Σε μπρα ντε φερ μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Μανώλη Γλέζου εξελίχθηκε το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η αντιπαράθεση των δύο ανδρών που έκαναν ανοιχτό διάλογο ενώπιων των συνέδρων, μετέτρεψε σχεδόν ολόκληρο το συνέδριο σε μια μάχη Τσίπρα εναντίον συνιστωσών.

Στην μάχη αυτή η ηγετική ομάδα δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει όλα τα «όπλα» -σύμφωνα με στελέχη της μειοψηφίας- για να «συκοφαντήσει» συνιστώσες.

Η φράση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ που πυροδότησε αντιδράσεις και ανάγκασε τον Μανώλη Γλέζο, που πήρε τον λόγο αμέσως μετά, να «διορθώσει» με διπλωματικό τρόπο, ήταν η εξής: «τι να πούμε εμείς στον κόσμο; Οτι ο νέος φορέας είναι 14 διαφορετικά κόμματα και προγράμματα και και σε καλούμε να εμπιστευτείς την τύχη της χώρας σε ένα κόμμα που θα έχει διορισμένα μέλη; Οτι τις κρίσιμες αποφάσεις θα τις λαμβάνουν άνθρωποι που δεν θα λογοδοτούν; Είναι ερωτήματα αυτά σύντροφοι».

Οπως έλεγαν στελέχη συνιστωσών και άλλα στελέχη από την πλευρά της μειοψηφίας, «όλα αυτά που είπε ο Πρόεδρος έχουν ήδη τελειώσει και δεν υπάρχουν από τα τέλη του 2012. Δεν υπάρχουν προνόμια».

Αυτό το μήνυμα πέρασε και ο Μανώλης Γλέζος, επικεφαλής των Ενεργών Πολιτών, λέγοντας με έμφαση ότι «δεν ισχύει κανένα ιδιαίτερο προνόμιο για τις συνιστώσες. Ούτε ζητούν να διορίζονται αντί να εκλέγονται στα όργανα, ούτε οτιδήποτε άλλο. ‘Ένα μέλος μια ψήφος’, φυσικά Αλέξη όλοι συμφωνούμε» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως φαίνεται από την διατύπωση του Καταστατικού πάντως το θέμα των συνιστωσών που αγγίζει και μεγάλα κομμάτια της πλειοψηφίας – π.χ. η ΚΟΕ ανέστειλε δραστηριότητα αλλά συνεχίζει να υφίσταται – θα συνεχίσει να υπάρχει στο τραπέζι του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό γιατί η διατύπωση δημιουργεί μια γκρίζα ζώνη που επιδέχεται διαφορετικές ερμηνείες.

Σε αυτή την γκρίζα ζώνη ωστόσω, η αντιπαράθεση Τσίπρα – Γλέζου η οποία πήρε διαστάσεις, μπορεί να πάρει επίσης παράταση, έτσι ώστε «από Δευτέρα να βρεθούν για να πάνε μαζί στις γειτονιές και στα μέτωπα στο πλάι των εργαζομένων».

Επίθεση στην κυβέρνηση

Δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση, που ισοπεδώνει την κοινωνία και στέλνει στον Καιάδα ανθρώπους, άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Την ώρα που η γη χάνεται κάτω από τα πόδια μας όλη αυτή η συμμορία της καταστροφής είναι στο δικό της κόσμο», ανέφερε, ενώ σε άλλο σημείο επισήμανε ότι οι κυβερνώντες είναι «εντεταλμένοι της τρόικας και των δανειστών και όσο τους αφήνουμε στην εξουσία τόσο πιο μοχθηροί θα γίνονται».

Ανέφερε πάντως ότι η κοινωνία εκεί έξω στέλνει το δικό της μήνυμα: «τελειώνετε με το συνέδριο, γιατί δεν αντέχουμε άλλο».

Μιλώντας στους συνέδρους επεσήμανε στη συνέχεια της ομιλίας του: «Οι εντεταλμένοι των δανειστών δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο, ούτε ίχνος ευαισθησίας και περνούν με την άνεση του Αλ Καπόνε από το succes story στην εξόντωση κοινωνικών ομάδων γιατί αυτό απαιτεί η τρόικα. Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση. Ανθρωποθυσίες απαιτούν οι δανειστές. Ο οδοστρωτήρας της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου ισοπεδώνει και άλλα δικαιώματα και άλλους ανθρώπους».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαιρέτησε τον αγώνα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στον δημόσιο τομέα, αλλά και στην ΕΡΤ.

Δίνουμε τον δικό μας ανένδοτο αγώνα για να ανατραπεί η κυβέρνηση και να έρθει μέσα από εκλογές μια κυβέρνηση της αριστεράς, είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τη νέα Δημόσια Τηλεόραση, έκανε λόγο για πειρατικό κανάλι, «το οποίο θα μπορούσαν και να το αποκαλούν και ΔΝΤ» και δεσμεύθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποκαταστήσει τη νομιμότητα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Κάλεσμα για κυβέρνηση της Αριστεράς

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος πρόεδρος του ενιαίου κόμματος Αλέξης Τσίπρας μιλώντας από το βήμα του Συνεδρίου απηύθυνε κάλεσμα προς όλους τους «αριστερούς σε όποιο κόμμα κι αν ανήκουν, σε όλους τους πατριώτες και τους δημοκράτες, σε όσους ανήκαν σε μια παράταξη και προδόθηκαν και τώρα εδώ βρίσκουν τις αξίες και τα οράματα τους, στους διανοουμενους και ιδιαίτερα στους νέους και τις νέες λέγοντας πως «ζητάμε συμπόρευση για να αλλάξει πορεία η χώρα».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «απέναντι μας είναι ένας αντίπαλος που θα δώσει τη μάχη μέχρις εσχάτων γιατί θα χάσει τα πάντα, διαπλοκή, προνόμια και πρόσβαση στην εξουσία και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται στο προσκήνιο όχι ως δύναμη εναλλαγής, αλλά ως δύναμη τεράστιων αλλαγών και ανατροπών».

Επίσης, ο κ. Τσίπρας πρότεινε στον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ να ισχύει η αρχή «ένα μέλος, μια ψήφος, όχι προνόμια, όχι αποκλεισμοί» και να υπάρχει απόλυτος σεβασμός στο καταστατικό και τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του κόμματος.

Στη συνέχεια της ομιλίας του απηύθυνε κάλεσμα σε όλο το χώρο της αριστεράς να δώσουν κοινό αγώνα, καλώντας μάλιστα τους νέους να μην φύγουν από την Ελλάδα.

«Η Ελλάδα δεν ανήκει στους δανειστές, η Ελλάδα δεν θα γίνει αποικία χρέους» είπε χαρακτηριστικά.

Η απάντηση στον Μανώλη Γλέζο

Αναφερόμενος στις ενστάσεις που εκφράστηκαν στη διάρκεια του Συνεδρίου, δεν παρέλειψε να σχολιάσει τη διαφωνία του Μανώλη Γλέζου σχετικά με την αυτοδιάλυση των συνιστωσών, διαχωρίζοντάς τον, ωστόσο, από τα στελέχη άλλων συνιστωσών.

«Δεν εξεπλάγην από τον πυρήνα των απόψεων του Μανώλη, ενδεχομένως με τους υψηλούς του τόνους», ανέφερε και πρόσθεσε: ««Δεν θέλω να παριστάνω τον ανήξερο…Με στενοχώρησε η ομιλία του Μανώλη…Στους ανθρώπους που αγαπάς δεν κρατάς κακία μόνο στενοχωριέσαι. Δεν στενοχωρήθηκα για τις απόψεις, αλλά γιατί από αυτό το ιστορικό βήμα επέλεξε να μιλήσει ως εκπρόσωπος μιας συνιστώσας και όχι ως εκπρόσωπος μιας ιστορικής γενιάς».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν «περισσεύει κανένας». «Όλοι μαζί και ακόμη περισσότεροι χωράνε στο σκαρί μας. Όλοι μαζί αλλά και κανένας πιο ίσος από τον άλλο», είπε με νόημα.