Σκληρή αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τους χειρισμούς της υπόθεσης Σαμπιχά Σουλεϊμάν ενώ χθες η Κουμουνδούρου πέτυχε νέο αυτογκόλ με την αποκάλυψη –από «ΤΑ ΝΕΑ» –ότι υποψήφιος στον περιφερειακό τους συνδυασμό είχε στενές επαφές με το κόμμα των Γκρίζων Λύκων και είχε εγκωμιάσει την αυτόνομη κάθοδο του μειονοτικού κόμματος στις ευρωεκλογές. Η αποκάλυψη οδήγησε στην αποπομπή του υποψηφίου Αχμέτ Κουρτ και στη γενίκευση της κριτικής κατά της ηγεσίας της Κουμουνδούρου για την επικίνδυνη ελαφρότητα με την οποία χειρίζεται την υπόθεση της μειονότητας. Οι χειρισμοί στην υπόθεση της μουσουλμανικής μειονότητας έχουν διχάσει σε τέτοιο βαθμό τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε η εφημερίδα του κόμματος «Αυγή» να ασκεί με το κύριο άρθρο της ανοιχτά κριτική στον γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Βίτσα, τον οποίο «φωτογραφίζει» ως υπεύθυνο για τις λανθασμένες επιλογές.

Πάντως η αμηχανία και η έκδηλη αδυναμία της Κουμουνδούρου να χειριστεί με επάρκεια ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν απέτρεψαν τον ΣΥΡΙΖΑ να αποφύγει τους υψηλούς τόνους για την υπόθεση: η Κουμουνδούρου επιχείρησε να περάσει στην αντεπίθεση κατηγορώντας τη ΝΔ για ακροδεξιές εθνικιστικές επιδιώξεις στη Θράκη.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι πίσω από τους λανθασμένους χειρισμούς γύρω από την υποψηφιότητα της μουσουλμάνας Ρομά αναδείχθηκε και η αντιφατική αντίληψη διαφόρων «κομματιών» του ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο αντιμετώπισης της μειονότητας –θέμα το οποίο ακόμα δεν έχει αγγίξει προγραμματικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το κύριο άρθρο της «Αυγής» πάγωσε τόσο τα στελέχη όσο και τη βάση, αφού επί της ουσίας ζητούσε ευθύνες για την υπόθεση Σαμπιχά Σουλεϊμάν από τον γραμματέα του κόμματος Δ. Βίτσα, ο οποίος είχε την άτυπη «εποπτεία» της πενταμελούς επιτροπής που επεξεργαζόταν όλες τις υποψηφιότητες για το ευρωψηφοδέλτιο. Η εν λόγω επιτροπή ήταν αυτή που κοσκίνισε τους υποψηφίους πριν παρουσιάσει μια «σορτ λιστ» στη Γραμματεία, για να πάνε μετά οι τελικοί υποψήφιοι προς επικύρωση από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά από τότε τουλάχιστον που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αξιωματική αντιπολίτευση που η κομματική εφημερίδα αναφέρεται, και μάλιστα με ειρωνεία, στον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ –πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του Αλέξη Τσίπρα -, ο οποίος έχει χρεωθεί και άλλες άστοχες κινήσεις στο παρελθόν, όπως οι υποψηφιότητες των Θ. Καρυπίδη και Οδ. Βουδούρη.

Η ΕΠΙΜΑΧΗ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ. «Ο Δ. Βίτσας, με μια καθαρή δήλωσή του, είπε ότι η νέα υποψηφιότητα δεν υπακούει σε κάποιον εθνικισμό. Εξ αυτού μπορεί να συμπεράνουμε εμείς, οι απληροφόρητοι, ότι η αποσυρθείσα υποψηφιότητα της Σαμπιχά Σουλεϊμάν υπακούει σε κάποιον εθνικισμό» είναι η επίμαχη αναφορά στο χθεσινό άρθρο, που μάλιστα συνεχίζει λέγοντας: «Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη μας το επί ημέρες σχεδόν προεκλογικού χαρακτήρα ενδιαφέρον ακροδεξιών κύκλων υπέρ της αποσυρθείσης υποψηφιότητας, με πιο εμφανή τα δημοσιεύματα της εφημερίδας «Δημοκρατία», αν ακούσουμε τις δηλώσεις του Φ. Κρανιδιώτη και του Θ. Πάγκαλου, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι η αποσυρθείσα υποψηφιότητα απηχούσε το «βαθύ ελληνικό κράτος»».

Στο ίδιο άρθρο γίνεται λόγος και για την ουσιαστική πτυχή του θέματος, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία τάσσεται υπέρ της άποψης του υποψήφιου ευρωβουλευτή και ιδιαίτερου γνώστη των μειονοτικών, Δημήτρη Χριστόπουλου.

Για την εφημερίδα, «τα κόλπα με την κατευθυνόμενη «τριχοτόμηση» της μειονότητας, όπως συμβαίνει με τους Ρομά και τους Πομάκους, που είναι οι ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες μέσα στη μειονότητα, λειτουργούν ως «κριοί» για την «αποτουρκοποίηση» της μειονότητας. Αποδεικνύεται όμως ότι όχι μόνο αποπνέουν ολοκληρωτική αντίληψη, αλλά παράγουν και το αντίστροφο αποτέλεσμα. Ολα αυτά είναι πασίγνωστα. Το ερώτημα είναι: ποιος είχε τη φαεινή ιδέα να συμπεριφερθεί με την αραχνιασμένη νοοτροπία της ΕΥΠ και να υποβάλει στον ΣΥΡΙΖΑ, σχεδόν λάθρα, την υποψηφιότητα μιας μουσουλμάνας Ρομά, που έχει υιοθετηθεί εδώ και χρόνια από την ελληνική Ακροδεξιά;».

Επίσης αποδίδονται ευθύνες για τον τρόπο που ελήφθη η απόφαση για την υποψήφια, η οποία παρέσυρε την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Και μάλιστα πηγαίνοντας πιο βαθιά βάζει ζήτημα «προγραμματικής ωρίμασης» του ΣΥΡΙΖΑ.

Οπως λέει, «η προγραμματική ωρίμαση του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να γίνεται στα κρυφά και, δυστυχώς, χωρίς πολιτικό κόστος, το οποίο θα αποδειχθεί ασύγκριτα μικρότερο από την επιμονή σε μια επιλογή που προσέβαλλε τις αξίες της Αριστεράς και την αντίληψη περί της δημοκρατικής κοινωνίας και χώρας».

Ο ίδιος ο Δημήτρης Βίτσας εμφανίστηκε έντονα αυτοκριτικός σε ό,τι αφορά την επιλογή της κ. Σουλεϊμάν, λέγοντας (Alpha 9,89) πως «υπάρχουν στιγμές που χρειάζεται μια προηγούμενη δεύτερη σκέψη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεύτερη σκέψη και λόγω χρόνου και απειρίας δεν κάναμε». Στη συνέχεια και πάντα σε πρώτο πληθυντικό ο κ. Βίτσας αποκάλυψε ότι «υπήρξαν αντιδράσεις σχετικά με αυτή την επιλογή που έπρεπε να τις σκεφτούμε πολύ σοβαρά. (…) Χρειαζόταν μια τέτοια υποψηφιότητα όπως αυτή του Μεστάν Οσμάν Ουμίτ χωρίς να συγκρίνω πρόσωπα».

Δεν πάει στο ντιμπέιτ

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του Πρωθυπουργού εξαπέλυσε χθες το βράδυ από την Ιεράπετρα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Τσίπρας ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο τον προεκλογικό υδράργυρο κατήγγειλε «τον κ. Σαμαρά και την παρέα του ότι εκπροσωπούν την ανωμαλία, επιδιώκουν την ανωμαλία, μεταφέρουν την ανωμαλία από τις θεσμικές κορυφές μέχρι το τελευταίο ελληνικό σπίτι».Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει με προεκλογικές συγκεντρώσεις στην περιφέρεια, ενώ όσον αφορά την ευρωκαμπάνια θα αρκεστεί σε εμφανίσεις με ηγέτες αριστερών κομμάτων.Σε ό,τι αφοράτα ντιμπέιτ με τους συνυποψηφίουςτου κ.κ. Γιούνκερ, Σουλτς, Φέρχοφσταντ και Κέλερ, ο κ. Τσίπρας δεν θα λάβει μέρος παρά μόνο σε ένα,στις 15 Μαΐου.