγεσία του υπουργείου θα συζητήσει με τα συντονιστικά όργανα των ΑΕΙ και των ΤΕΙ ώστε να εξειδικεύσουν τις ρυθμίσεις.

Αναφερόμενος στην Ανώτατη Εκπαίδευση, που είναι άλλωστε και ο τομέας των αρμοδιοτήτων του στο υπουργείο, ο κ. Λοβέρδος επισήμανε πως είναι ανάγκη να δοθεί έμφαση στη διεθνοποίησή τους. Ελληνικά Ιδρύματα θα πρέπει να απευθύνονται σε αλλοδαπούς προσφέροντας μαθήματα σε ξένη γλώσσα με δίδακτρα εξήγησε. Οπως αυτά που πραγματοποιούνται από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Διεθνές Πανεπιστήμιο.

Ο υπουργός συμπλήρωσε ότι η διαδικασία προκήρυξης των 600 θέσεων διοικητικών υπαλλήλων στο πλαίσιο της κινητικότητας προχωράει κανονικά και η αξιολόγηση των ΑΕΙ αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Αύγουστο. Επανέλαβε μάλιστα πολλές φορές ότι η αξιολόγηση είναι απαραίτητη. Η αναταραχή πάντως στα δύο μεγάλα ΑΕΙ της Αθήνας, το Καποδιστριακό και το Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) παραμένει. Το ΕΜΠ εξακολουθεί να είναι κλειστό με αποτέλεσμα να απειλείται να χαθεί το εξάμηνο.