«Πάμε να φύγουμε, γιατί εδώ κινδυνεύουμε γίνουμε ευρωλιγούρηδες», είπε γελώντας ο Αλέξης Τσίπρας στους συνεργάτες του λίγο πριν αναχωρήσουν την Πέμπτη το βράδυ για το αεροδρόμιο των Βρυξελλών, ύστερα από δυο ημέρες παραμονής στην πρωτεύουσα της Ευρώπης. Και αυτό διότι, αν και δεν το ομολόγησε δημοσίως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει πως όχι μόνο δεν είναι πλέον persona non grata, όπως ήταν προ διετίας, αλλά είναι και «περιζήτητη νύφη».

Ο νυν πρόεδρος της Ευρωβουλής, για παράδειγμα, Μάρτιν Σουλτς, που δεν κρύβει την επιθυμία του να διαδεχθεί τον Μπαρόζο στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έσταζε μέλι κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Αλ. Τσίπρα. «Είναι λίγο πιο αριστερός από εμένα, αλλά αυτό διορθώνεται», είπε χαριτολογώντας προς τους δημοσιογράφους ο Μ. Σουλτς, γνωρίζοντας φυσικά ότι για να πετύχει τον στόχο της εκλογής στην προεδρία της Επιτροπής οι ψήφοι των ευρωβουλευτών της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ διαδραματίζει πλέον ηγετικό ρόλο, είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δυο αντρών χθες το μεσημέρι η συζήτηση επικεντρώθηκε στο Μνημόνιο, τη λιτότητα, αλλά και την άνοδο του νεοναζισμού. Ο κ. Τσίπρας μάλιστα εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί θα υπάρξει σύντομα σύγκληση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου «προκειμένου να συζητηθεί η επικίνδυνη αύξηση του ακροδεξιού εξτρεμισμού στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρώπη». Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει και στην Αθήνα αίτημα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για σύγκληση της Ολομέλειας.

Σε ό,τι αφορά το Μνημόνιο, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε πως η «λιτότητα δεν είναι λύση» και παρουσίασε στον Μάρτιν Σουλτς την εναλλακτική πρόταση του κόμματός του για την έξοδο από την κρίση, καθώς και την ανάγκη να υπάρξει αυξημένος ρόλος της Κομισιόν στην αντιμετώπιση της κρίσης αλλά και αλλαγής συσχετισμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ακόμα μεγάλο ενδιαφέρον για τη σκέψη να αυξηθεί ο έλεγχος των 2/3 της τρόικας από τον θεσμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς από πολλούς κύκλους εκφράζεται δυσαρέσκεια για την ηγεμονική στάση της Γερμανίας σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης.

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ. Κατά τ’ άλλα, όλα δείχνουν ότι ο Αλ. Τσίπρας κατά πάσα πιθανότητα θα εκτεθεί στις ευρωεκλογές, ζητώντας από τους ευρωπαίους ψηφοφόρους να ψηφίσουν υπέρ του ίδιου για την προεδρία της Κομισιόν και υπέρ των πάσης φύσεως αριστερόστροφων κομμάτων. Με άλλα λόγια, ετοιμάζεται να αυτοπροταθεί για πρόεδρος της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κάτι που για να το επιτύχει θα πρέπει τρόπον τινά ο Μάης του 2013 να υπερβεί τον Μάη του 1968.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ. Αν λοιπόν τον Δεκέμβριο, οπότε θα γίνει το Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, ο Αλ. Τσίπρας δεχθεί την πρόκληση της έκθεσής του στις ευρωεκλογές, θα εισέλθει σε προεκλογική περίοδο. Θα πρέπει δηλαδή να οργώσει την Ευρώπη, μιλώντας σε προεκλογικές συγκεντρώσεις, σε πάνελ και σε τηλεοπτικά ντιμπέιτ, φυσικά κατά του Μνημονίου. Aυτό ασφαλώς θα τονώσει το ευρωπαϊκό προφίλ του, πλην όμως περιέχει και κινδύνους. Ο σημαντικότερος είναι να πιάσουν πάτο στις ευρωεκλογές τα συγγενή προς τον ΣΥΡΙΖΑ κόμματα και να του χρεώσουν κάποιοι την ήττα. Κάτι που δεν απασχολεί μόνο τον Αλ. Τσίπρα, αλλά και σχεδόν όλους τους επίδοξους διαδόχους του Μπαρόζο, ανεξαρτήτως πολιτικής χροιάς.

Φίλοι κι αντίπαλοι

Στην Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά έχει ήδη αρχίσει να δραστηριοποιείται το λόμπι «όχι στον Τσίπρα», του οποίου ηγείται το ΚΚΕ, που επίσης ανήκει σ’ αυτή την πολιτική ομάδα. Αντιθέτως, το πάλαι ποτέ «αδελφό» μεγαλύτερο ΚΚ της Ευρώπης, το γαλλικό, τάσσεται σήμερα υπέρ του Αλ. Τσίπρα