Σαφές προβάδισμα στους σημερινούς δημάρχους Αθηναίων Γιώργο Καμίνη και Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, καθώς και στον περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό –όλοι υποψήφιοι της Κεντροαριστεράς– έδωσε η δημοσκόπηση της GPO που παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας, στην εκπομπή «Ανατροπή» του Γιάννη Πρετεντέρη, στο Mega.

Οι τρεις διεκδικητές υπερτερούν των αντιπάλων τους ακόμη και στον δεύτερο γύρο, με τη διαφορά να κυμαίνεται σε πάνω από 10 ποσοστιαίες μονάδες και να φτάνει ακόμη και τις 16 μονάδες.

Αλλωστε, αξιολογώντας το έργο των σημερινών αυτοδιοικητικών «αρχόντων», οι ερωτηθέντες το κρίνουν σε ποσοστό 54,3% θετικά στην περίπτωση του περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού, ενώ το αντίστοιχο θετικό ποσοστό για τη θητεία του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη ανέρχεται στο 36% και για τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη στο 54,3%.

Κυρίαρχο κριτήριο για την επιλογή τους, δηλώνουν οι ψηφοφόροι, ότι αποτελεί ο υποψήφιος «να είναι έμπειρος και γνώστης των προβλημάτων».

Χαρακτηριστικό είναι πάντως ότι οι πολίτες διαφοροποιούν τον τρόπο επιλογής με τον οποίο θα ψηφίσουν ανάλογα εάν πρόκειται για τις περιφερειακές ή τις δημοτικές Αρχές.

Οπως προέκυψε από τη δημοσκόπηση, οι ψηφοφόροι συνδέουν σε μεγαλύτερο βαθμό με την κεντρική πολιτική σκηνή την περιφέρεια, καθώς δηλώνουν ότι η επιλογή τους θα στηριχθεί σε ποσοστό 55,2% στη γενικότερη πολιτική κατάσταση της χώρας και το 40,7% αναφέρει ότι θα λάβει υπόψη του τα προβλήματα της περιφέρειας.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε, στην πρόθεση ψήφου για τον Δήμο Αθηναίων, ο νυν δήμαρχος, Γιώργος Καμίνης προηγείται με 22,4%.

Ακολουθούν ο ‘Αρης Σπηλιωτόπουλος με 13,6%, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης με 12,5%, ο Νικήτας Κακλαμάνης με 11,8%, ο Ηλίας Κασιδιάρης με 9%, ο Νίκος Σοφιανός με 6,5% και ο Βασίλης Καπερνάρος με 2,2%.

‘Αλλον (υποψήφιο) επιλέγει το 3,2% του δείγματος.Η κατηγορία «’Ακυρο/Λευκό/Αποχή» συγκεντρώνει 2,4%, ενώ 16,4% δηλώνουν αναποφάσιστοι ή δεν απαντούν.

Στην πρόθεση ψήφου για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, ο νυν δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης προηγείται με 36,3% έναντι του 16,9% που συγκεντρώνει ο Σταύρος Καλαφάτης.

Ακολουθούν ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης (ΣΥΡΙΖΑ) με 8,5%, ο Γιάννης Δελλής (ΚΚΕ) με 3,8% και ο Χάρης Παπαγεωργίου (ΑΝ.ΕΛ.) με 2,4%.

‘Αλλον υποψήφιο επιλέγει το 4,2% του δείγματος.Η κατηγορία «’Ακυρο/Λευκό/Αποχή» συγκεντρώνει 3,9%, ενώ το 24% του δείγματος δηλώνουν αναποφάσιστοι ή δεν απαντούν.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου για την Περιφέρεια Αττικής, ο νυν περιφερειάρχης, Γιάννης Σγουρός προηγείται με 22,5% έναντι του 16,5% που συγκεντρώνει η Ρένα Δούρου.

Ακολουθούν ο Παύλος Χαϊκάλης με 9%, ο Θανάσης Παφίλης με 8,2%, ο Γιώργος Κουμουτσάκος με 8%, ο Ηλίας Παναγιώταρος με 5%, ο Πέτρος Μαντούβαλος με 3,5%, ο Θάνος Τζήμερος με 2,5% και η Μαρία Γιαννακάκη με 1,5%.

Αλλον υποψήφιο επιλέγει το 1,3% του δείγματος.Η κατηγορία «’Ακυρο/Λευκό/Αποχή» συγκεντρώνει 5,1%, ενώ το 16,9% του δείγματος δηλώνουν αναποφάσιστοι ή δεν απαντούν.