Βουλευτές και στελέχη από διάφορα κόμματα έχουν δώσει το «παρών» σε διαδηλώσεις στη Χαλκιδική ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, που σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, εξελίχθηκαν επεισοδιακά. Σε μια τέτοια διαδήλωση, πέρυσι, είχε τραυματιστεί στον ώμο από το κέλυφος δακρυγόνου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Διαμαντόπουλος.
Μαζί με συναδέλφους του, κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, ο βουλευτής Καστοριάς έχει δώσει το «παρών» στη Χαλκιδική και έχει υπερασπιστεί πολλές φορές το δίκαιο των κατοίκων που αντιδρούν στην εξόρυξη, ενώ στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης των αντιδρώντων βρίσκεται και η βουλευτής Χαλκιδικής Κατερίνα Ιγγλέση. Εκείνη, μάλιστα, είχε σπεύσει να επισκεφθεί τους δύο κατηγορουμένους για την καταδρομική επίθεση στο εργοτάξιο των Σκουριών, όταν είχαν προφυλακιστεί. Τότε είχε μιλήσει για στημένες κατηγορίες, «για να μπορεί να εκβιάσει το κράτος το κίνημα», και είχε χαρακτηρίσει τους προφυλακισμένους «πολιτικούς κρατουμένους».
Η ιδιαίτερη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ιερισσό, όπως και σε χωριά της Χαλκιδικής, οι κάτοικοι των οποίων δηλώνουν την αντίθεσή τους στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές, στηρίχθηκε εξαρχής από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ηταν το πρώτο κόμμα το οποίο βρέθηκε με στελέχη και βουλευτές του στο πλευρό των κατοίκων, ενώ το «παρών» στην περιοχή έδωσε και ο πρόεδρος του κόμματος. Ακολούθησαν στελέχη και βουλευτές των ΑΝΕΛ.
Πρόσφατα, στις εκδηλώσεις της ΔΕΘ, ο πρόεδρος του κόμματος Π. Καμμένος ευθέως ζήτησε από τους αντιδρώντες κατοίκους να «μην αφήσουν τον Πάχτα να κυκλοφορεί» και «να τον λιντσάρουν», αναφερόμενος στον δήμαρχο Αριστοτέλη, ο οποίος πρώτος απ’ όλους υπεραμύνθηκε της επένδυσης και αποτελεί το μαύρο πρόβατο για τους κατοίκους της Ιερισσού. Ακόμη, συμπαραστάτες στον περιβαλλοντικό αγώνα των κατοίκων δηλώνουν πλέον και οι βουλευτές και τα στελέχη του ΚΚΕ.
Οταν πάντως άρχισε να γίνεται θόρυβος για την εγκατάσταση της εταιρείας χρυσού, το Κομμουνιστικό Κόμμα είχε σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων, οι οποίοι διεκδικούν το δικαίωμα στη δουλειά και υποστηρίζουν ότι η ανεργία στην περιοχή έχει φθάσει σε δυσθεώρητα ύψη και ότι μόνο μια τέτοια επένδυση θα έσωζε την οικονομία του τόπου. Στη συνέχεια, το ΚΚΕ άλλαξε ρότα και απομακρύνθηκε διακριτικά από τους εργαζομένους, τασσόμενο στο πλευρό των κατοίκων οι οποίοι αντιδρούν.
Αλλωστε, και το Εργατικό Κέντρο Πολυγύρου από την αρχή βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων, υπερασπιζόμενο την επένδυση και την εργασία. Είναι χαρακτηριστικό πως στις τελευταίες συγκεντρώσεις εργαζομένων πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ είχε ανακοινωθεί και η συμμετοχή μεταλλωρύχων από τη Χαλκιδική και μάλιστα εκφράστηκαν φόβοι επεισοδίων λόγω της ενισχυμένης παρουσίας κατοίκων που αντιτίθενται στην εξόρυξη, χωρίς όμως να συμβεί οτιδήποτε.

Πάντως, παρά τις διάφορες φήμες που κυκλοφόρησαν, οι διωκτικές Αρχές είναι κάθετες ότι στις επιθέσεις, για τις οποίες κατηγορούνται κάτοικοι της περιοχής, δεν εμπλέκονται κομματικά στελέχη. Αυτό άλλωστε φαίνεται και από το σύνολο των συνομιλιών που περιλαμβάνονται στη δικογραφία και στις οποίες δεν εμφανίζεται κανένα κομματικό στέλεχος.

ΚΑΛΟΥΝ ΥΠΟΠΤΟΥΣ. Επιπλέον 54 κάτοικοι της περιοχής καλούνται τις ημέρες αυτές να δώσουν εξηγήσεις στις αστυνομικές Αρχές της Χαλκιδικής, πάλι ως ύποπτοι, για συγκεντρώσεις που έγιναν στον δρόμο προς τη δασική περιοχή των Σκουριών, όπως και μικροεπεισόδια με αστυνομικούς μέσα στην Ιερισσό. Οι κατηγορίες που φέρονται να αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι εξ αυτών είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάμεσά τους βρίσκεται και μια 76χρονη γυναίκα, η οποία φέρεται να βαρύνεται με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών λόγω της συμμετοχής της σε μπλόκο.