Στην ενδεχόμενη παρουσία και στελεχών της ΔΗΜΑΡ στην εκδήλωση της Πρωτοβουλίας των 58 για την Κεντροαριστερά εστιάζει το ενδιαφέρον της η ηγεσία της Αγίου Κωνσταντίνου, γνωρίζοντας ότι το θέμα της πολιτικής κατεύθυνσης του κόμματος ενδεχομένως να αποτελέσει και το μεγαλύτερο αγκάθι του 2ου Συνεδρίου που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα.

Προ ημερών όλοι οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και του ΠαΣοΚ συμπεριλαμβανομένων των προέδρων των δύο κομμάτων έλαβαν στα γραφεία τους προσωπικές προσκλήσεις να παραστούν στην κεντρική εκδήλωση των 58 στην Αθήνα.

ΤΑ ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΑ. Η Πρωτοβουλία αποφάσισε να καλέσει και τη ΔΗΜΑΡ γνωρίζοντας εκ των προτέρων και την επίσημη, απορριπτική ως προς το εγχείρημα, θέση του κόμματος αλλά και την ενόχληση των ηγετικών κλιμακίων της Αγίου Κωνσταντίνου για τα στελέχη της που επιμένουν να συμπορεύονται με τους 58. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην εκδήλωση της Δευτέρας σκέφτεται να παραστεί ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός, ενώ ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ και βουλευτής Σπύρος Λυκούδης πιθανότατα δεν θα πάει για να μην πυροδοτήσει εσωκομματικές συζητήσεις ενόψει Συνεδρίου. Δεδομένη πάντως θεωρείται η συμμετοχή των τριών μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής που έχουν συνυπογράψει το κείμενο των 58 –της Ντόρας Τσικαρδάνη, του Σταύρου Λιβαδά και του Γεράσιμου Γεωργάτου. Οι δύο τελευταίοι άλλωστε συμμετέχουν και στη Συντονιστική Γραμματεία της Πρωτοβουλίας των 58.

Το θέμα των συνεργασιών της ΔΗΜΑΡ με αιχμή τους 58 αναμένεται να μονοπωλήσει το Συνέδριο του κόμματος την ερχόμενη Παρασκευή στον Κεραμεικό. Ο Φώτης Κουβέλης διακηρύσσει τις πρωτοβουλίες του για τη συγκρότηση του τρίτου πόλου και θεωρεί ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για σύμπλευση με τους 58 από τη στιγμή που, όπως τονίζει, δεν παίρνουν αποστάσεις από την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική ενώ συγχρόνως συμμαχούν και με το ΠαΣοΚ που, σύμφωνα με την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ, έχει ταυτιστεί με νεοφιλελεύθερες επιλογές της ΝΔ.

Στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή άλλωστε ασκήθηκε οξύτατη κριτική στα μέλη του οργάνου που βλέπουν θετικά το εγχείρημα των 58 ζητώντας τους να καθορίσουν τη στάση τους διότι η συγκεκριμένη πολιτική πρωτοβουλία υπηρετεί άλλο πολιτικό σχέδιο από αυτό της Δημοκρατικής Αριστεράς. Η πίεση αμένεται να ενταθεί στη διάρκεια του συνεδρίου όπου οι δυνάμεις της πλειοψηφίας πιθανότατα θα καλέσουν όσους πιστεύουν στην πρωτοβουλία της «Ελιάς» και γενικότερα στις συμμαχίες για την Κεντροαριστερά (ανάμεσά τους και ο Σπύρος Λυκούδης) να κόψουν γέφυρες με την άλλη πλευρά.

Κάτι τέτοιο όμως, σύμφωνα με παράγοντες της Αγίου Κωνσταντίνου, είναι απίθανο να συμβεί. Κοινώς και ο Σπύρος Λυκούδης θα επιμείνει στην άποψή του ότι ο τρίτος πόλος της ΔΗΜΑΡ δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια του σε όμορους χώρους και όσοι έχουν εμπλακεί και οργανωτικά στην υπόθεση των 58 θα ζητήσουν για μία ακόμη φορά από την ηγεσία να ανοίξει τις συμμαχίες του κόμματος και προς αυτήν την κατεύθυνση.

Λογικά ούτε η πλειοψηφία ούτε η μειοψηφία θα υποχωρήσουν. Οι εντυπώσεις στο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ θα παιχτούν σε δύο σημεία: στο ποσοστό επανεκλογής του Φώτη Κουβέλη στη θέση του προέδρου και στο ποσοστό που θα λάβει η μειοψηφία του κόμματος. Οσο πιο υψηλό ποσοστό συγκεντρώσει η εσωκομματική αντιπολίτευση τόσο μεγαλύτερες αξιώσεις θα εγείρει αμέσως μετά το συνέδριο από την ηγεσία να κινηθεί προς την κατεύθυνση των 58.

ΔΕΝ ΣΠΑΝΕ ΤΟ ΣΧΟΙΝΙ. Πάντως, όλα τα στοιχεία συγκλίνουν στο ότι θα διαψευσθούν όσοι πιστεύουν ότι στο 2ο Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ θα επέλθει διάσπαση ή θα καταγραφούν αποχωρήσεις διαφωνούντων. Ολα δείχνουν πως οι δύο πλευρές θα μετρήσουν τις δυνάμεις τους προηγουμένως και ενδεχομένως ακόμη και με κοινή λίστα και μετά θα πάρουν τις αποφάσεις τους. Πρακτικά, όμως, τα στελέχη εκείνα που επιθυμούν τη σύμπλευση της Δημοκρατικής Αριστεράς με τους 58 κάποια στιγμή θα πρέπει να πάρουν αποφάσεις. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει πριν από τη Συντακτική Συνέλευση της Πρωτοβουλίας των 58, στην οποία επί της ουσίας η «Ελιά» θα προσλάβει χαρακτηριστικά πολιτικού σχήματος. Τότε όμως, όπως εκτιμούν γνώστες των τεκταινόμενων στην Κεντροαριστερά, όσοι συμμετέχουν από τη ΔΗΜΑΡ στους 58 θα πρέπει να κάνουν μια σημαντική επιλογή.