«Οι αγορές ψήφισαν Ελλάδα», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βαγγέλης Βενιζέλος, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στο Μαξίμου, όπου συζήτησαν την έκδοση του πενταετούς ομολόγου για την άντληση 2,5-3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Βαγγέλη Βενιζέλο οι προσφορές, υπερκάλυψαν οκτώ φορές το ποσό που ζητούσε το ελληνικό Δημόσιο, τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα είναι καλύτερο από το προσδοκώμενο.

«Οι αγορές ξέρουν, έχουν οσμή κέρδους.Η Ελλάδα ξαναγυρίζει στις αγορές, με ήπιους ή ακόμα και καλύτερους όρους από την Ιρλανδία και την Πορτογαλία», είπε χαρακτηριστικά ο Βαγγέλης Βενιζέλος.

«Η Ελλάδα επανέρχεται στην ομαλότητα», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, για να προσθέσει ότι θα αποκατασταθούν οι αδικίες.

Επίσης, αναφέρθηκε και στους επικριτές, τόσο σε διεθνές όσο και στο εσωτερικό επίπεδο, λέγοντας ότι οι αγορές δίνουν αποστομωτική απάντηση και σε όσους διεθνώς αρνούνται ή διστάζουν να αναγνωρίσουν το αυτονόητο και εξακολουθούν να επαναλαμβάνουν αρνητικά στερεότυπα για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Σημείωσε, ακόμη, ότι υπάρχουν και αυτοί, στην Ελλάδα, -πολιτικές δυνάμεις και πολιτικοί αρχηγοί- που στεναχωριούνται γιατί η Ελλάδα επιστρέφει στην ομαλότητα. «Αντι να χαίρονται, λυπούνται γιατί ζουν πολιτικά ως παράσιτα του μνημονίου» είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Η συνάντηση προηγήθηκε των επίσημων ανακοινώσεων για την υλοποίηση της έκδοσης, με το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών, ενώ έγινε στη σκιά της έκρηξης του παγιδευμένου οχήματος στην οδό Αμερικής.

Δεν θα επιτρέψουμε να αλλάξει η ατζέντα μας, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

Σχόλιο εκ μέρους του ΔΝΤ για την έξοδο στις αγορές έκανε και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα, Πολ Τόμσεν, μιλώντας για «σημαντικό σταθμό».

«Χαιρετίζουμε την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Στόχος του προγράμματος ήταν η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές. Είναι σημαντικός σταθμός και απτό δείγμα της επιτυχίας του προγράμματος» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα.