Ο 54χρονος Ιβάν Σαββίδης κατατάσσεται από το αμερικανικό περιοδικό «Forbes» στην 30ή θέση στον πίνακα με τους πλουσιότερους Ρώσους, με προσωπική περιουσία που υπολογίζεται σε 250 εκατ. ευρώ.

Επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα αναζητούσε από την προηγούμενη δεκαετία.

Μετά την εξαγορά της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και τη μίσθωση του Μακεδονία Παλάς, τον περασμένο Ιούλιο ο ομογενής επιχειρηματίας απέκτησε και την καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ καταβάλλοντας στον εκκαθαριστή της Αγροτικής Τράπεζας 3,31 εκατ. ευρώ για το 50,36% των μετοχών της. Αυτή φαίνεται ότι είναι η εξαγορά που ενόχλησε τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο κλάδος της καπνοβιομηχανίας, πάντως, αποτελεί την επιχειρηματική βάση του κ. Σαββίδη. Η εταιρεία του, η Donskoy Tabak, με έδρα στο Ροστόφ, είναι δέκα φορές μεγαλύτερη από τη ΣΕΚΑΠ και σε αυτήν ξεκίνησε να εργάζεται πριν από 30 χρόνια ως απλός καπνεργάτης για να εξελιχθεί σε διευθυντικό στέλεχος. Υπό τον έλεγχό του βρίσκονται σήμερα μία εταιρεία αλλαντικών, ιχθυοκαλλιεργειών και παραγωγής χαβιαριού, καθώς και μία εταιρεία θεματικών πάρκων.

Ο ομογενής επιχειρηματίας ασχολήθηκε, παράλληλα, και με την πολιτική: εξελέγη το 2003 βουλευτής της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας ενώ για την επιχειρηματική και πολιτική δράση του έχει λάβει επαίνους, καθώς και παράσημο τιμής από τον Βλαντίμιρ Πούτιν.