Το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας το πορτοκαλί τηλέφωνο άρχισε να κουδουνίζει επίμονα στο πρωθυπουργικό γραφείο. Στην άλλη άκρη της γραμμής βρισκόταν από το Στρασβούργο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βαγγέλης Βενιζέλος που αναζητούσε τον Αντώνη Σαμαρά για να εκφράσει τη δυσφορία του για την τελευταία… μονομερή ενέργεια του Μαξίμου, τις εξαγγελίες – πριν από λίγη ώρα – για τους αστέγους. «Τι είναι αυτά τα πράγματα, Αντώνη, εμείς έχουμε κάνει τόση προετοιμασία και δεν ενημερωνόμαστε καν; Τι είδους κόλπα είναι αυτά;» ακούστηκε εκνευρισμένη η φωνή του κ. Βενιζέλου.

Ο Πρωθυπουργός έδειξε να αιφνιδιάζεται και έπειτα από λίγα λεπτά αφού σχημάτισε εικόνα για τη δουλειά που είχε γίνει από το ΠαΣοΚ για το θέμα φέρεται να απάντησε στον συνομιλητή του: «Ηταν λάθος».

Την επόμενη ακριβώς ημέρα από το τηλεφώνημα Βενιζέλου στον Πρωθυπουργό εξαιτίας των μονομερών εξαγγελιών του δεύτερου σχετικά με τους αστέγους, η Χαριλάου Τρικούπη με την ίδια οξύτητα φωτογράφισε μέσω κύκλων της τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση ως «κλεφτοκοτά» γιατί άρπαξε την έτοιμη δουλειά μέσα από τα χέρια του πράσινου υφυπουργού Κεγκέρογλου. Μάλιστα ο κ. Βρούτσης αναγκάστηκε να ζητήσει τηλεφωνικώς συγγνώμη για το… ατόπημα από τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ.

Η αλήθεια είναι ότι το ΠαΣοΚ προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση για ένα θέμα που ενδεχομένως να μη χαρακτηρίζεται μείζονος πολιτικής σημασίας, ωστόσο εν μέσω προεκλογικής περιόδου μία κοινωνική πρωτοβουλία πάντα δίνει πόντους στην κυβέρνηση και εν προκειμένω σε εκείνον που την εξαγγέλλει, δηλαδή στη Νέα Δημοκρατία. «Δεν θα παίρνουμε το κόστος να ψηφίζουμε μαζί και μετά εκείνοι να κάνουν μόνοι τους εξαγγελίες με τα έτοιμα» έλεγε χαρακτηριστικά προβεβλημένο στέλεχος του ΠαΣοΚ που θεωρεί ότι στα θέματα της κυβερνητικής λειτουργίας θα πρέπει να υπάρχει αλληλοσεβασμός μεταξύ των δύο εταίρων.

«Εχουμε ένα αξιακό και ιδεολογικό στίγμα και δεν θα το εγκαταλείψουμε για κανέναν» λένε συχνά στην Χαριλάου Τρικούπη, επιμένοντας ότι ο προοδευτικός πόλος μπορεί να προκαλέσει ισορροπία στον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας.

Το ΠαΣοΚ και η ηγεσία του ένιωσαν, με αφορμή την κραυγαλέα υπόθεση Μπαλτάκου και τους διαύλους επικοινωνίας του πρώην γενικού γραμματέα της Κυβέρνησης με τη Χρυσή Αυγή, ότι τελικώς η κοινωνία παρά τον θυμό της κάποιες φορές παρακολουθεί τον δημόσιο λόγο του ειδικά σε θέματα εκφασισμού και κοινωνικής ευαισθησίας.

Η απολυτότητα με την οποία η Χαριλάου Τρικούπη ζήτησε την παύση Μπαλτάκου και η σαφής προειδοποίηση ότι δεν θα δεχθεί την ύπαρξη ακροδεξιών θυλάκων στο εσωτερικό της κυβέρνησης φάνηκε πως άγγιξαν τις χορδές ψηφοφόρων της δημοκρατικής παράταξης που εξακολουθούν να παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στο ΠαΣοΚ.

Η πρόκληση Μπαλτάκου σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στις ευρωεκλογές θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και η βιωσιμότητα του ΠαΣοΚ έχει οδηγήσει τον κ. Βενιζέλο στην απόφαση να προτάσσει την αναγκαιότητα ενίσχυσης του προοδευτικού πόλου και για εκλογικούς λόγους και για πολιτικούς, που σχετίζονται με τις ισορροπίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Για παράδειγμα, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ θα ήθελε να πάρει η Ελιά στις ευρωεκλογές τέτοια ποσοστά που θα του επέτρεπαν να ζητήσει την προσθήκη κάποιων υπουργών από τη δημοκρατική παράταξη στο εσωτερικό της, εάν και εφόσον γίνει ανασχηματισμός.

Στο πνεύμα τού «δεν είμαστε ίδιοι αλλά συνεργαζόμαστε για τη σωτηρία της χώρας», το ΠαΣοΚ διατύπωσε προ ημερών δημοσίως τη διαφωνία του και για την πώληση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης. Το ΠαΣοΚ κατέθεσε εναλλακτική πρόταση για πώληση μόλις του 24% του Οργανισμού, με διάθεση της 6ης προβλήτας επειδή είναι κερδοφόρος επιχείρηση και κινήθηκε στη λογική ότι «δεν πρέπει να πουλήσουμε και όλα τα λιμάνια»…

Βεβαίως στο τέλος αναγκάστηκε να κάνει πίσω, καταγγέλλοντας ωστόσο την κυβέρνηση επειδή γνωρίζοντας τη διαφωνία όλων των πτερύγων της Βουλής (κανένα κόμμα δεν συμφώνησε με την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ) ανέθεσε εν λευκώ στο ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει τη διαδικασία χωρίς να εισακούσει τις όποιες διαφωνίες. Το ΠαΣοΚ γνώριζε βεβαίως ότι δεν μπορούσε να παρέμβει ουσιαστικά καθώς το θέμα της πώλησης των μετοχών του ΟΛΘ συνιστά prior action και δεν απαιτεί τη διαμεσολάβηση της Βουλής. Ομως προτίμησε να δημιουργήσει πολιτικό θέμα παρά να σιωπήσει καθώς ακόμη και για λόγους συμβολισμού η τύχη του Λιμένος της Θεσσαλονίκης σημαίνει πολλά για τον ίδιο τον πρόεδρό του Βαγγέλη Βενιζέλο.