Το πρωί της Δευτέρας θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του κόμματος, ενώ πληροφορίες έλεγαν ότι κόπηκαν τουλάχιστον δύο από τιςεξωκομματικές προσωπικότητες.

Την ίδια μέρα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ,αναμένεται να απαντήσει και οΛάκης Λαζόπουλοςστην πρόταση να είναι υποψήφιος.

Το ψηφοδέλτιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που αναμένεται να κλείσει την Τετάρτη, θα αποτελείται από 21 κομματικά στελέχη και από 21 εξωκομματικές προσωπικότητες.

Σύμφωνα με την διαδικασία, στην οποία τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής κατέληξαν μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις, είχαν τη δυνατότητα να ψηφίζουν και τα 15 εξωκομματικά στελέχη επιλέγοντας υπέρ, κατά ή λευκό, ενώ για τους κομματικούς υποψηφίους μπορούσαν να βάλουν μέχρι 7 σταυρούς προτίμησης.

Oι 16 εξωκομματικές προσωπικότητες, υποψήφιοι του ευρωψηφοδελτίου ήταν:

Κώστας Χρυσόγονος, Συνταγματολόγος

Γιώργος Κατρούγκαλος, Συνταγματολόγος

Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Γιάννης Μυλόπουλος, Πρύτανης Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Νίκος Ξυδάκης, Δημοσιογράφος

Στέλιος Κούλογλου, Δημοσιογράφος

Αλεξάνδρα Χρηστακάκη, Δημοσιογράφος στην ΕΡΤ

Ακης Αρχοντόπουλος, Κίνημα για το Νερό (ΕΥΑΘ)

Κωνσταντίνα Κούνεβα, Συνδικαλίστρια

Θέμης Κοτσιφάκης, Πρόεδρος της ΟΛΜΕ

Σάββας Ρομπόλης, Καθηγητής και επικεφαλής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ

Δημήτρης Χριστόπουλος, Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Δήμητρα Μανώλη, Καθαρίστρια του υπουργείου Οικονομικών

Σατιχά Σουλεϊμάν, Ρομά

Μάνια Παπαδημητρίου, Ηθοποιός και σκηνοθέτης

Δημήτρης Βαρνάβας, Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών

Για τις 21 θέσεις των κομματικών υποψηφίων, κατατέθηκαν πάνω από 50 υποψηφιότητες.

Μεταξύ των στελεχών που υπέβαλαν υποψηφιότητα είναι οι:

Βένιος Αγγελόπουλος, Σία Αναγνωστοπούλου, Σίσσυ Βώβου, Χάρης Γολέμης, Νατάσα Θεοδωρακοπούλου, Αλέκος Καλύβης, Εύη Καράκωστα, Α. Καραμανλή, Γιώργος Κυρίτσης, Χρήστος Λάσκος, Γιάννης Μηλιός, Γιάννης Μπουρνούς, Δημήτρης Παπαδημούλης, Σόφη Παπαδόγιαννη, Στέλιος Παππάς, Πέτυ Πέρκα, Σοφία Σακοράφα, Ράνια Σβίγκου, Πάνος Σκουρολιάκος, Δέσποινα Σπανού, Χρήστος Στάικος, Γιάννης Τόλιος, Παναγιώτης Τρυγάζης, Νίκος Χουντής και Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Νωρίτερα, η διακήρυξη για τις ευρωεκλογές εγκρίθηκε, με μεγάλη πλειοψηφία, αλλά επειδή δύο τροπολογίες που κατέθεσε η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη δεν έγιναν δεκτές, η Πλατφόρμα ψήφισε λευκό.

Αγκάθι αποτέλεσαν από την αρχή της συνεδρίασης τα συνεργαζόμεναπρόσωπα που θα συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιο, αλλά και η διαδικασία επιλογής τους.

Σε παρέμβασή του οΠαναγιώτης Λαφαζάνης, επέμεινε στις ενστάσεις του, ζητώντας«…να διαπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ ένα νέο κύμα ριζοσπαστικοποίησης σε όλους τους τομείς, στον ιδεολογικό, στον πολιτικό, στον προγραμματικό, στον κινηματικό».

Σε αυτήν την κατεύθυνση, ο ίδιος και η Αριστερή Πλατφόρμα απαίτησαν από την ηγεσία «…μια ριζοσπαστικοποίηση, η οποία θα πρέπει να συντελεστεί με κοινωνικούς, εργατικούς και λαϊκούς όρους και όρους συνεκτικής εναλλακτικής απάντησης στην τρόικα, τα μνημόνια, το νεοφιλελευθερισμό και τελικά στον ίδιο τον καπιταλισμό».

Η σοβαρότερη διαφωνία σχετικά με τούς υποψήφιους, «φωτογράφιζε» επί της ουσίας στελέχη, όπως ο ανεξάρτητος σήμερα ευρωβουλευτήςΚρίτων Αρσένης, που τοποθετήθηκε στη λίστα του ΠΑΣΟΚ από τονΓιώργο Παπανδρέου.

Ενστάσεις βέβαια, διατυπώθηκαν και από άλλες πτέρυγες του ΣΥΡΙΖΑ για υποψήφιους όπως οι οικονομολόγοι Γιάνης Βαρουφάκης και Κώστας Λαπαβίτσας.

Τελικά σε αυτήν τη φάση της διαδικασίας επιλογής, κανείς τους δεν ήταν…υποψήφιος υποψήφιος.

Κατά την ομιλία του στην ΚΕ ο Αλέξης Τσίπρας, απηύθυνε σαφή προειδοποίηση στο εσωτερικό του κόμματος να εναρμονιστεί πλήρως με την ηγεσία και να μην δημιουργεί παραφωνίες και να μην διατυπώνει ενστάσεις οι οποίες όπως είπε λειτουργούν αρνητικά στην εικόνα συνοχής την οποία πρέπει να παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα.