Την αναβολή της επιστροφής τους στην Ελλάδα, η οποία αναμενόταν την προσεχή Δευτέρα, αποφάσισαν οι εκπρόσωποι της τρόικας, σύμφωνα με αξιωματούχους τους οποίους επικαλείται το Reuters.

Οπως σημειώνει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να καθυστερήσει την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς τη χώρα μας. Ωστόσο, το υπουργείο εμφανίστηκε καθησυχαστικό, ανακοινώνοντας ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται σε επαφή για να βρεθεί η πιο πρόσφορη ημερομηνία επιστροφής της τρόικας.

Σύμφωνα με το Mega, πηγές της ελληνικής κυβέρνησης επιβεβαίωσαν ότι η τρόικα ενημέρωσε πως δεν θα έρθει στην Αθήνα στις 2 Δεκεμβρίου.

Η επίσκεψη των εκπροσώπων των δανειστών αναβλήθηκε «επειδή η Ελλάδα δεν έχει υλοποιήσει ορισμένες μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί», δήλωσαν οι ίδιοι αξιωματούχοι.

Οι επιθεωρητές της τρόικας επρόκειτο να αξιολογήσουν την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα ενόψει της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 9 Δεκεμβρίου.

Ερωτηθείς από το Reuters εάν η ακύρωση της επίσκεψης σημαίνει ότι μπορεί να μην εγκριθεί η επόμενη δόση της προς την Ελλάδα, ένας αξιωματούχος απάντησε «σωστά».

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι οι συνομιλίες με την Αθήνα θα συνεχιστούν. «Δεν έχουμε ακόμη λάβει απόφαση για το πότε ακριβώς θα επιστρέψει η αποστολή», είπε.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών

«Είμαστε σε επαφή» με την τρόικα, αναζητώντας την πιο πρόσφορη ημερομηνία επιστροφής της, καθησυχάζει η κυβέρνηση και επιμένει ότι ο στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχει κλείσει η συμφωνία.

«Σε σχέση με όσα αναφέρει το πρακτορείο Reuters από το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνεται ότι η κυβέρνηση είναι σε επαφή με την τρόικα για να βρεθεί η πιο πρόσφορη ημερομηνία επιστροφής της, προκειμένου ως το τέλος του έτους να έχουν ολοκληρωθεί τόσο οι προαπαιτούμενες δράσεις, όσο και η τρέχουσα επισκόπηση (review) του προγράμματος» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.